Op zaterdag 9 november vond tijdens het Nature Talks Photo Festival de uitreiking van de Nature Photographer of the Year competitie (NPOTY) plaats. Wat leuk dat de Nederlandse natuur- en kunstfotograaf Bart Siebelink met zijn beeld ‘Quassia Muse’ in de prijzen is gevallen. Door de jury is deze foto – uit meer dan 14.000 inzendingen uit 73 verschillende landen! – tot runner-up gekozen in de categorie Nature Art. Direct na de uitreiking bel ik met Bart Siebelink om – onder andere – over deze sensuele foto te spreken.

Dit beeld herken ik uit zijn nieuwste boek Grip op creativiteit: ontwikkel jouw eigen stijl als natuurfotograaf. Hierin schrijft hij: Lang niet iedereen zal deze foto mooi vinden. Maar ik voel dat ‘ie mij wel wat doet. Hij is duister, mysterieus, introvert. Wat zien we? Een bloem, een octopus, een vrouwfiguur? Het beeld drukt eerder een bepaalde stemming uit dan een onderwerp. De foto biedt daardoor een symbolisch inkijkje in mijn binnenwereld.

 

Quassia Muse

Over de foto vertelt Bart Siebelink lachend het volgende:”Nee, ik vertrok niet vanaf Schiphol naar Suriname met het idee het bloempje van de Quassia (Bitterhout of Kwasibita op zijn Surinaams) te fotograferen. Je gaat toch voor het oerwoud en op zoek naar spectaculaire onderwerpen. Dit beeld is in ieder geval ‘not one of them’. Ik was daar als reisleider en soms heb je dan tussendoor even “vrij”. Een moment waarin ik zelf even kan ‘klooien’. Ik liep daar zonder camera, was leeg, ontvankelijk en niet gefocust. Wat mij betreft is dat een goede mood, want juist dan sta je open voor je omgeving.”

Op de bosbodem zag Bart Siebelink deze roze bloempjes met die prachtige kleuren liggen. “Ik vond ze betoverend en vroeg me af van welke plant ze moesten zijn gevallen. En ook of ze die violette kleur al hadden of dat ze deze later door verkleuring hadden gekregen. Ik was in ieder geval zó geboeid dat ik in het veld al de details van de bladeren, zo elegant en sierlijk, goed tot me heb laten doordringen. Ik had op dat moment nog geen idee wat voor foto het zou kunnen opleveren, maar één ding voelde ik wel heel sterk: ik moet terug naar dit plekje,” legt hij uit over zijn proces.
 

“Je innerlijke dromer moet je beschermen en niet door de goot spoelen”

 


Bart Siebelink zijn binnenwereld

Wanneer ik Bart Siebelink naar het symbolisch inkijkje in zijn binnenwereld vraag, vertelt hij dat hij een grote dromer is. Dat moet je ook wel zijn om op ideeën te komen. Fotograferen vind ik alleen interessant als ik iets verrassends kan toevoegen”, aldus deze natuurfotograaf. Hij vertelt verder: “Veel mensen verliezen in de loop van hun leven hun fantasie en dat is zonde. Je innerlijke dromer moet je beschermen en niet na je kindertijd in stilte door de goot spoelen.”

Ik vind dat je die zienswijze ook duidelijk terugziet in het werk van Bart. Hij weet toch altijd tot originele en verrassende beelden te komen in een herkenbare fotografiestijl. Bij het ophangen van de winnende foto’s voor de expositie – toen nog zonder naambordje erbij – hoorde ik bijvoorbeeld een fotograaf zich hardop afvragen: Is deze van Siebelink?


Dramatische en duistere foto’s

De volgende dag is Bart Siebelink naar de plek teruggegaan, mét camera deze keer. Er waren nieuwe bloempjes bijgevallen, in van die sierlijk gedraaide vormen. “Ik begon er iets sensueels en elegants in te zien. Eén gevallen bloempje transformeerde in mijn fantasie tot een danseres, een muze.” In het veld komen vervolgens de fotografische vervolgkeuzes én is Bart dus al bezig met het verder uitwerken van zijn idee. “Over het algemeen krijg je een sterkere foto wanneer je in het veld je idee al volledig uitwerkt en dit niet bijvoorbeeld pas thuis aan de computer doet. Dat kan natuurlijk soms ook wel, maar vaak is het beter wanneer je dat direct al ter plekke doet.”

 

“Ik was totaal verrukt toen ik dit beeld zag ontstaan”

 

Dus Bart Siebelink neemt zijn macrolens en statief erbij, past zijn witbalans aan naar koel en maakt er een low key beeld van. “Wel vaker creëer ik meer dichterlijke en low key beelden. Ik houd van krachtige foto’s die dramatisch en duister zijn. De bladeren volgen de lijnen van de bloem, maar blijven heel erg op de achtergrond. Ze vormen het theaterdecor. Zelf was ik totaal verrukt toen ik dit beeld zag ontstaan. Ik was er echt helemaal blij mee, zegt hij enthousiast. De rest van zijn reisgroep blijkt er – later bij de beamerpresentatie – echter maar gematigd positief over te zijn. Ze vonden ‘m ‘wel mooi’ maar heus geen halleluja”, verklaart Bart Siebelink. Dat deed me inzien dat het geen mainstream foto was.

De jury zegt het volgende over het beeld: “Ontzettend gaaf dat je iets dergelijks op de bosbodem ziet liggen, het opmerkt en er dan deze foto van maakt. De jury zag er een vrouwenlichaam in, zeer sensueel en vervolgens perfect uitgevoerd.”

 


Nature Talks

Wat leuk dat je één van de Nature Talks Photo Blogs op onze website las, naturetalks.nl is het platform voor natuurfotografie, fotoreizen, fotoworkshops en het fotofestival. Wil je andere blogs lezen, neem dan vooral een kijkje bij de Nature Talks Photo Blogs.

Fotowedstrijd

Volgend jaar kans maken op de titel Nature Photographer of the Year? Vanaf 1 december 2019 tot 1 mei 2020 kun je je foto’s insturen via deze link.

Fotoreizen en workshops

Ben je geïnteresseerd in een fotoreis of workshop onder begeleiding van een professionele natuurfotograaf? Neem hier dan gerust een kijkje voor de mogelijkheden.

Online Fotofestival

Op zaterdag 12 en zondag 13 december 2020 vindt het volgende Nature Talks Photo Festival plaats. Kijk voor meer informatie of voor het kopen van een ticket hier. Er staan weer mooie namen op het programma.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de laatste nieuwtjes over het festival, aanbiedingen en kortingen!

Je bent succesvol ingeschreven!