Uitnodiging Fotowedstrijd NPOTY 2022

De Nature Photographer of the Year 2022 is bijna open voor natuurfotografen wereldwijd. Amateurs en professionals, jong en oud, iedereen is van harte welkom! De editie van 2021 is gesloten, de editie voor 2022 gaat op 20 december 2021 van start.

Online Award Ceremony NPOTY 2021
Op zaterdag 18 december 2021 vindt vanaf 20 uur de online Award Ceremony plaats op. Tijdens deze feestelijke uitreiking maken wij de winnaars bekend en weten we wie zich Nature Photographer of the Year mag noemen. Dat wil je toch niet missen? Meer informatie volgt op korte termijn.

NPOTY 2022
Komend jaar is er een speciale categorie: Dieren en Natuur van de Lage Landen. Voor deze categorie mogen uitsluitend foto’s van de natuur in België en Nederland worden ingediend. De categorie wordt gesponsord door Buitenleven Vakanties, en de hoofdprijs is dan ook een weekend in één van de prachtige vakantiewoningen midden in de natuur!

Voor alle andere categorieën mogen de ingezonden beelden over de gehele wereld gemaakt zijn. Er zijn mooie geldprijzen te verdienen en alle winnende foto’s, runner-ups en highly commended’s worden ook opgenomen in de Nature Photographer of The Year 2022 expositie. De expositie wordt geopend tijdens het Nature Talks Photo Festival in Breda op zaterdag 12 en zondag 13 november 2022. De expositie trekt een jaar lang rond in Nederland en België. Aan het eind van het jaar krijg je jouw expositie foto thuis gestuurd.

Van de opbrengst van de deelnemersgelden doneren wij een percentage aan diverse kleinschalige natuurbeschermingsprojecten. Dus naast het winnen van fantastische prijzen steun je ook direct de natuur.

Ben je een aanstormend talent in de natuurfotografie en op zondag 18 juli 2022 nog geen 18 jaar of ouder? Dan doe je gratis mee in onze jongeren categorie. Meld je vanaf 20 december 2021 aan en ding mee naar de jongeren hoofdprijs van 250 euro aan fotoproducten. Naast deze fantastische geldprijs zal jouw winnende foto dan ook stralen op de volgende Nature Photographer of The Year tentoonstelling.

Uitgesloten van deelname zijn de organisatie van Nature Talks Photo Festival en de jury.

Categorieën Nature Photographer of The Year 2022

De Nature Photographer of the Year wedstrijd 2022 bestaat uit 13 categorieën:

C1       Vogels
C2       Zoogdieren
C3       Andere dieren
C4       Planten en Paddenstoelen
C5       Landschappen
C6       Onderwater
C7       Nature art
C8       Mens en Natuur
C9       Zwart & Wit
C10     Dieren portretten
C11     Natuur van de Lage Landen

C12     Jeugd 10-17 jaar
C13     Fred Hazelhoff Award (portfolio)

De Fred Hazelhoff Award is voor fotografen die een samenhangend portfolio van 8 -12 beelden kunnen leveren. Dit kan zijn in samenhang van onderwerp of stijl van de fotograaf. 

Fred Hazelhoff, 15 juli 192531 januari 2002, was een van de meest invloedrijke Nederlandse natuurfotografen. Hij wordt als nestor en grondlegger van de moderne Natuurfotografie in Nederland beschouwd. Zijn grote liefde waren edelherten en ander groot wild, maar op latere leeftijd ontwikkelde hij zich vooral als landschapsfotograaf. Hij heeft vele generaties natuurfotografen geïnspireerd en zo bijgedragen aan de ontwikkeling van natuurfotografie. Hazelhoff studeerde grafische vormgeving en fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en werkte als artdirector voor verschillende bedrijven. Fotografie van Fred Hazelhoff werd aangekocht door onder meer het Museum of Modern Art New York, het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Prentenkabinet van de Universiteitsbibliotheek Leiden

We zijn erg verheugd met het feit dat we met instemming van de familie van Fred Hazelhoff deze award mogen uitreiken. Niet voor een foto, maar voor een portfolio. Het gaat bij veel categorieën om één winnend beeld, maar nu gaat het om een samenhangend portfolio waarbij de fotograaf laat zien dat hij of zij consistent is in stijl en kwaliteit.

Fotowedstrijd Nature Talks Natuurfotografie

Prijsuitreiking Nature Photographer of The Year Award 

De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het Nature Talks Photo Festival 2022 op zaterdag 12 november. Per categorie heeft de jury een categoriewinnaar, een runner-up en 3 highly commended’s gekozen. Alle door de jury verkozen foto’s zijn te zien in de Nature Photographer of the Year 2022 expositie. De expositie wordt normaliter verzorgd door PLM Photo (sponsor), zij zullen alle foto’s in groot formaat afdrukken en afwerken. De expositie wordt geopend tijdens het Nature Talks Photo Festival 2022 en reist daarna een jaar lang rond langs musea, bedrijven en openbare ruimtes in Nederland en België. Na dat jaar krijgen alle winnaars hun expositiefoto thuis gestuurd.   

De categoriewinnaars winnen een geldbedrag van 500 euro. De runner-ups winnen productprijzen ter waarde van 250 euro. De highly commended is vooral een eer en aanmoediging die de fotograaf te beurt valt. De winnaar van de jeugdcategorie krijgt een productprijs van 250 euro. De runner-up van de jeugd categorie krijgt een productprijs van 125 euro. 

Uit de categoriewinnaars van categorieën 1 – 12 zal de jury een overall winnaar kiezen die zich Nature Photographer of the Year 2022 mag noemen. Bovenop de gewonnen categorieprijs wint de overall winnaar de hoofdprijs van 2.500 euro cash. Hiermee heeft de overall winnaar een geldbedrag van 3.000 euro gewonnen!

De winnaar van de portfolio categorie Fred Hazelhoff Award wint een geldbedrag van 1.000 euro én de prestigieuze Fred Hazelhoff bokaal. 

Inzending Fotowedstrijd 

De inzendtermijn start op 20 december 2021 en eindigt op zondag 18 juli 2022 om 23:59 uur (CEST, NL tijd).

Inzending is uitsluitend mogelijk via de website http://www.naturephotographeroftheyear.com. Het uploaden van de beelden is pas mogelijk nadat er online een bedrag betaald is. Behalve voor de jeugd categorie, deze is gratis.

Alle beelden dienen in de vrije natuur gemaakt te zijn. Foto’s van huisdieren, dieren in gevangenschap en gekweekte planten zijn niet toegestaan. Grote grazers (categorie 8) en wilde dieren binnen uitgestrekte begrazings- of veiligheidsrasters worden als vrij en wild beschouwd. Alle beelden getuigen van respect voor het onderwerp en de omgeving. Beelden die tot stand gekomen zijn door verstoring of aantasting van de omgeving zijn niet toegestaan. Bij ernstige vermoeding van verstoring of aantasting wordt het beeld uitgesloten van deelname.

Voor de wedstrijdvoorwaarden en -regels verwijzen we je naar de wedstrijd website naturephotographeroftheyear.com. Inzendingen die niet voldoen aan alle of een deel van de wedstrijdvoorwaarden en -regels van de Nature Photographer of the Year wedstrijd worden van de wedstrijd uitgesloten. Door het indienen van beelden bij de “Nature Photographer of the Year Contest”  stemt de deelnemer in met de wedstrijdvoorwaarden en -regels.          

Jury NPOTY  2022   

De Jury bestaat uit:
Magdalena Herrera, Beeld Editor magazine GEO, voorzitter jury (Frankrijk)
Tin Man Lee, Wildlife fotograaf (USA)
Christian Ziegler NatGeo fotograaf, winnaar Word Press Photo Nature (Duitsland)
Marco Gaiotti,
fotograaf (Italie)
Tony Wu, onderwaterfotograaf (Japan)

Contact en informatie

Nature Photographer of the Year wedstrijd Nature Talks
Boegbeeld 18
1671 TB Medemblik
KVK 66589711
BTW NL856621584B01
www.naturephotographeroftheyear.com
Contest@naturephotographeroftheyear.com
+31 (0)345 246009

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de laatste nieuwtjes over het festival, aanbiedingen en kortingen!

Je bent succesvol ingeschreven!