Auteur: Hermien Post

Ik had even vrij, tussen twee banen in, en wilde er graag een paar dagen op uit met mijn camera. Mijn oog viel toen op dit Urbex Fotoweekend van Nature Talks… Mijn interesse was gewekt, want als je geen ervaring hebt met Urbexen dan doe je dat niet zo snel alleen. We verbleven in de buurt van Brussel, in een hotel vlakbij de Urbexlocatie. Heel handig, want ik ben liever een uur langer aan het fotograferen dan een uur onderweg zijn naar een locatie :-).

 © Hermien Post

© Thea Truijens

 

Dag 1
In de loop van vrijdagmiddag druppelen de deelnemers binnen. We waren met 6 cursisten, dus een lekker klein groepje. Voor Urbex is dat wel handig, want je staat soms toch wel wat langer op een bepaalde plek te fotograferen, en dan is het fijn als je de rust daarvoor hebt en je niet opgejaagd voelt omdat anderen net die deur, trap of gang willen fotograferen.
Op vrijdagmiddag hadden we de kennismaking, en onze begeleider Alice van Kempen legde uit wat Urbex is, waar je op moet letten en ze liet een aantal foto’s van zichzelf zien. Urbex is illegaal en kan ook gevaarlijk zijn. Het gebouw kan niet meer zo stevig zijn, dus je moet altijd goed opletten waar je loopt, maar er kunnen ook andere gasten aanwezig zijn die jouw aanwezigheid niet op prijs stellen. Denk bijvoorbeeld aan koperdieven. Maar gelukkig was onze Urbex locatie dit weekend legaal geregeld, en volledig veilig. Verder heeft Alice ons uitgelegd hoe en wanneer met HDR te werken. Het was op deze Urbex locatie (een oud vervallen tuchthuis) op veel plekken behoorlijk donker, waardoor je met langere sluitertijden moest werken. Een raampje waar nog wat daglicht uitkomt, is dan al snel overbelicht. Daar kan HDR een oplossing voor zijn.

© Willy Griffioen

    © Hermien Post

 

Dag 2
Op zaterdag vertrokken we al lekker vroeg naar het tuchthuis. Van de buitenkant al een mooi gebouw, maar aan de binnenkant met veel verrassingen. Vervallen trappen, lange gangen met vele isoleercellen, een prachtig ‘atelier’ (waar we ook een groepsfoto maakten) en veel duiven… Doordat er meerdere verdiepingen waren, konden we allemaal rustig ons eigen plekje pakken. Het is immers niet fijn als jij een lange gang wilt fotograferen, er verderop in de gang iemand anders bezig is. Na 5 uur fotograferen, reden we terug naar ons hotel voor een lunch, en vervolgens vertrokken we met onze laptops naar de gezamenlijke ruimte om de opbrengst van de dag te bekijken, en om enkele foto’s te bewerken in Lightroom of Photoshop. Dit alles natuurlijk met tips en adviezen van Alice. Vanuit de gezamenlijke ruimte bestelden we alvast ons avondeten, zodat we nog lekker door konden werken aan onze foto’s, totdat we een seintje kregen dat onze borden op tafel stonden :-). Zelfs na het avondeten wilden we nog doorgaan!

© Willy Griffioen

   ©  Thea Truijens

Dag 3
Met de tips en adviezen van Alice in ons achterhoofd gingen we de zondagochtend weer lekker op tijd naar het tuchthuis. Twee dagen achter elkaar dezelfde locatie? Echt geen probleem! Er is genoeg te zien en om mee te experimenteren, sommige foto’s wil je toch nog even opnieuw maken om ze te verbeteren, en plotseling zie je ook weer nieuwe dingen of heb je nieuwe ideeën gekregen. Ook deze tweede dag heb ik me weer prima vermaakt! Het was vandaag wel wat kouder geworden, en omdat je met Urbex fotografie veel stilstaat (lange sluitertijden), warm je ook nauwelijks op. Zorg dus dat je lekker warm in laagjes gekleed bent!

© Willy Griffioen

Na weer zo’n 5 uur op locatie vertrokken we weer richting het hotel voor een lunch. Een deel van de groep ging na de lunch weer terug naar huis, en de rest besteedde de middag aan het bekijken en bewerken van foto’s, en natuurlijk nog de laatste tips van Alice krijgen! Het was een geslaagd weekend, leuke deelnemers, prima begeleiding van Alice, mooie locatie… kortom het was een heerlijk weekend weg! 

© Willy Griffioen

   

 © Hermien Post

 

© Thea Truijens

 

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de laatste nieuwtjes over het festival, aanbiedingen en kortingen!

Je bent succesvol ingeschreven!