© Michel Lucas

Sagen en legenden rond feeërieke landschappen in herfstkleuren

Ik ploeter door de modder langs de oever van de waterval in de Coupall rivier in Glencoe Schotland naar de in mijn ogen beste compositie. Bij elke stap zak ik met mijn laarzen zeker 10 cm weg en moet ik deze met flinke kracht weer omhoog trekken om een volgende stap te zetten. Een heikele bezigheid, want ik draag mijn statief met camera erop en op een smak voorover omdat ik mijn laarzen niet meer uit de modder krijg zit ik niet te wachten. Nog één stap en ik sta op mijn beoogde plek. Daar kan ik dan stilstaan en verder in de modder wegzakken. Dit laatste is vooral een zorg voor ná het fotograferen.

 

© Jody Zweserijn

Glencoe Schotland: Walhalla voor de landschapsfotograaf

Schotland is voor een landschapsfotograaf een hele interessante bestemming. De natuur is enorm ruig, er zijn bergen, maar omdat deze niet heel hoog zijn oogt het landschap ook wijds, er zijn veel rivieren met stroomversnellingen en tot slot prachtige glinsterende meren. En als je daar tijdens de herfst bent brengt deze bovendien mooie kleuren, snelle afwisseling van woeste luchten, warm zonlicht, kletterende regen en obscure mist met zich mee. Nature Talks heeft dit goed gezien en organiseert daarom samen met professioneel landschapsfotograaf en reisbegeleider Michel Lucas in deze periode een fotoreis Glencoe

© Jessie Jacobs

Gedegen voorbereiding

Voorafgaand aan de reis organiseert Michel Lucas een digitale kennismakingsbijeenkomst. Hier kunnen we vragen stellen en vertellen met welk doel we met deze reis meegaan. Meest bijzondere hier is het verhaal van Mieke, zij wil graag selfies maken van zichzelf in het landschap en neemt hiervoor een jurkengarderobe mee.

En daar staan we dan half november met 6 deelnemers op Schiphol voor vertrek naar Inverness in Schotland. Reisbegeleider Michel Lucas is al in Schotland en pikt ons daar met een busje op. Via onder andere Loch Ness en Loch Leven rijden we in circa 2,5 uur door naar ons hotel. Dit wordt ons ankerpunt voor de komende week.

© Michel Lucas

Michel heeft behoorlijk wat fotolocaties voor ons in petto, maar elke locatie heeft zijn specifieke eigenschappen en hij houdt daarom rekening met omstandigheden zoals zonsopkomst of zonsondergang, zonnig of regenachtig weer, de richting van de zon en regen in combinatie met windrichting. Een mooi landschap fotograferen terwijl de regen door de wind vrolijk tegen je lens klettert is niet echt praktisch.

© Michel Lucas

Soms spookt het in de hooglanden

Op onze eerste fotodag miezert het. Michel neemt ons mee naar een mooi watervalletje in de Coupall rivier. Door de regenval is de locatie enorm drassig en modderig, maar met laarzen kunnen we goed bij de mooiste fotospots komen. Michel verdeelt ons een beetje langs de randen van de rivier en waterval. Doordat het behoorlijk bewolkt is, hoeven we voor het werken met langere sluitertijden niet eens grijsfilters te gebruiken. Als we op de ene plek uit gefotografeerd zijn, ruilen we deze met één van de anderen.

© Marjo Snellenburg

Na een aantal uren op deze locatie gefotografeerd te hebben gaan we in een hotel koffiedrinken en een beetje bijkomen. Inmiddels is het droog en kunnen we buiten ons lunchpakket opeten. Ons volgende fotografie-onderwerp is een cottage, een witte boerderij met rood/bruine deuren die heel mooi in het landschap gelegen is. Terwijl iedereen geconcentreerd foto’s van de cottage maakt, trekt Mieke de stoute schoenen aan en kleedt zich achter de bus om in een rode lange jurk. Inmiddels zijn we bijna allemaal wel zo’n beetje klaar met fotograferen en kijken we nieuwsgierig wat Mieke nu precies gaat doen. Op het moment dat zij met haar jurk het landschap instapt verandert zowel de hoedanigheid van Mieke als de uitstraling van de omgeving zoals wij het hiervoor gezien hebben. Ineens zweeft er een mysterieuze dame uit een paar eeuwen terug in een even mysterieus en antiek verworden landschap. De verhalen beginnen zichzelf spontaan te vertellen in Glencoe Schotland.

 © Mieke van den Berg

Binnen de kortste keren staan we allemaal in de buurt van haar, geven haar aanwijzingen voor haar selfies en pikken we een graantje mee van de ontstane fotografie mogelijkheden. Want wanneer komt er nu een dame in een lange rode jurk voorbij schrijden die ook nog prachtig in de entourage van de cottage past?

© Helga Nuchelmans

We sluiten onze eerste dag af bij een meertje waarin normaal gesproken de bergen in de achtergrond prachtig reflecteren in het water. Nu is hiervoor te weinig licht door het regenachtige weer, maar we vermaken ons evenwel prima.

‘s Avonds hebben we een heerlijk diner in het hotel en hierna bespreken we onze foto’s van de eerste dag.

© Jody Zweserijn

Hoe interessant regenachtig weer is

Ook onze 2de dag start met regen. Michel heeft bedacht vandaag naar Kilchurn Castle te rijden, de meest verre fotolocatie van deze fotoreis in Glencoe Schotland. We beginnen het kasteel van veraf te fotograferen en lopen in linie steeds verder naar voren. Zo lopen we niet bij elkaar in beeld.

© Michel Lucas

© Jessie Jacobs

Bij en op een heuvel die bij ons in de buurt ligt is ook van alles te fotograferen: grillige bomen, fluoriserend groen bemoste stenen muurtjes en grassen en keien in het water. Ook hier zijn we een paar uur zoet.

© Hans den Otter

Vandaag doen we nog één andere locatie aan: een Loch met mooi gevormde bomen in de voorgrond. Het loopt al tegen zonsondergang als we hier arriveren. Op het moment dat we het gebied inlopen begint de al laagstaande zon ineens onder de regenwolken door te piepen en de lucht te kleuren.

© Helga Nuchelmans

Elke volgende minuut ontstaan er nieuwe fotografie mogelijkheden omdat het licht telkens anders is. Michel helpt eenieder met het geven van passende tips. We fotograferen door tot ruim ná zonsondergang.

© Mieke van den Berg

Na regen komt altijd zonneschijn

Het ziet ernaar uit dat onze 3de fotodag zonnig start. Vandaar dat we extra vroeg ontbijten en vóór zonsopkomst op pad gaan. Voor deze ochtend heeft Michel voor ons een fotolocatie gekozen die geschikt is voor helder weer. Hier kunnen we in eerste instantie de zonsopkomst met tegenlicht fotograferen en na zonsopkomst water met zacht licht en prachtige spiegelingen vastleggen.

© Hans den Otter

Later op de ochtend steelt Mieke weer de show omdat zij zichzelf wil fotograferen op een grote steen die midden in het water ligt.

© Hans den Otter

In de middag rijden we naar Castle Stalker, een kasteel ruïne dat midden in een baai ligt. Op de achtergrond gaat langzaam de zon onder. Hier is een keuze om het kasteel vast te leggen vanaf het strand of vanaf de weg die bovenlangs loopt. Uiteraard kun je ook een paar keer op en neer lopen om beide varianten uit te proberen.

Ook vanavond eten we weer heerlijk in het restaurant van ons hotel en bespreken we onze foto’s.

© Helga Nuchelmans

Interessante fotografie-onderwerpen zijn overal

Voor onze 4de fotodag zijn de weersvooruitzichten behoorlijk slecht. Waarschijnlijk regent het de hele dag. Michel wil ons graag meenemen naar Loch Etive, maar tot onze schrik is de weg hier naartoe wegens werkzaamheden afgesloten. Ter plaatse besluiten we de watervalletjes van onze eerste fotodag nog eens aan te doen zodat we de kans hebben wat andere invalshoeken te bedenken dan die we eerste dag gefotografeerd hebben.

© Jody Zweserijn

Na onze dagelijkse koffiestop rijden we verder en komen we langs een heel mooi punt waar je een indrukwekkende vallei in kijkt met heel veel lijnen en perspectief. We komen hier dagelijks langs en telkens zeggen we dat we hier eens moeten stoppen om te fotograferen. Er is een inhammetje waar precies één auto of busje veilig kan staan. Gelukkig is deze plek vrij en kunnen we eindelijk eens met dit uitzichtpunt fotografisch aan de slag. We fotograferen vanaf verschillende hoogtes waarbij je telkens kunt kiezen de autoweg die door de vallei loopt in de compositie mee te nemen.

© Mieke van den Berg

Onze laatste stop van vandaag is een kerkje in één van de dorpjes dat prachtig is gelegen tegen een bergwand met naast zich een kerkhofje met indrukwekkende grafstenen.

© Marjo Snellenburg

De laatste hoogtepunten in Glencoe Schotland

Vandaag is onze 5de en laatste fotodag. Het regent nog veel harder dan gisteren. Michel wil ons graag bij watervallen in de Coe rivier laten fotograferen. Maar omdat er weinig ruimte is stelt hij voor ons in 2 groepjes te verdelen. Het andere groepje gaat dan een stukje verderop naar een Loch.

© Marjo Snellenburg

Dit voorstel valt direct goed, want inmiddels is niet alleen Mieke bezig met verkleedpartijen en selfies, maar heeft zij ook 2 anderen hiermee geïnfecteerd. Het Loch lijkt hiervoor een perfecte locatie.

© Jessie Jacobs

Na onze koffiestop rijden we door naar een leisteenmijn. Op heel veel plekken komen allerlei plantengroeisels uit de bergwanden gepiept die soms hele mooie contrasten geven met de zwarte leisteen die ook nog een prachtig glimt door alle regen.

© Jody Zweserijn

Een deel van de groep heeft inmiddels genoeg van de regen en het fotograferen en laat zich bij het hotel afzetten waar haardvuur en rustig fotoresultaten bekijken een enorme aantrekkingskracht hebben. Zodoende rijdt een kleine afvaardiging van de fotogroep naar een volgende Loch voor een laatste fotosessie.

‘s Avonds komen we weer bij elkaar voor het afsluitend diner en uiteraard de laatste fotobespreking.

© Hans den Otter

Fantastische belevenissen en volle geheugenkaarten in Glencoe Schotland

Op onze vertrekdag hebben we nog voldoende tijd om rustig te ontbijten in ons hotel. Daarna vertrekken we richting Inverness. De herfstkleuren zijn in één week tijd nóg intenser geworden en het ene na het andere prachtige landschap trekt aan ons voorbij. Ikzelf word weemoedig en bedenk mezelf dat ik gerust nóg een week hier had kunnen fotograferen zonder het zat te worden. Maar helaas, aan alles komt een einde. We stappen op het vliegtuig en een paar uur later zijn we alweer thuis. Maar wel met fotokaartjes vol prachtige foto’s en persoonlijke herinneringen uit Glencoe Schotland die we nu met iedereen kunnen delen.

Meer informatie over deze fotoreis naar Glencoe vind je op onze website.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de laatste nieuwtjes over het festival, aanbiedingen en kortingen!

Je bent succesvol ingeschreven!