@ Jody Zweserijn

De bloemetjes buitenzetten op Kreta

Vond jij het de eerste maanden van dit jaar het weer ook zo koud en naargeestig? En ben jij ook van mening dat het tot bloei komen van de Nederlandse natuur eigenlijk veel te langzaam gaat, waardoor je met je camera in je schoot eindeloos zit te wachten op betere tijden? Ik heb daar wat op gevonden: een fotoreis naar Kreta in het vroege voorjaar met Nature Talks.

Orchis gefotografeerd met marcrolens en met paraplu in schaduw gezet@ Klaasje Mussche

Direct bij aankomst bloemen fotograferen

Het Griekse eiland Kreta ligt op slechts 3,5 uur vliegen vanaf Nederland. De aangename ervaringen beginnen al vanaf het moment dat je in Iraklion het vliegtuig uitstapt en de zon je tegemoet straalt die vervolgens je blote huid aangenaam begint te kriebelen. Vanaf het vliegveld is het 2 uur rijden naar ons hotel waar we de komende week logeren. Ikzelf ben enorm verbaasd hoe bergachtig het is op Kreta. Onderweg zien we berglandschappen tot boven de boomgrens en in de verte zien we zelfs besneeuwde toppen.

Uitzicht op de hoogvlakte tussen Spili en Gerakari, Kreta, Griekenland@ Jody Zweserijn

Met het hotel nog 20 minuten rijden maken we een heerlijke tussenstop in een theehuis bij een grote bloementuin voor een late lunch en onze eerste vingeroefeningen met bloemenfotografie. Ook vlinders laten zich hier heel goed zien.

Koningspage, deze is te herkennen aan de zwarte lengtestrepen, Kreta, Griekenland@ Adje Verbunt

Hierna slingeren we omhoog naar de hoogvlakte en vervolgens naar ons hotel. We nuttigen een licht diner (uiteindelijk hebben we laat geluncht) waarna Elles Rijsdijk (onze begeleidende natuurfotograaf) het programma voor de komende dagen uiteenzet.

Bloemknop, gefotografeerd met macrolens@ Roelien Kuipers

Liggend fotograferen, lekker ontspannend

Onze eerste volle fotografiedag brengen we door op de hoogtevlakte in het gebied waar we logeren. Als je de vlakte oploopt zie je vooral grassen en struikjes, maar als je beter kijkt dan ontdek je overal wilde orchideeën. Ook wilde tulpjes en anemonen piepen hun kopjes omhoog. Het is even zoeken naar een bloem die er goed fotografeerbaar bij staat, maar binnen de kortste keren ligt iedereen op de grond.

Macrofotografie waarbij je het onderwerp in de schaduw zet en de voor en achtergrond (over)belicht@ Elles Rijsdijk

Je kunt gebruik maken van de volle zon door bijvoorbeeld het tegenlicht door bloemblaadjes heen te laten schijnen of gebruik maken van de schaduw door tegen een donkere achtergrond te fotograferen.

Wilde rode tulp tegen donkere achtergrond@ Roelien Kuipers

Maar je kunt natuurlijk ook de zon een beetje tegenhouden door een parapluutje en het onderwerp in de schaduw zetten en de achtergrond mooi licht houden. Zo kun je hele mooie pastelkleuren creëren. En je paraplu kun je ook gebruiken als witte achtergrond om een abstracte high key foto te maken.

Morgenster in high key@ Johanna Woudstra

We hebben al een beetje kennis gemaakt met de Griekse keuken. Vanavond eten we bij een klein eethuisje in een dorpje verderop. Het is smullen met alle lekkere bijgerechtjes die we extra geserveerd krijgen.

Een dag met kliffen, kloosters en katten

Vandaag rijden we naar de kust en staat naast het fotograferen van bloemen ook landschapsfotografie op de planning. Kort nadat we van de hoofdweg afgeslagen zijn rijden we door een enorme kloof waar de rotswanden hoog boven onze hoofden uitstijgen.

Kloof tussen Gerakari en Preveli Beach@ Elles Rijsdijk

Na een fotostop rijden we door naar Preveli beach. Hier is het mogelijk om naar meerdere uitzichtpunten te wandelen en je kunt zelfs kiezen 450 traptreden van de klif af te dalen naar een strand en een kloof vol met palmbomen.

Palmbomen in de kloof bij Preveli beach@ Lisa Schouten

We lunchen in het veld. Hierna bezoeken we nog een klein klooster waar het mooi fotograferen is. Op het terrein lopen katten rond die graag wat aandacht krijgen. Tegen het einde van de middag rijden we terug naar ons hotel. We willen op tijd eten omdat we vanavond onze eerste fotobespreking houden.

Bloemknop@ Conny van der Lit

Fotograferen op een begraafplaats is niet altijd treurnis

Ook vandaag schijnt de zon weer uitbundig en is de temperatuur heerlijk. Op ons programma staat een historische begraafplaats waar om de graven heen allerlei soorten orchideeën en andere soorten bloemen bloeien. Zo vinden we hier verschillende soorten orchissen maar ook morgensterren en witte affodillen.

Morgenster@ Conny van der Lit

De enorme dichtheid aan bloemen komt vooral doordat de begraafplaats omheind is en er geen geiten of schapen komen grazen. Deze zijn namelijk dol op orchideeën omdat ze lekker zoet smaken.

Detailopname van een tongorchis@ Klaasje Mussche

Overigens is het geen begraafplaats zoals wij kennen, met grafzerken en tombes. Nee, het zijn meer grote ruïnes in de grond. Het fijne is dat je overal mag lopen en fotograferen, uiteraard altijd met respect voor het culturele erfgoed.

Klaproos, de eerste begonnen hun kopjes op te steken@ Roelien Kuipers

Tot in de middag fotograferen we hier en steken op de terugweg op in het ons bekende theehuis voor lunch, rust en meer fotografiemogelijkheden.

Brandkruid met sfeer vastgelegd@ Johanna Woudstra

Vanavond doen we een vragenuurtje voor wie zijn kennis wil bijspijkeren.

De langste dag

Een nieuwe dag met verrassende ideeën en plannen. Vandaag is het mogelijk zowel mee te gaan voor het fotograferen van de zonsopkomst als de zonsondergang. Hiertussen fotograferen we op de hoogvlakte waar heel veel orchideeën staan. Voor wie alles mee wil doen wordt het een lange fotografiedag. Voor de zonsopkomst hebben we een specifieke locatie gekozen met een vervallen hutje, een grillig boompje en prachtige gele bloemen hieromheen. De bedoeling is dat we proberen de eerste zonnestralen vast te leggen die de bloemen voorzichtig aanraken en in vuur en vlam zetten.

Zonsopkomst bij ruïne en grillige boom op de hoogvlakte in de buurt van Gerakari@ Adje Verbunt

Na deze fotosessie rijden we terug naar het hotel waar we mooi op tijd bij het ontbijt aanschuiven. Overdag fotograferen we op verschillende locaties op de hoogtevlakte.

Bijzondere bloemknop super macro opname@ Lisa Schouten

In de namiddag zijn we even kort in het hotel waarna we er nogmaals op uit gaan voor de zonsondergang. In de avond vormen de bergen een geweldig mooi en fotogeniek atmosferisch perspectief.

Het fotograferen van het atmosferisch perspectief van het berggebied van Kreta@ Jody Zweserijn

Een dagje naar het strand

Ook vandaag gaan we naar een fotogenieke locatie aan de kust. Maar eerst maken we een lange stop bij een bloemenveld waar onder meer heel veel anemonen bloeien. Deze witte bloemen lenen zich bij uitstek voor high key opnamen. Als we goed zoeken vinden we ook roze anemonen, een leuke afwisseling. Verder is de omgeving gevuld met veldbloemen.

Roze anemoon high key vastgelegd@ Klaasje Mussche

In een piepklein dorpje vinden we een heel fijn terrasje. Lunch wordt er helaas niet geserveerd, maar we mogen onze eigen lunch gerust op het terras opeten. Bovendien kunnen we wel koffie en thee bestellen. Ook hier is een prachtig bloemenveld waar gefotografeerd kan worden.

Witte anemoon met sprinkhaan@ Adje Verbunt

We rijden door naar kust voor onze laatste stop vandaag: het strand van Agios Pavlos. Hier kan bij de zee geoefend worden met beweging en langere sluitertijden.

Spelen met strand, water en licht@ Johanna Woudstra

Bovendien is er een klimmetje naar de kliffen waar boven de ruige kust en het woeste water goed te zien is. Moe maar voldaan rijden we uiteindelijk terug naar ons hotel. We dineren relatief vroeg zodat we nog veel tijd hebben voor de workshop fotobewerking van Elles Rijsdijk.

Historisch klooster en pittoresk pottenbakkersdorp

Voor vandaag mogen we zelf beslissen waar we heen willen. Is er nog een wens ergens op herhaling te gaan? Elles heeft overigens ook een programma bedacht met totaal nieuwe bestemmingen: bezoek aan het Arkadi Klooster en dan lunchen in een dorpje verderop dat bekend staat om zijn aardewerk folklore. We mogen zelf kiezen. Unaniem kiezen we voor het klooster en het dorpje. Leuk, weer afwisseling! We komen relatief vroeg in het klooster, er is nog bijna niemand.

Arkadi klooster in het midden van Kreta. @ Jody Zweserijn

Op het moment dat we zo’n beetje zijn uitgekeken en uit gefotografeerd stoppen er ineens 3 touringcars vol met toeristen. Voor ons tijd om maar eens lekker koffie te gaan drinken. Dan rijden we door naar het aardewerk dorpje. De hoofdstraat is best wel toeristisch, maar zodra we beginnen te dwalen door de straatjes pal hierachter komen we niemand meer tegen. Het is er prachtig, oud en nieuw door elkaar. Verweerde stenen, door zon en tijd verdroogde houten deuren en overal bloempotten gevuld met bloeiende en vrolijk gekleurde planten.

Markante gevels en deuren in het plaatsje Margarites@ Jody Zweserijn

De late namiddag kunnen we nog gebruiken om rond het hotel te fotograferen. Hier worden regelmatig grote hagedissen gesignaleerd.

Smaragdhagedis gefotografeerd in de tuin van het hotel@ Lisa Schouten

En er is nog wat tijd om rustig de koffer weer te gaan pakken. We nuttigen nog een laatste heerlijke diner. Morgenochtend vertrekken we op tijd terug naar Iraklion.

Het is weer tijd, de hoogste tijd

Gelukkig hoeven we niet extra vroeg op te staan, we kunnen rustig de koffers in de bus zetten en lekker ontbijten. Daarna rijden we ontspannen terug naar Iraklion voor onze reis naar huis. Iedereen slaapt vanavond weer in z’n eigen bedje.

Lijkt het jou ook leuk om in het voorjaar een fotoreis naar Kreta Griekenland te maken? Bekijk dan eens de beschrijving van onze reis “Kreta, creatieve natuurfotografie met wilde orchideeën”.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de laatste nieuwtjes over het festival, aanbiedingen en kortingen!

Je bent succesvol ingeschreven!