Nature Talks spreekt met vogelfotograaf Mario Suares porras

Vriendelijk spreekt Mario Suárez Porras mij tijdens het Nature Talks Fotofestival aan: “Jij bent toch de journalist? Heb je tijd om nu het interview te doen?” Natuurlijk heb ik dat. Vol enthousiasme beantwoordt hij mijn vragen en laat hij een aantal van zijn favoriete beelden op zijn Instagram account zien. Mario Suárez Porras, geboren en getogen in het Spaanse Asturië is – naast zijn werk als leraar – een echte vogelfotograaf. Hij werkt samen met diverse magazines en kranten, exposeert zijn beelden regelmatig en heeft verschillende belangrijke internationale fotowedstrijden gewonnen. 

Creatief artistieke vogelfotografie. Fotograaf: Mario Suárez Porras

Een goed oog Mario Suárez Porras is vijftig jaar en heeft in de afgelopen vijftien jaar vooral vogels gefotografeerd. “Mijn vader zag – toen ik een jaar of 10 was – dat ik er een goed oog voor had. Misschien zelfs wel een beter oog dan mijn vader. Wij wandelden samen veel in de natuur en tijdens deze tochten liet mijn vader mij van alles zien. Ik heb veel van hem geleerd en van hem heb ik ook mijn eerste fotocamera gekregen.”

Intiem portret van een papegaaiduiker. Fotograaf: Mario Suárez Porras

Artistieke beelden Zijn fotografiestijl omschrijft Mario Suárez Porras als artistiek en creatief, anders dan anders. “Ik maak veel gebruik van blurs (vervagingen) door middel van bijvoorbeeld de vegetatie, speel veel met de witbalans en ik maak vaak high en low key beelden. Van Photoshop moet ik overigens niets weten.” Hij licht zijn stijl toe aan de hand van een van zijn favoriete beelden: een intiem portret van een papegaaiduiker die vredig in de regen schuilt, samenvallend met mooi licht. “Het is een detail opname en een meer abstract beeld. Deze foto is ook gewaardeerd door National Geographic,” vertelt een trotse Mario Suárez Porras.   Doodstil Bij het maken van de beelden wil Mario Suárez Porras unieke momenten vangen. Daarvoor moet hij vaak snel handelen én ook geduld hebben. Zo vertelt hij dat hij op een dag – via de stoep – langzaam naar de vogels bij de dichtstbijzijnde rivier toe kruipt. “Beetje bij beetje kom ik dichterbij. De vogels denken dan misschien dat ik een zeehond ben. Op een gegeven ogenblik lig ik al zo’n tien minuten doodstil, zonder enkele beweging, op de stoep. Wachtend op het moment dat de vogels gaan vissen en ik dé foto kan maken. Achter mij hoor ik iemand bellen… met de hulpdienst. Uiteindelijk krijgen zij door dat er niets met mij aan de hand is. Het gesprek wordt beëindigd met: de ambulance hoeft niet te komen, hij leeft nog.”

 

“Wij hebben maar één planeet aarde, dus zorg er goed voor”

Vrije vogels Hij heeft een passie voor vogels en Mario Suárez Porras wil de schoonheid van deze dieren laten zien. “Vogels trekken mij aan omdat ze vliegen en vrij zijn.” Mario Suárez Porras woont in Asturië in de buurt van de Noord-Spaanse kust. Veel zeevogels maken hier een migratie-stop.“ Enthousiast vervolgt hij: “Een van mijn favoriete vogels is de strandloper. Deze vogel is echt ongelooflijk. Hij vliegt non-stop 11.000 km, zeven dagen achter elkaar, van de Noordpool naar Australië.” Met zijn beelden hoopt hij ons bewustzijn van de schoonheid van de wereld om ons heen te vergroten. “Wij hebben maar één planeet aarde, dus zorg er goed voor. Mijn droom is dat er geen plastic meer is. Ik weet niet hoe, maar ik wil er wel graag iets aan doen.”   Dankjewel Mario Suárez Porras! De eerste dag van het Nature Talks Photo Festival is voorbij gevlogen. Een dag vol van indrukken, mooie ontmoetingen en interessante lezingen. Het ‘rond de wereld’ diner in het fotografencafé staat ondertussen klaar en wij schuiven aan. Gezellig kletsen met andere  fotografen onder het genot van een hapje en een drankje. Een mooie manier om vandaag mee af te sluiten.     Nature Talks Photo Festival 2019 In het tweede weekend van november – zaterdag 9 en zondag 10 november 2019 – vindt alweer de vierde editie van het Nature Talks Photo Festival plaats. De eerste namen zijn bekend: Christian Ziegler NatGEO (DE/PAN), Tony WU (JAP), Sandesh Kadur NatGEO, BBC (IND), Garth Lenz (CAN), Edo van Uchelen (NL), Marco Gaiotti (ITA),  Wenche Dahle (NOR), Bart Siebelink (NL), Roelof Molenaar (NL), Franka Slothouber (NL), Peter van der Veen (NL), Jowan Iven (NL). Ook nieuwsgierig naar de andere sprekers? Houd de website in de gaten! Verder zijn DuikeninBeeld, de Vlinderstichting en de grote fotobeurs wederom aanwezig. Vanaf 1 juli start via de website de online kaartverkoop.    

 • Nature-Talks-natuurfotografieworkshops-creatieve-natuurfotografie-fotoworkshop-Andrew_George

  Fotoworkshop Kijken & Creatieve technieken

  89,00
  Lees meer
 • Nature-Talks-natuurfotografieworkshops-creatieve-natuurfotografie-fotoworkshop-Andrew_George

  Fotoworkshop Kijken & Creatieve technieken

  89,00
  Lees meer
 • Fotoweekend drenthe

  Foto 3-daagse Drenthe: Allround zomerse natuurfotografie workshops

  435,00
  Opties selecteren

Nature Talks spreekt met natuurfotograaf van het jaar Maximillian Hornisch

Nature Talks spreekt met natuurfotograaf van het jaar Maximillian HornischHet is een weekend waar...

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de laatste nieuwtjes over het festival, aanbiedingen en kortingen!

Je bent succesvol ingeschreven!