Auteur: Cees Uri

Op 14 april 2023, rond 10.00 uur, verzamelen de 14 deelnemers zich in het multifunctionele dorpshuis van Zalk. We maken ons op voor een allround fotoweekend boordevol met ervaringen. In dit weekend bezoeken we een aantal plekken, zoals de uiterwaarden, het bos, natuurreservaten en bij zinkgaten. Dit alles onder begeleiding van de workshopleiders Freek Veldman, Cees Uri en Herman van der Hart en Jeffrey Jacobs. Vier enthousiaste begeleiders, wat kan ons nog gebeuren? De weersverwachtingen zien er best goed uit, dus ook dat zal goed komen.

De IJsseldelta een dynamisch natuurgebied

Het is voor het eerst dat het allround fotoweekend in de IJsseldelta (provincie Overijssel) plaatsvindt en ook voor het eerst dat dit vanuit Zalk gebeurt. De IJsseldelta is het laatste stroomgebied van de IJssel, globaal vanaf Zwolle tot aan waar de rivier in zowel het Ketelmeer, als het Drontermeer uitmondt. Het is een belangrijk en dynamisch natuurgebied. Het landschap van de IJsseldelta is gevormd door de eeuwenlange werking van de rivier de IJssel en wordt gekenmerkt door rivieren, waterwegen, polders, meren, en wetlands. Het gebied heeft een rijke biodiversiteit en biedt een thuis aan tal van planten- en diersoorten. Een ideaal gebied dus voor natuurfotografen.

Uitvalsbasis Zalk

Zalk is de komende dagen onze uitvalsbasis. Het is een klein dorp in de gemeente Kampen (provincie Overijssel) gelegen aan de oostelijke oever van de rivier de IJssel. Een dorp met een landelijk en schilderachtig karakter en wordt omgeven door groene weilanden en de uiterwaarden van de rivier. De centrale plek waar wij als groep steeds bij elkaar komen is in het dorpshuis in Zalk. Bram, de beheerder, zorgt samen met zijn medewerkers voor de koffie, thee, lunch en later op de dag, de andere drankjes. De eerste avond zorgt de partner van Herman van der Hart (Ellie) samen met een vriendin (Annette) voor een goed verzorgde nasi maaltijd. De tweede avond eten we in het lokale restaurant ‘De Oase’. De deelnemers worden voor de overnachtingen verspreid over de diverse B&B’s die Zalk rijk is. Al met al een ongedwongen en gezellige sfeer. Het is duidelijk merkbaar dat verschillende inwoners van Zalk samenwerken om ons een mooi fotoweekend te bezorgen. De dorpse samenwerking verklaart waarschijnlijk waarom Zalk de ‘dorpsvernieuwingsprijs 2021’ kreeg.

Grote hoeveelheid aan vogelsoorten zoals de roerdomp

Tijdens dit weekend hebben we een grote hoeveelheid aan verschillende vogels gezien. Denk hierbij aan de torenvalk, ransuil, meerkoet, grauwe gans, bruine kiekendief, waterhoen, tureluur, grutto, groene specht en zeearend. Eigenlijk teveel om op te noemen. De vogel die deze dagen voor de meeste opschudding zorgt is toch wel de roerdomp. Een vreemde en bijzondere vogel. De roerdomp is een vrij grote vogelsoort met een lengte van ongeveer 90 centimeter en met een spanwijdte van zo’n 1,5 meter! De roerdomp behoort tot de reigerachtigen.

Vanwege zijn lange poten en hals kan hij zich geruisloos door het riet of andere vegetatie voortbewegen en op die manier kan hij prooien zoals bijvoorbeeld vissen, kikkers, insecten en kleine zoogdieren compleet verrassen. Met zijn schutkleuren kan hij zich tevens in zijn omgeving uitstekend camoufleren. Het verenkleed heeft een bruine tot roodbruine kleur met donkere strepen en vlekken, hierdoor gaat hij perfect op in de rietvelden en moerassen. Deze camouflage is uiteraard niet voor niks, op deze manier blijft hij onopgemerkt voor predatoren. Maar, voor ons bleef hij niet onopgemerkt! Zijn typische hoem-geluid verried hem. Wat een mooie ervaring was het om de roerdomp op diverse locaties waar te nemen en om in de buurt van Kerkdorp zelfs verschillende malen te kunnen fotograferen.

Verder zijn er ook onder andere prachtige foto’s van de torenvalk, uil en gans gemaakt. De opvallende en fascinerende groene specht laat zich in het park van Zandhove fotograferen en bij het Reevediep komt de zeearend soms even in beeld. Het moge dus duidelijk zijn dat we veel soorten vogels voor de lens hebben gekregen.

Landschapsfotografie in de uiterwaarden

Opnamen van het landschap kan je natuurlijk alle dagen maken, maar de beste kans om dat te doen is bij de zonsopgang op zaterdagochtend. Er wordt een mooie ochtend verwacht en om 07.00 uur ‘s morgens staan we allemaal wel ergens op de dijk bij een mooi rietveld in de uiterwaarden. Uiterwaarden zijn de natuurlijke overstromingsgebieden van een rivier. Bij periodes van hoogwater treden de rivieren buiten hun oevers en stromen ze het omliggende land in, inclusief de uiterwaarden. We maken prachtige tegenlicht opnamen van eenzame bomen en de zon die door de wolken prikt en daardoor voor fraaie belichtingen in het riet en het water zorgt. Bij een tegenlicht opname staat het onderwerp tussen de fotograaf en de lichtbron (in dit geval de zon) in.

Macrofotografie bij de kievitsbloemen 

Ook wat betreft macrofotografie en flora komen we goed aan ons trekken. De meest bijzondere bloem van dit weekend is de kievitsbloem. Het zijn opvallende lentebloeiers met unieke bloemblaadjes in een karakteristiek patroon. De bloemen zijn meestal paars, wit of roze en hebben een gespikkelde of gevlekte textuur die lijkt op de vleugels van een kievit, vandaar de naam “kievitsbloem”. Ze hebben een klokvormige bloem met zes bloemblaadjes. Een prachtige bloem die de voorkeur heeft voor vochtige, voedselrijke bodems. Deze bloem groeit dan ook vooral in natte graslanden, weilanden, uiterwaarden, vochtige bossen en andere natte gebieden. De unieke kleuren, patronen en de delicate vorm van de bloemen maken ze tot een geliefd onderwerp voor de natuurfotograaf en biedt ons talloze fotografie mogelijkheden.

Fotobesprekingen bomvol met tips

Op zondagochtend bespreken we voor de lunch in kleine groepen elkaars foto’s. Goed of slecht is niet aan de orde. Wat wilde je bereiken en wat zou je willen verbeteren? Het zorgt voor leerzame en inspirerende gesprekken die vol tips en tops zitten. Tips waarmee je weer verder aan de slag kan. Van het zien en bespreken van elkaars foto’s leer je enorm veel.

 

Een geslaagd en leerzaam fotoweekend

Rond 17.00 uur zit het intensieve, leerzame en gezellige fotoweekend er helaas alweer op.  Een heerlijk weekend waarin van alles te zien en beleven was en waar we verschillende locaties hebben bezocht zoals bijvoorbeeld het Laarzenpad Zalk, Zalkerbos, Vreugderijkerwaard, Polder Oosterwolde, Bentinckwellen natuurreservaat, Park van Zandhove, Tichelgaten Windesheim, Reevediep, Natuurreservaat Scherenwelle, Natuurreservaat de Brommert en Het Vossemeer.

Een fotoweekend waarin tevens de verschillende aspecten van natuurfotografie aan bod kwamen en de deelnemers veel hebben geleerd. Het gebruiken van de juiste instellingen, belichtingscompensatie, fotograferen in de M-stand, het spelen met de witbalans, het meer creatief denken met diafragma, meer oog hebben voor de programma’s die in de camera zitten en over composities om maar een aantal punten te noemen. De deelnemers maken veel complimenten over de begeleiding die altijd klaarstond voor iedereen klaarstond met voldoende aandacht, geduld en opbouwende feedback.

In de groepsapp werd na de afsluiting al snel duidelijk dat iedereen moe, maar zeer voldaan veilig thuis gekomen is met veel foto’s. Ik leid hieruit af dat het een geslaagd allround fotoweekend is. Met dank uiteraard aan alle workshopleiders en deelnemers!

Meer informatie?
Ben je na het lezen van deze fotoblog enthousiast geworden over dit fotoweekend naar de IJsseldelta? Neem dan vooral een kijkje op onze website voor meer informatie.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de laatste nieuwtjes over het festival, aanbiedingen en kortingen!

Je bent succesvol ingeschreven!