nature_photographer_of_the_year_cheetah-npoty-nature_photography_contest-competition-natuurfotografie_wedstrijd

**WEDSTRIJD IS GESLOTEN**

Uitnodiging

De “Nature Photographer of the Year” contest 2018 (eerder Nature Talks Photo Contest) is open voor natuurfotografen wereldwijd, zowel amateurs als professionals, jong en oud. De competitie voor de categorie jonge fotografen staat open voor jongeren die op zondag 23 september 2018 nog geen 18 jaar zijn. Uitgesloten van deelname zijn de organisatie van Nature Talks Photo Festival en de jury. Ingezonden beelden mogen over de gehele wereld gemaakt zijn. Van de opbrengsten van de deelnemersgelden geven wij een percentage aan diverse kleinschalige natuurbeschermingsprojecten. Dus naast het winnen van fantatische prijzen steun je ook direct de natuur. 

Algemene Competitie voorwaarden

Alle beelden dienen in de vrije natuur gemaakt te zijn. Foto’s van huisdieren, dieren in gevangenschap en gekweekte planten zijn niet toegestaan. Grote grazers (cat 8) en wilde dieren binnen uitgestrekte begrazings- of veiligheidsrasters worden als vrij en wild beschouwd. Alle beelden getuigen van respect voor het onderwerp en de omgeving. Beelden die tot stand gekomen zijn door verstoring of aantasting van de omgeving zijn niet toegestaan. Bij ernstige vermoeding van verstoring of aantasting wordt het beeld uitgesloten van deelname.

Categorieën  

De “Nature Photographer of the Year” contest 2018 bestaat uit negen categorieën voor individuele beelden (volwassenen), een categorie voor jeugdige fotografen en de Nature Talks ‘Fred Hazelhoff Award’ voor een portfolio.

C1       Vogels
C2       Zoogdieren
C3       Andere dieren
C4       Planten en Paddenstoelen
C5       Landschappen
C6       Onderwater
C7       Nature art
C8       Mens en Natuur
C9       Zwart & Wit
C10     Jeugd 10-17 jaar
C11     Fred Hazelhoff Award (portfolio)

Beelden in de categorieën 1 tot 5 verbeelden de schoonheid en de betekenis van dieren, planten en hun leefgebied . Ze kunnen allerlei onderwerpen weergeven: van details tot groepen, van portretten tot onderdeel van de omgeving, van actievol gedrag tot bijzondere situaties, van zeldzame soorten tot gemeenschappelijke bezienswaardigheden, van de natuurlijke habitats tot complete ecosystemen.

Categorie 6 is gereserveerd voor beelden van de wereld onder water – dit kan zijn planten, dieren of habitats in zowel zout water en zoet water omgevingen. Categorie 7 is bestemd voor afbeeldingen die zich richten op kleuren en vormen in de natuur. Deze categorie staat open voor foto’s waarin de fotograaf zijn of haar individuele oogpunt, esthetische overwegingen en fotografische experimenten toont.
Categorie 8 weerspiegeld de positieve of negatieve aspecten van de menselijke interactie met natuur.
Categorie 9 is bestemd voor zwart & wit fotografie.
Categorie 10 nodigt jonge fotografen uit om hun beste natuurfoto’s in te sturen. In alle categorieën is het toegestaan om zwar/wit beelden in te sturen.

De Fred Hazelhoff Award is voor fotografen die een samenhangend portfolio van 8 -12 beelden kunnen leveren. Dit kan zijn in samenhang van onderwerp of stijl van de fotograaf.

Fred Hazelhoff, 15 juli 192531 januari 2002, was een van de meest invloedrijke Nederlandse natuurfotografen. Hij wordt als nestor en grondlegger van de moderne natuurfotografie in Nederland beschouwd. Zijn grote liefde waren edelherten en ander groot wild, maar op latere leeftijd ontwikkelde hij zich vooral als landschapsfotograaf. Fred Hazelhoff heeft veel generaties natuurfotografen geinspireerd en zo bijgedragen aan de ontwikkeling van natuurfotografie. Fred was ook voor hedendaagse beroemde fotografen als Frans Lanting een voorbeeld. Hazelhoff studeerde grafische vormgeving en fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en werkte als artdirector voor verschillende bedrijven. Fotografie van Fred Hazelhoff werd aangekocht door onder meer het Museum of Modern Artin New York, het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Prentenkabinet van de Universiteitsbibliotheek Leiden. Zijn collectie is door het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam opgenomen. We zijn erg verheugd met het feit dat we met instemming van de familie van Fred Hazelhoff deze award mogen uitreiken. Niet voor een foto, maar voor een portfolio. Het gaat bij veel categorieën om één winnend beeld, maar nu gaat het om een samenhangend portfolio waarbij de fotograaf laat zien dat hij of zij consistent is in stijl en kwaliteit.

nature_photographer_of_the_year-elephant_feet_wildlifecrime-cheetah-npoty-nature_photography_contest-competition-natuurfotografie_wedstrijd

Prijzen

Per categorie zal de jury een categoriewinnaar, een runner-up en 3 highly commendeds aanduiden. De categoriewinnaars winnen een geldbedrag van 500 euro. De runner-ups winnen product prijzen ter waarde van 250 euro. De highly commended is vooral een eer die de fotograaf te beurt valt en een aanmoediging. De winnaar van de jeugdcategorie krijgt een product prijs van 250 euro. De runner-up van de jeugd categorie krijgt een product prijs van 125 euro.

Uit de 9 categoriewinnaars van categorie 1 – 9 zal de jury een overall winnaar kiezen die zich “Nature Photographer of the Year 2018” (NPOTY) mag noemen. Bovenop de gewonnen categorieprijs mag de overall winnaar de hoofdprijs met een waarde van 2.500 euro cash in ontvangst nemen. Hiermee heeft de overall winnaar een geldbedrag van 3.000 euro gewonnen! Elke prijswinnaar zal op de expositie hangen van Nature Talks Photo Festival. Daarnaast krijgt de winnaar zijn beeld, op een prachtige fotoprint van Xpozer (sponsor wedstrijd) van 80 x 120 cm, na de expositie thuis gestuurd. Verder komt er een rondreizende expositie “Nature Photographer of the Year” die musea, bedrijven en openbare ruimtes gaat aandoen.

Naast deze prijzen is er de Fred Hazelhoff Award voor het beste portfolio. Naast een geldbedrag van 1.000 euro ontvangt de winnaar een bokaal. Het totale prijzengeld zal maar liefst meer dan € 25.000 zijn, waarvan veel grote geldprijzen en verder aantrekkelijke fotografie artikelen. Wij zullen continu een update geven over de prijzen, zodat er naast de nu genoemde prijzen een upgrade zal zijn voor de winnaars. De prijsuitreiking zal plaatsvinden tijdens het Nature Talks Photo Festival 2018 op zaterdag 10 november 2018 in de Reehorst te Ede.

Inzending

De inzendtermijn start op 01 mei 2018 en eindigt op zondag 23 september 2018 om 23:59 uur. Inzending is uitsluitend mogelijk via de website http://www.naturephotographeroftheyear.com Het uploaden van de beelden is pas mogelijk nadat er online een bedrag betaald is. Jonge fotografen hoeven niet te betalen voor deelname aan de wedstrijd, de jonge fotograaf mag op 2 september nog geen 18 jaar oud zijn.
Je moet de “group-role” kiezen waarin je wilt deelnemen; “Standard”, “Young”, “Portfolio” of “Standard+ Portfolio”
Group-role “standard” is voor categorie C1 t/m C9. Foto’s kunnen niet ge-upload worden voordat het bedrag van € 25,00 is voldaan.
Group-role “Young” is voor de jeugd categorie. Jonge fotografen hoeven niets te betalen, mits zij op 2 september 2018 niet ouder zijn 18 jaar.
Group-role “Portfolio” is voor categorie C11, de portfolio categorie. Foto’s kunnen niet ge-upload worden voordat het bedrag van € 15,00 is voldaan voor de Fred Hazelhoff Portfolio Award.
Group-role “Standard +Portfolio” is voor categoriën C1 t/m C9 & C11. Foto’s kunnen niet ge-upload worden voordat het bedrag van € 40,00 is voldaan.
Vermeld a.u.b. een mobiel nummer bij het invul-veld “Contact Phone” als je jezelf registreerd. Dit omdat bij het opvragen van de RAW beelden soms enige spoed nodig is.

Er mogen in totaal 20 beelden ingestuurd worden in de categorieën 1 – 9 met geen maximum per categorie. Jonge fotografen mogen maximaal 5 beelden insturen.
Voor de Fred Hazelhoff Award mogen 8-12 foto’s ingestuurd worden. Beelden die al eerder in prestigieuze internationale wedstrijden in de prijzen zijn gevallen of die al herhaaldelijk gepubliceerd zijn in toonaangevende natuur- of fotografietijdschriften, worden uitgesloten voor deze wedstrijd. Toegestaan zijn beelden van digitale camera’s (digitale beelden), evenals hoge kwaliteit scans van transparanten en negatieven. De inzending van de beelden kan uitsluitend digitaal. Na een preselectie procedure, zal de jury de authenticiteit van digitale beelden controleren met de oorspronkelijke beeldbestanden. Bij scans worden de originele analoge dia (transparanten) / negatieven opgevraagd. Als originele fotobestanden accepteren we alle RAW-bestanden ( bijv .: * .NEF , * .CRW , * .CR2 , * .PEF ) en origineel JPG . Alleen JPG-bestanden en DNG-bestanden rechtstreeks uit de camera worden als oorspronkelijke beschouwd.

Toegestane bewerkingstechnieken

De volgende bewerkingen en technieken zijn toegestaan:

 1. Algemene aanpassingen, zoals contrast, verzadiging, verscherping, witbalans, schaduwen/hooglichten, digitaal grijs verloop filter en lokale aanpassingen (zoals dodge en burn) en verwijderen van vignettering, mits met mate en met behoud van het natuurlijke karakter van het beeld.
 2. Verwijderen van chromatishe abberatie en lens distorsie
 3. Verwijderen van sensorvlekken.
 4. Bijsnijden waarbij het hoge resolutie beeld aan de langste zijde minimaal 3000 pixels groot is en tenminste 70% van het oorspronkelijk beeld bewaard blijft (voor vierkant beeld geld een minimum van 2500 pixels). Het formaat mag niet geinterpoleerd zijn.
 5. Meervoudige belichting, mits het beeld in de camera zelf is gemaakt.
 6. Panoramafoto’s rechtstreeks uit de camera of samengesteld met behulp van software buiten de camera, op voorwaarde dat de individuele foto’s worden voorgelegd zodra daarom wordt verzocht.
 7. HDR-manipulatie en focus stacking middels software buiten de camera, mits deze technieken met mate gebruikt worden en het natuurlijke karakter van het beeld niet in het gedrang komt.
 8. Omzetting naar zwart-wit.

De volgende bewerkingen zijn niet toegestaan:

 1. Toevoegen van elementen in de foto.
 2. Verwijderen van elementen in de foto, anders dan sensorvlekken.
 3. Kaders, watermerken of namen in de foto. De jury beoordeelt uitsluitend foto’s die anoniem zijn en waarbij dus geen naam of persoonlijk kenmerk in het beeld zelf voorkomt.

In het algemeen geldt dat overdreven gemanipuleerde beelden worden gediskwalificeerd.

Voorwaarden bestanden

Preview afbeeldingen – langste zijde 1920 pixels (matige verscherping toegestaan) Hoge resolutie en RAW bestanden moeten beschikbaar zijn als de jury daar om vraagt. Deze moeten geschikt zijn voor afdrukken op groot formaat (bijv. 80 x 120 cm) en Adobe RGB of sRGB kleurruimte hebben. Interpoleer niet en pas matige verscherping toe. Op de foto’s en in de bestandsnaam mag geen enkele verwijzing naar de fotograaf staan.

Bestandsnamen

Bestandsnaam beginnen met een categorie nummer C1, C2, C3 etc) en de titel van de foto Bestandsnamen mogen geen speciale karakters bevatten (bijv. “#” of “<>”) of uitroeptekens ( bijv. “!”, “?” of “.”). Geen umlauts, deze moeten vervangen worden door bijv. “ae”, “oe”, “ue”. Spaties moeten vervangen worden door underscores( _ laag streepje). Bestandsnaam extensie moeten gescheiden zijn door een punt (.) en niet meer dan 4 tekens lang zijn. Voorbeeld voor een goede bestandsnaam: C2_Vos_en_jong.jpg Als er een speciale techniek gebruikt is, moet de bestandsnaam uitgebreid worden met een “S” voor scan, “MF” voor meervoudige belichting, “HDR” voor een High Dynamic Range techniek, “P” voor Panorama foto’s en “FS” voor Focus Stacking. Voorbeeld voor een goede bestandsnaam: C5_Bossen_in_Spanje_P-HDR.jpg ( Panorama en HDR foto) Foto’s van dieren die beperkt zijn geweest in hun vrijheid of beweging voor, tijdens en na het fotograferen ervan moeten met een hoofdletter “C” (=captive) voorzien worden. Voorbeeld: C2_Vleermuis_C.jpg

nature_photographer_of_the_year-northern_lights-aurora_borealis-npoty-nature_photography_contest-competition-natuurfotografie_wedstrijd

Uploaden van jouw foto’s naar de wedstrijd

Je kunt het corresponderende formulier om je foto’s te uploaden vinden bij jouw persoonlijke dashboard nadat je ingelogd bent (en betaald hebt). Om te uploaden volg je gewoon de instructies in elk veld in de sectie “Upload a photo to the contest”. Belangrijk is dat als je een speciale techniek gebruikt hebt, je deze techniek vermeldt in het veld “Additional Info” dat je tegenkomt bij het formulier om jouw foto’s te uploaden. Gebruik a.u.b. in dat veld termen als “HDR”, “Multiple Exposures”, “Panorama Photos” or “Focus Stacking”. Je hoeft niet alle opname data in detail door te geven omdat ons systeem automatisch gegevens uit de exif data haalt. Natuurlijk blijft de informatie over de maker onzichtbaar voor de jury. Belangrijk om te weten is dat je jouw foto’s kunt uploaden onder een voorlopige status en dat je die op elk moment nog kunt veranderen of verwijderen totdat de wedstrijd gesloten wordt. Als de wedstrijd gesloten wordt krijgen alle ingezonden foto’s de status definitief.

Contact en informatie

Nature Photographer of the Year” contest Nature Talks B.V.
Overboeicop 8
4145 NP Schoonrewoerd
KVK 66589711
BTW NL856621584B01
www.naturephotographeroftheyear.com
Contest@naturephotographeroftheyear.com
+31 (0)345 246009  

Copyright en gebruiksrechten
Met het insturen van zijn/haar beeld verklaart de fotograaf de auteur en rechtmatige eigenaar te zijn van het beeld in kwestie. Als blijkt dat rechten van derden geschondenworden, is de deelnemer hiervoor zelf verantwoordelijk en zal hij of zij de gevolgen daarvan dragen en is de organisatie van de wedstrijd niet aansprakelijk. De organisatie kan de foto’s van de inzenders gebruiken in het kader van de promotie van de “Nature Photographer of the Year” contest en het Nature Talks Photo Festival (ook toekomstige edities), in tentoonstellingen, in folders, op websites en sociale media, dit steeds met vermelding van de naam van de fotograaf. De inzender behoudt ten allen tijde zelf het copyright op zijn beeld en kan het vrij exploiteren; hij of zij zal echter geen vergoeding vragen voor het gebruik van het beeld door de organisatie van de wedstrijd. Door deelname aan de wedstrijd verklaart elke inzender zich in principe akkoord met de eventuele opname van zijn beeld in een digitale projectie tijdens het Nature Talks Photo Festival 2017, uiteraard mét naamsvermelding van de fotograaf. Indien een deelnemer zijn of haar beeld niet in een projectie opgenomen wil zien kan deze dit melden via info@naturetalks.nl; de organisatie zal die wens dan respecteren. De organisatie van de wedstrijd zal de beelden nooit verstrekken aan derden en steeds doorverwijzen naar de fotograaf.

Jury  

De Jury bestaat uit;
Keith Wilson, UK, Editor in chief voorzitter jury,  
Jasper Doest, NL, Nature photographer
Andy Rouse, ENG, Nature photographer
Mario Suarez Porras, SP, Nature photographer
Rene Alblas, NL, Editor ROOTS
Fred Buyle,
BE, Underwater photographer

 

Tot slot
Inzendingen die niet voldoen aan alle of een deel van de gestelde eisen van de “Nature Photographer of the Year” Contest in termen van content, technisch of enig ander aspect zullen van de wedstrijd worden uitgesloten. Bij het toelaten van beelden waarbij de wedstrijdvoorwaarden twijfelachtig zijn, beslist de jury. De beslissingen van de jury zullen sluitend zijn. Juridische procedures worden uitgesloten. Door het indienen van beelden bij de “Nature Photographer of the Year Contest”  stemt de deelnemer in met de bovenstaande mededingingsregels.                

nature_photographer_of_the_year-ijsvogel-npoty-nature_photography_contest-competition-natuurfotografie_wedstrijd

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de laatste nieuwtjes over het festival, aanbiedingen en kortingen!

Je bent succesvol ingeschreven!