Erik Joosten reisleider Nature Talks Fotoreizen

Reisbegeleider Dirk-Jan Steehouwer

Bevlogen, bereisd en een enorme passie voor de natuur. Dat typeert Dirk-Jan Steehouwer (1969). Met zijn fotografie wil hij die prachtige natuur graag vastleggen om mensen daarvan te laten genieten maar ook om te benadrukken dat zij kwetsbaar is en beschermd moet worden.
Tijdens zijn studietijd kocht hij zijn eerste spiegelreflexcamera en trok hij er vaak op uit. Sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot een allround natuurfotograaf waarbij hij menig bijzondere plek op de wereld heeft mogen bezoeken. Niet alleen heeft hij er prachtige foto’s gemaakt, hij kan ook geweldige verhalen vertellen over wat hij daar allemaal meegemaakt heeft. Of het nu om ijsberen op Spitsbergen, Orang-oetangs in Borneo, de Big Five in Afrika of ‘gewoon’ de meest prachtige zonsondergangen in zijn woonplaats Noordwijk gaat, hij geniet er overduidelijk van. In zijn beelden laat hij graag niet allen het dier, maar juist ook zijn natuurlijke omgeving zien. Zijn drive en enthousiasme om ook andere fotografen hierin mee te nemen kan oprecht bevlogen genoemd worden. Zodra hij zijn wandelschoenen aan heeft en zijn fototas op zijn rug heeft, is Dirk-Jan in zijn element. De rust en schoonheid van de natuur, de weersomstandigheden, de ongereptheid en vooral de spanning van wat er nu weer voor zijn lens tevoorschijn komt zijn magisch voor hem. Elke keer is anders en altijd is er iets moois te zien, als je er maar oog voor hebt.

Zijn foto van een duikende ijsvogel is door National Geographic Benelux tot winnaar in de categorie Dieren in het Wild uitgeroepen en de cover van het boek Beeldverhalen van het Wereld Natuur Fonds met giraffen in de Masai Mara is ook van zijn hand.

Uitgebreidere biografie.

Geboren in 1969 in Leiden, getrouwd en woonachtig in Noordwijk. Als kind al een echt buitenmens en gefascineerd door de imposante bergwereld in Europa. Tijdens zijn opleiding tot accountant heeft hij een eerste eigen spiegelreflexcamera gekocht en daarmee de eerste stappen in de fotografie gezet. Na verloop van tijd kwamen daar andere vormen van fotografie bij, zoals onderwaterfotografie waarbij bestemmingen als Egypte, Malediven, Maleisië, Filipijnen, Bonaire en Indonesië zijn aangedaan. In die periode maakte hij ook de overstap van analoge naar digitale fotografie. Naast het hectische werk als accountant bleek de natuur in de directe omgeving in Nederland een mooie uitlaatklep om te ontladen en zich verder te ontwikkelen in de fotografie. Daarom is Dirk-Jan regelmatig te vinden ‘om de hoek’ zoals op het strand van Noordwijk, in de bollenvelden of in de duinen voor startrails, zonsondergangen of vossen. Met de komst van de meer professionele digitale camera’s werden de mogelijkheden nog groter: landschapsfotografie en wat meer creatieve fotografie op de Noorse Lofoten, de Waddeneilanden, de Veluwe of een van de andere prachtige natuurgebieden van Nederland en Belgie bleken hem ook veel voldoening te geven. Tijdens wat langere vakanties was hij samen met zijn vrouw Jacqueline deelnemer aan diverse fotoreizen waarbij Dirk-Jan fotografeerde en Jacqueline graag filmde. Zo reisden zij samen o.a. naar Costa Rica, Peru, Brazilië, India, Spitsbergen, Zambia, Oeganda, Madagaskar en andere bestemmingen in Afrika. Het werd hem al snel duidelijk dat hij daarin van toegevoegde waarde kon zijn en het gevoel bekroop hem meer en meer dat dat hetgeen was wat hij graag wilde doen: zijn passie voor de natuurfotografie overbrengen op anderen en door zijn jarenlange ervaring mensen met prachtige foto’s naar huis te kunnen laten gaan, vele ervaringen rijker. Inmiddels begeleidt hij al ruim 5 jaar met veel plezier fotoreizen naar Costa Rica, Colombia, Brazilië, Helgoland, Finland en het Beierse Woud.

 

Andere fotoreizen

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de laatste nieuwtjes over het festival, aanbiedingen en kortingen!

Je bent succesvol ingeschreven!