Fotoreis Texel in de Lente
Auteur: Gonda Versteeg

 

Ik stap op vrijdagochtend op de boot richting Texel en rijd daarna naar Hotel Brasserie Rebecca waar ik de komende 4 dagen ga doorbrengen samen met 7 andere fotografen. Ik ben nogal goed in verdwalen, zelfs met navigatie. Maar in een piepklein dorpje vind ik gelukkig al vrij snel het mooie hotel en daar zit Andy Luberti al met de eerste gasten. Het is een hartelijk welkom en na gezamenlijke lunch geeft Andy ons uitleg over de verschillende workshops die hij gaat geven. En tips en trucs die we de komende dagen goed kunnen gebruiken. We zijn met 4 mannen en 4 vrouwen en de sfeer is prima. Dat komt helemaal goed!

Andy vertelt dat we een vol programma voorgeschoteld krijgen met elke dag een of meerdere workshops en ook tijd en ruimte om je foto´s te bewerken of gewoon iets voor jezelf te doen.

Kippenschuur

Voor de eerste avondsessie gingen we naar de kippenschuur. Deze kippenschuur zou ik normaal zo voorbij rijden. Maar in combinatie met een mooi lijnenspel en een ondergaande zon kan het toch hele mooie plaatjes opleveren. De lucht was niet spectaculair, maar dat heeft natuurlijk niemand in de hand. We hebben ons hier prima vermaakt en kregen intussen leerzame tips van Andy en van elkaar.

Kippenschuur, foto: © Bart Fatan

Zandstructuren

De volgende ochtend gingen we vroeg op voor het beste licht, stond er een ontbijtpakketje voor ons klaar en vertrokken we samen naar natuurgebied de Hors. Een flinke wandeling door de duinen, bepakt en bezakt met al onze fotospullen. Je kunt er aan de slag met je telelens, groothoek en macro. Er is voor iedereen wat te doen. En die vrijheid was er ook. We gingen in kleinere groepjes op pad, op zoek naar vogels, zandstructuren, duinen en dergelijke. Andy was op een vaste plek te vinden voor vragen en nam ons actief mee als we het even niet meer zo goed wisten. Wat een prachtige brede stranden en wat een zand… Op het strand en in de duinen zijn heel veel mooie zandstructuren te zien.

Zandstructuur duinen, foto: © Nicole Staas

Strand, foto: © Michel Fatan

Molen in het noorden

De molen in het Noorden van Texel hebben we een keer in de avond gefotografeerd bij zonsondergang met lange sluitertijden en ND filters. Voor een aantal van ons was dat nieuw, we konden het hier in alle rust uitproberen vanuit allerlei standpunten, wat super leuk was.

Het programma loopt niet altijd precies volgens planning. Zo gingen we in de vroege ochtend naar het wad om de zonsopgang vast te leggen, laarzen mee. Maar toen Andy de dijk op liep zag hij al dat het water veel hoger stond dan hij had verwacht. Het waaide enorm en dan zijn de omstandigheden toch vaak anders. Hij improviseerde snel en we gingen nog een keer met de molen aan de slag, nu met de opkomende zon in de rug. Dit leverde weer hele andere plaatjes op. Wat een verschil met de avond! Hiermee zie je ook direct dat je vaker naar je onderwerp moet terugkomen om andere en wellicht betere foto’s te maken. Nicole had niet alleen aandacht voor de molen maar keek ook even aandachtig om zich heen richting de dijk en zag daar een schaap prachtig in het ochtendlicht op de dijk staan.

Fotoreis Spanje Steenbok (v), diep in de sneeuw, foto © Lolke Hotsma

Molen, foto: © Clasien van Grinsven

Overwinterende Rode wouwen, fotoreis Extremadura © Cor van Spijk

Molen, foto: © Bart Fatan

Vogels en hazen

Op de terugweg naar het hotel stopten we nog even om vogels te spotten. En daarna vloog iedereen alle kanten op. De mannen werden getipt dat er ergens een bijzonder vogeltje in het weiland zou zitten. De vrouwen zetten de achtervolging in, maar werden onderweg afgeleid door een groep hazen. Ineens lagen we met zijn vieren op een rij zand te happen. De foto’s werden niet heel bijzonder, maar lol hadden we wel. En de vogel werd ook niet gespot. Terug in het hotel was er tijd om de foto’s te bewerken. Hetgeen erg leerzaam was.

Gevecht keizerarenden tegen een schitterend decor, fotoreis Spanje © Mapp Grimm

Schaap op de dijk, foto: © Nicole Staas

Bracketing en lange sluitertijden

En dan die avond aan zee. Het waaide keihard, zand in je ogen, oren en in je apparatuur. Het is echt opletten geblazen op het strand met harde wind. Een tip die ik na de reis kreeg was om een douchemuts voor je lens te doen. Die neem ik een volgende keer zeker mee! Gelukkig is alles na de reis weer netjes schoon geblazen. Het was wel de moeite waard, op onze buik de vogels in zee fotograferen met tegenlicht, zandstructuren en ICM in de golven. En natuurlijk de vuurtoren. De lucht was deze avond saai, maar we konden hier prima oefenen met bracketing en lange sluitertijden.

Fotoreis Extremadura Spaanse keizerarend en raven, foto © Mapp Grimm

Vuurtoren bij zonsondergang, foto: © Nicole Staas

Vechtende Buizerds fotoreis Spanje © Cor van Spijk

Actiefoto ICM in zee, foto: © Michel Fatan

Fotoreis Spanje spektakel voor de Gierenhut © Aart Last

Golven, foto: © Gonda Versteeg

Spectaculaire wolkenluchten

Dat oefenen was een goede generale voor de volgende ochtend, wat een spectaculaire lucht! Dan ziet die vuurtoren er ineens heel anders uit. Ook de duinen gaan er met zon en wolken zo interessant uit zien! Andy leerde ons hier veel over kijken naar het licht en compositie. Het was hier hard werken, maar iedereen had een big smile op het gezicht.

Fotograferen in de Sierra de Villuercas fotoreis Spanje extremadura foto © Herman van der Hart

Vuurtoren, foto: © Nicole Staas

Fotograferen in de Sierra de Villuercas fotoreis Spanje extremadura foto © Herman van der Hart

Vuurtoren, foto: © Bart Fatan

Fotograferen in de Sierra de Villuercas fotoreis Spanje extremadura foto © Herman van der Hart

Duinen, foto: © Gonda Versteeg

Zeehonden

Natuurlijk moet je op Texel ook wel even kijken bij de zeehonden. We gingen met zijn allen op de boot. Dat was super gezellig en er we hebben echt veel zeehonden gezien, maar de harde wind en felle zon maakten het lastig om hele mooie platen te schieten. Totdat Meinke dit zeehondje vastlegde, wat een topper. Lesley van Nature Talks was ook op de boot en vroeg of iedereen het naar zijn zin had.

Fotograferen in de Sierra de Villuercas fotoreis Spanje extremadura foto © Herman van der Hart

Zeehond in zee, foto: © Meinke Bogaerts

Een feestje

Met een heel voldaan gevoel gingen we na nog wat bewerken en napraten en vertrokken we met kaartjes vol foto’s naar huis. De groepsapp is nog steeds actief en we hebben ook een uitje op de agenda staan met de hele groep inclusief Andy. Ik kan een fotoreis met Nature Talks zeker aanbevelen en Andy is een superfotograaf en vooral ook een fijn mens. Als groep hadden we ook een super leuke klik met elkaar en vulden elkaar goed aan. Ook het eten en de service bij Hotel Brasserie Rebecca waren geweldig. Vooral het diner was elke avond een feestje om je vingers bij af te likken!

Wil je ook mee met deze fototrip? In april en mei gaan we weer. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer nieuwe fotoreizen online komen.

Nature Talks

Wat leuk dat je één van de Nature Talks Photo Blogs op onze website las, naturetalks.nl is het platform voor natuurfotografie, fotoreizen, fotoworkshops en het fotofestival. Wil je andere blogs lezen, neem dan vooral een kijkje bij de blogs.

 

Fotoreizen en workshops

Ben je geïnteresseerd in een fotoreis of fotoworkshops onder begeleiding van een professionele natuurfotograaf? Neem dan gerust een kijkje op onze website voor de mogelijkheden.

 

Fotofestival

Wij organiseren elk jaar een fotofestival met top natuurfotografen uit binnen- en buitenland. Het fotofestival vindt altijd in het tweede weekend van november plaats.

 

Fotowedstrijd

Jaarlijks organiseren wij de Nature Photographer of the Year-contest, een fotowedstrijd voor natuurfotografen wereldwijd. Amateurs en professionals, jong en oud, iedereen is van harte welkom!

Nature Talks spreekt met natuurfotograaf van het jaar Maximillian Hornisch

Nature Talks spreekt met natuurfotograaf van het jaar Maximillian HornischHet is een weekend waar...

Runner up van Nature Photographer of the Year 2019: Bart Siebelink

Op zaterdag 9 november vond tijdens het Nature Talks Photo Festival de uitreiking van de Nature...

Nature Talks spreekt met natuur- en conservatiefotograaf Peter Cairns

Nature Talks spreekt met natuur-en conservatiefotograaf Peter CairnsEde. Zaterdagmiddag 10...

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de laatste nieuwtjes over het festival, aanbiedingen en kortingen!

Je bent succesvol ingeschreven!