Art based learning: les van de besten

Langzaam schuifelen de cursisten door de museumzalen op zoek naar het kunststuk dat ze het meest aanspreekt. Dit kan er maar één zijn. Ik heb ze verteld dat op het moment dat zij deze zien zij ook onmiddellijk en zonder twijfel weten dat dit die ene is. Dit kunststuk gaat hen de komende tijd begeleiden in hun zoektocht naar nieuwe invalshoeken en antwoorden op de relevante vraag die zij voor zichzelf hebben geformuleerd.

Klinkt dit bovenstaande jou interessant in de oren? Lees dan eens het verslag van de Art Based Learning cursus die Jody Zweserijn voor Nature Talks in 2022 heeft georganiseerd. 4 cursisten hebben zich mee laten nemen door kunstwerken van professionele kunstenaars zoals Jan Sluyters, Olafur Eliasson, Chris Beekman en Reini Spoelstra en zijn tot verbazingwekkende prachtige fotografie resultaten gekomen.

Fotocursus Art Based Learning
Ina Huitema 

©  Ina Huitema
Fotocursus Art Based Learning Ina Huitema

 
©  Ina Huitema

Dag 1: Art Based Learing in het museum 

Geheel onvoorbereid komen de cursisten niet naar de eerste cursusdag. Ze hebben voor zichzelf een relevante vraag geformuleerd die over het eigen fotograferen gaat en die hen al een tijdje bezighoudt. Ook hebben ze voor zichzelf een test ingevuld als 0 meting hoe creatief ze zichzelf vinden en waarom.

De ontvangst door mij is in een sfeervol zaaltje in het historisch deel van het museum. Het interieur heeft een prachtig hoog plafond met grote kroonluchters, klassieke houten lambrisering aan de muren en mooi doorleefd visgraatparket op de vloer. Uiteraard is het zaaltje ook voorzien van allerlei multimedia zodat er gepresenteerd kan worden. En de inwendige mens wil ook wat: we trakteren op koffie en Bossche Bollen.

Wat is Art Based Learning?

Tijdens de ochtend vertel ik wat creativiteit nu precies is, over de achtergrond van de leermethodiek Art Based Learning, bespreek ik de uitslagen van de creativiteitstest, doen we een spelletje om onze eigen creativiteit te prikkelen, vertel ik hoe een kunstwerk systematisch bestudeerd kan worden en gaan de cursisten in het museum op zoek naar het kunstwerk waarmee ze intensief aan de slag gaan. Uit de tests blijkt dat de cursisten bescheiden en onzeker zijn over hun creativiteit, uiteraard bespreken we dit uitgebreid.
De eerste zoektocht door het museum wekt nogal wat verwarring. Hoe vind je nu dat ene kunstwerk? Uiteindelijk vinden alle cursisten ‘m. Zo werken we naar de heerlijke lunch toe die voor ons is geregeld en die we in alle ontspannenheid nuttigen.

Na de lunch gaan de cursisten individueel verder met hun gekozen kunstwerk. Wel komen we een aantal keer bij elkaar komen voor terugkoppeling. Aan het eind van de middag ronden we af en vertrekken we naar ons hotel midden in een natuurgebied. Gelukkig hebben we nog aanzienlijk tijd om tot zonsondergang lekker vrij in de omgeving te fotograferen. We sluiten de avond af met een heerlijk diner en uitwisseling van allerlei ervaringen die we vandaag gehad hebben. 

©  Claudia van Zanten


©  Claudia van Zanten

©  Claudia van Zanten
©  Claudia van Zanten

Dag 2: een aangename combinatie tussen theorie en praktijk

Natuurlijk kunnen we het niet laten bij zonsopkomst eerst te fotograferen voordat we aanschuiven bij het ontbijt. 

De creativiteit kan los

Om 9 uur zitten we bij elkaar in één van de zaaltjes van het hotel. Om je creatieve ideeën uit te werken heb je structuur nodig. Ik laat zien welke methodieken er zijn om onze gedachten te kunnen ordenen en ideeën te structureren zodat je een plan kunt maken. Daarna bespreken we met elkaar ieders eerste beelden over een uitwerking of project. Ik stimuleer de uitwisseling, want juist door het praten over de ideeën kan eenieder hierop reageren en zo elkaar helpen het idee nóg helderder te krijgen.

Voordat we gaan lunchen maken we een fotowandeling door het natuurgebied waarbij we weer kunnen fotograferen en onze fantasie de vrije loop laten.

Na de lunch vertel ik welke rol mindset, inspiratie, motivatie en passie spelen bij het aanspreken van je creativiteit. Hierna lopen we inmiddels tegen het einde van de middag. We gaan nog één keer naar buiten zodat we fotograferend deze 2 dagen afronden. 

Verder met de ideeën, maar niet alleen

Een aantal maanden na de eerste 2 dagen organiseren wij een terugkomdag waarbij de cursisten aan elkaar hun gelopen traject presenteren en hun (eind)resultaten. Maar voordat het zover is, organiseren we 2 zoomsessies waarbij vragen gesteld kunnen worden, stand van zaken gepresenteerd, terugkoppeling wordt gegeven, etc. De zoomsessies zijn vormvrij, we kunnen onze creativiteit de vrije loop laten.
We moeten tijdens de eerste zoomsessie wat op gang komen. Zo is de ene cursist nog vooral bezig met het formuleren van een idee, waarbij de ander al concreet met een uitwerking bezig is. Eén van de cursisten laat via een presentatie zien hoe haar proces tot nu toe eruit ziet. Dit geeft de beeldvorming bij de anderen over hun eigen project een enorme boost.

Zoom en Facebook

Ook staan we met elkaar in verbinding via een besloten Facebookpagina. Hier kunnen 24/7 vragen gesteld worden, beelden worden gedeeld en af en toe post ik een creatieve uitdaging waarop je kunt reageren. Via deze pagina stellen de cursisten regelmatig vragen of laten ze hun gedachtegang over hun project de vrije loop.

Kortom, je staat er in dit traject niet alleen voor, je wordt regelmatig geprikkeld en je kunt ten alle tijden vragen stellen of om terugkoppeling vragen. Het is ook de bedoeling dat cursisten op elkaar reageren, want we doen het met elkaar en voor elkaar.

 

© Ineke Kok 

 
© Ineke Kok

 
© Ineke Kok

Dag 3: Art Based Learning terugkomdag, samen presenteren en fotograferen

Creativiteit komt niet vanzelf. Hiervoor moet hard en serieus gewerkt worden. Vandaar dat je zo bewust moet zijn van je mindset, inspiratie, motivatie en passie en deze ook telkens zelf moet prikkelen en aanspreken. Binnen het Art Based Learning traject is hier veel aandacht voor en leer je hoe je dit op verschillende manieren kan doen. 

Allemaal geweldige resultaten

Alle vier de cursisten zijn tot eindresultaten gekomen en hebben voor de terugkomdag een uitgebreide presentatie voorbereid. We vallen met elkaar van de ene verbazing in de andere, ieder heeft zijn grenzen verlegd, nieuwe bronnen aangesproken, soms zijn ideeën half uitgewerkt en is men weer opnieuw begonnen. Maar de eindresultaten zijn ongelofelijk knap en uniek. Ik als begeleider van dit traject ben er beduusd van, maar vooral uitermate trots!

 
© Nanda Bussers

© Nanda Bussers

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de laatste nieuwtjes over het festival, aanbiedingen en kortingen!

Je bent succesvol ingeschreven!