@ Meinke Bogaerts

Auteur: Gonda Versteeg

Vier dagen onderdompelen in de fotografie

Ik stap op vrijdagochtend op de boot richting Texel voor de fotoreis en rij daarna naar Hotel Brasserie Rebecca waar ik de komende 4 dagen ga doorbrengen samen met 7 andere fotografen. Ik ben nogal goed in verdwalen (zelfs met navigatie), maar in een piepklein dorpje vind ik gelukkig al vrij snel het mooie hotel. Daar zit Andy Luberti al met de eerste gasten. Het is een hartelijk welkom en na een gezamenlijke lunch geeft Andy ons uitleg over de verschillende workshops en tips en trucs die hij de komende dagen gaat geven. We zijn met 4 mannen en 4 vrouwen en de sfeer is prima. Dat komt helemaal goed!

Andy vertelt dat we een vol programma krijgen voorgeschoteld tijdens deze fotoreis op Texel met elke dag een of meerdere workshops. Maar we hebben ook tijd en ruimte om onze foto´s te bewerken of gewoon iets voor onszelf te doen.

Zo speciaal is een kippenschuur

Voor de eerste avondsessie gaan we naar de kippenschuur. Deze schuur zou ik normaal zo voorbij rijden, maar in combinatie met een mooi lijnenspel en een ondergaande zon gaat deze toch hele mooie plaatjes opleveren. De lucht is niet spectaculair, maar dat heeft natuurlijk niemand in de hand. We vermaken ons hier prima en krijgen intussen leerzame tips van Andy en van elkaar.

kippenstal bij zonsondergang op Texel Bart Fatan

@ Bart Fatan

Een dagje naar het strand

De volgende ochtend gaan we vroeg op pad voor het beste licht. Er staat een ontbijtpakketje voor ons klaar en vertrekken met elkaar naar natuurgebied de Hors. We maken een flinke wandeling door de duinen, bepakt en bezakt met al onze fotospullen. We kunnen hier aan de slag met telelens, groothoek en macro. Er is voor iedereen wat te doen. En die vrijheid is er ook. We gaan in kleinere groepjes op pad, op zoek naar vogels, zandstructuren, duinen en dergelijke. Andy is op een vaste plek te vinden voor vragen en neemt ons actief mee als we het even niet meer zo goed weten. Wat een prachtige brede stranden en wat een zand… Op het strand en in de duinen zien we heel veel mooie zandstructuren.

Zandstructuur duinen op Texel icole Staas Fotoweekend Texel

@ Nicole Staas

Duinen de Hors op Texel Clasien van Grinsven Fotoweekend Texel

@ Clasien van Grinsven

strand Michel Fatan Fotoweekend Texel

@ Michel Fatan

Het noorden van Texel

De molen in het noorden van Texel fotograferen we in de avond bij zonsondergang met lange sluitertijden en ND filters. Voor een aantal van ons is dit nieuw, we kunnen dit hier in alle rust uitproberen vanuit allerlei standpunten, wat super leuk is.

Het programma loopt niet altijd precies volgens planning. Zo gaan we in de vroege ochtend naar het wad om de zonsopgang vast te leggen, laarzen mee. Maar als Andy de dijk op loopt ziet hij al dat het water veel hoger staat dan hij verwacht. Het waait enorm en dan zijn de omstandigheden toch vaak anders. Hij improviseert snel en we gaan nog een keer met de molen aan de slag, nu met de opkomende zon in de rug. Dit levert weer hele andere plaatjes op. Wat een verschil met de avond! Hiermee zie je ook direct dat je vaker naar je onderwerp moet teruggaan om andere en wellicht betere foto’s te maken. Nicole heeft niet alleen aandacht voor de molen maar kijkt ook even aandachtig om zich heen richting de dijk en ziet daar een schaap prachtig in het ochtendlicht staan.

Molen bij avondlicht op TexelClasien van Grinsven Fotoweekend Texel

@ Clasien van Grinsven

molen Texel Bart Fatan Fotoweekend Texel

@ Bart Fatan

@ Nicole Staas

Op de terugweg naar het hotel stoppen we nog even om vogels te spotten. En daarna vliegt iedereen alle kanten op. De mannen worden getipt dat er ergens een bijzonder vogeltje in het weiland zou zitten. De vrouwen zetten de achtervolging in, maar worden onderweg afgeleid door een groep hazen. Ineens liggen de dames met zijn vieren op een rij zand te happen. De foto’s zijn niet heel bijzonder, maar lol hebben we wel. En de vogel wordt door de heren niet gespot. Terug in het hotel is er tijd om de foto’s te bewerken, wat erg leerzaam is.

Douchemuts als standaard uitrusting

En dan de avond aan zee. Het waait keihard, zand in onze ogen, oren en in onze apparatuur. Het is echt opletten geblazen op het strand met de harde wind. Een tip die ik na de reis krijg is een douchemuts voor mijn lens te doen. Die neem ik een volgende keer zeker mee! Gelukkig is alles na de reis weer netjes schoon geblazen. Het is wel de moeite waard op onze buik de vogels in zee met tegenlicht te fotograferen, samen met de zandstructuren en gebruik makend van ICM in de golven. En natuurlijk met de vuurtoren op de achtergrond. De lucht is deze avond saai, maar we kunnen hier prima oefenen met bracketing en lange sluitertijden.

Golven van de zee op Texel onda Versteeg Fotoweekend Texel

@ Gonda Versteeg

Actiefoto ICM bij de zee op Texel Fotoweekend Texel

@ Michel Fatan

vuurtoren Texel bij zonsondergang Nicole Staas Fotoweekend Texel

@ Nicole Staas

Spektakel in de lucht

Alle oefeningen zijn een goede generale voor de volgende ochtend. Wat een spectaculaire lucht! Dan ziet die vuurtoren er ineens heel anders uit. Ook de duinen zien er met zon en wolken heel interessant uit. Andy leert ons hier veel over kijken naar het licht en compositie. Het is hard werken, maar iedereen heeft een big smile op het gezicht.

Duinen op Texel Gonda Versteeg Fotoweekend Texel

@ Gonda Versteeg

Vuurtoren Texel Bart Fatan Fotoweekend Texel

@ Bart Fatan

@ Nicole Staas

Mazzel met zeehonden

Natuurlijk moet je op Texel ook even kijken bij de zeehonden. We gaan met zijn allen op de boot. Het is super gezellig en we zien echt veel zeehonden. Maar de harde wind en felle zon maken het lastig hele mooie platen te schieten. Totdat Meinke dit zeehondje vastlegt, wat een topper. Lesley van Nature Talks is ook op de boot en vraagt of iedereen het naar zijn zin heeft. Nou, dat is duidelijk een “JA”.

Lijkt het jou ook leuk om in het voorjaar een fotoreis naar Texel te maken? Bekijk dan eens de beschrijving van onze reis “Fotoweekend Texel: natuurfotografie workshop 4-daagse“.

Zeehond texel Meinke Bogaerts Fotoweekend Texel

@ Meinke Bogaerts

 

Not found

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de laatste nieuwtjes over het festival, aanbiedingen en kortingen!

Je bent succesvol ingeschreven!