Masterclasses op Nature Talks Talks Fotofestival 2023

Tijdens het Nature Talks Fotofestival weekend worden er door professionele topfotografen diverse masterclasses gegeven. Deze fotografen maken niet alleen de prachtigste natuurfoto’s, maar bijvoorbeeld ook films en verkopen hun “stories” aan media of andere klanten.

Deze masterclasses geven je verschillende inzichten waardoor jij je als fotograaf verder kunt ontwikkelen. Wat is het creatieve proces dat achter die prachtige foto’s schuilt? Met welke apparatuur wordt gewerkt? Hoe bereiden zij zich voor en welke (speciale) technieken worden toegepast? Wil je verdieping in je fotografie en in je skills? Of heb je een vraag over een bepaald onderwerp? Wil je de ‘geheimen’ van de experts weten? En van hun de fijne kneepjes leren? Dan is dit je kans.

Tijdens deze masterclasses wordt natuurfotografie door de toppers uitgelegd. Je krijgt alles van ze te horen en als dat nog niet genoeg is kun je de fotograaf ook nog eens het hemd van het lijf vragen!

De masterclasses zijn live, kleinschalig en educatief voor maximaal 30 mensen per sessie. Hierdoor kun je veel van je vragen stellen en is de interactie met de fotograaf gegarandeerd!

Tin Man Lee (USA) | Zaterdag van 10:00 tot 12:15 uur

Tin Man Lee (USA) | Zaterdag van 10:00 tot 12:15 uur

Wildlife Photographer en teacher

How to win a Photo Contest?! Common mistakes when submitting to a photo contest including mastering post-processing for contests.

Natuurfotografie-enthousiastelingen opgelet! Maak je klaar voor een meesterlijke masterclass door niemand minder dan Tin Man Lee uit Amerika, een internationaal bekroonde natuurfotograaf, blogger en instructeur. Tin Man Lee’s diepe liefde voor wilde dieren en zijn ongeëvenaarde talent hebben hem in de schijnwerpers gezet, met foto’s die prijken op de cover van gerenommeerde magazines zoals Alaska Magazine en Wild Planet Photo.

Tijdens deze inspirerende masterclass deelt Tin Man Lee zijn geheimen voor het winnen van natuurfotografiewedstrijden. Leer van de meester zelf over het vermijden van veelvoorkomende fouten bij het indienen van foto’s en het beheersen van de kunst van post-processing voor fotowedstrijden. En of dit werkt? Zeker weten, meerdere studenten hebben naar zijn masterclasses al verschillende prijzen gewonnen!

Met zijn rol als jurylid bij gerenommeerde wedstrijden zoals Nature’s Best Photography Asia en View Bug, en publicaties in vooraanstaande magazines zoals Smithsonian Earth, Nature’s Best Photography, Nature Photographer of the Year, BPOTY en Outdoor Photographer Magazine, beschikt Tin Man Lee over een schat aan ervaring om te delen

Mis deze kans niet om te leren van een Amerikaanse grootheid in de natuurfotografie die alleen dit weekend in Nederland is. Of je nu een beginnende fotograaf bent of al ervaring hebt, Tin Man Lee’s masterclass zal je helpen je fotografische vaardigheden naar een hoger niveau te tillen en je kansen in fotowedstrijden te vergroten. Schrijf je nu in en laat je inspireren!

Deze masterclass is in het Engels.

Nando Harmsen | Zaterdag 12:45 tot 14:45 uur

Nando Harmsen | Zaterdag 12:45 tot 14:45 uur

Compositie in landschapsfotografie

Compositie is een ongrijpbaar concept, voornamelijk omdat je niet echt duidelijke regeltjes volgt. Als een foto slecht belicht is, wordt dat direct duidelijk, omdat de foto te licht of te donker is. Als de foto onscherp is, dan zie je dat meteen. Compositie is een heel ander aspect en staat zelden ter discussie. 

Compositie gaat onder andere over vlakverdeling, over lijnen, over het spel van licht en donker. De beeldhoek van je ogen is relatief beperkt, maar het is ongelofelijk hoeveel informatie je in enkele seconden kunt verwerken; informatie die vervolgens door je hersenen tot een volledige scène wordt verwerkt, zonder nadenken. Een camera kan echter alleen maar datgene vastleggen waarop hij wordt gericht. Een goede compositie is dus afhankelijk van jouw vermogen om de scène in je op te nemen, zodat de camera alle spanning en schoonheid van het grotere geheel kan vastleggen. 

Het doel van deze masterclass is om je hierbij te helpen en om alle overige factoren (zowel de technische als de creatieve) te beschrijven die aan een goed eindresultaat kunnen bijdragen. 

Nando vertelt je bijvoorbeeld over de manier waarop je een compositie kunt opbouwen. Hoe je stap voor stap de meest aantrekkelijke vlakverdeling kunt bereiken. Hoe je lijnen kunt gebruiken en waar je ze kunt vinden. Hoe je ervoor zorgt dat de kijker gevangen blijft in je foto. 

Het zal er zeker toe bijdragen dat je voorkomt dat je foto’s ongeïnspireerd en saai zijn en dat je toeschouwers missen wat je ermee bedoelde uit te drukken of waar je de aandacht op wilde vestigen.

Elles Rijsdijk | Zondag van 10:00 uur tot 12:00 uur

Elles Rijsdijk | Zondag van 10:00 uur tot 12:00 uur

Stock-, dieren-, en natuurfotograaf

Masterclass Photoshop voor Natuurfotografen

Je hebt Photoshop wellicht eens een keertje op je computer gezien, maar je hebt je er nooit toe kunnen zetten om het eens echt te gaan gebruiken omdat je dacht dat Lightroom makkelijker is om te leren. We gaan deze dag snel even door een aantal snelle en eenvoudige fotobewerkingen heen in Photoshop waardoor je zeker enthousiast wordt over de enorme mogelijkheden binnen dit pakket, die toch echt voor iedereen gemakkelijk te doen zijn!

Wat gaan we allemaal doen in Photoshop:
• Gebruik van het Camera Raw filter binnen Photoshop
• Verscherpen
• Doordrukken en tegenhouden
• Structuren toevoegen
• Dubbele belichting (Orton effect)

Neem je laptop mee en zorg dat je Adobe Bridge, Camera Raw en Photoshop er al op staan. Zonde van de tijd om dat ter plekke nog te moeten regelen.

Aan het eind van deze masterclass heb je met verschillende lagen, filters en overvloeimodi gewerkt en heb je een slim object en een masker gemaakt. Als je weet wat je doet valt het amper op, kicken!

Matthew Maran | Zondag 13:00 tot 15:00 uur

Matthew Maran | Zondag 13:00 tot 15:00 uur

Wildlife Photographer and Conservation Photographer

 

Tips and trics om succesvol je fotoverhaal te bedenken en dat om te zetten in een fotoboek.

Matt Maran fotografeert al ruim twintig jaar wildlife en reisde daarvoor vaak de hele wereld rond. Sinds de pandemie fotografeert hij echter vooral dichtbij huis. Zijn persoonlijke missie is om de natuur in eigen stad te promoten. Met zijn foto’s en verhalen wil Matt je inspireren om eens te onderzoeken welke fascinerende verhalen er voor je eigen deur afspelen.

Zijn masterclass gaat dan ook over bedenken en ontwikkelen van bijvoorbeeld interessante fotoverhalen (dichtbij huis of ergens anders). Hij geeft je onder andere antwoord op de volgende vragen: Hoe werk je aan je fotoproject? Hoe ontwikkel en vertel je een verhaal? Hoe blijf je jezelf fotografisch verbeteren en creatief uitdagen? Ook bespreekt hij andere aspecten die voor je fotoproject belangrijk zijn zoals het opbouwen van relaties met lokale mensen. En tot slot het gehele proces van het maken en drukken van een fotoboek.

Deze masterclass is in het Engels.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de laatste nieuwtjes over het festival, aanbiedingen en kortingen!

Je bent succesvol ingeschreven!