Fotoreis Roofvogels en meer in prachtige Spaanse landschappen
Auteur: Harold van der Meer

 

Als gevolg van de Covid-19 pandemie was reizen lange tijd niet of slechts beperkt mogelijk, maar op 24 november 2021 was het dan eindelijk zover Fotoreis Spanje – 15 soorten Roofvogels, kraanvogels en vechtende steenbokken stond op het punt van beginnen. Een gezelschap van acht personen ging onder leiding van Herman van der Hart van Nature Talks op weg naar de Spaanse regio Castillië  la Mancha, in de provincie Toledo. Grenzend aan de met sneeuw bedekte bergtoppen van de Sierra de Gredos werden verschillende landschapstypen bezocht om een zo groot mogelijk scala aan soorten roofvogels te kunnen fotograferen. Kort voor de fotoreis werd Nature Talks benaderd met het verzoek of een fotosessie bij een locatie met havikarend in de Extremadura mogelijk was. Natuurlijk werd dit door Nature Talks opgepikt en konden de liefhebbers van dit extraatje genieten.

Havikarend Fotoreis Spanje extremadura november 2021

Havikarend, foto: © Hans de Groot

Fotoreis Extremadura Blauwe rotslijster foto © Hans de Groot

Blauwe rotslijster (m), foto: © Hans de Groot

Sierra de Gredos

De bergen van de Sierra de Gredos herbergen een gezonde populatie Spaanse steenbokken. Een bezoek in de bronsttijd kan vechtende bokken opleveren en dus trokken we de bergen in waar een verse laag sneeuw was gevallen. Al snel werden de eerste steenbokken gesignaleerd. Door de sneeuw waren de dieren naar beneden gekomen om voedsel te vinden, maar ook om zout van de gestrooide wegen te likken.

Fotoreis Spanje Steenbok in majestueus landschap foto © Lolke Hotsma

Steenbok in majestueus landschap, foto: © Lolke Hotsma

Fotoreis Spanje Steenbok (v), diep in de sneeuw, foto © Lolke Hotsma

Steenbok (v) diep in de sneeuw, foto: © Lolke Hotsma

Steenbokken rennen fotoreis Spanje © Herman van der Hart

On the run…, foto: © Herman van der Hart

Dehesa

De Dehesa is een door de mens gecreëerd landschapstype. In de oorspronkelijke Steen- en Kurkeikenbossen grazen vooral koeien, schapen en geiten. Ook het Iberisch varken dat zich te goed doet aan de eikels, is er aan te treffen. In dit landschapstype zijn meerdere fotohutten te vinden, ieder met zijn eigen ‘doelsoorten’. De Keizerarendhut is op een heuvelrug geplaatst met een fantastisch panoramisch uitzicht op de bergen van de Gredos.

Volwassen Keizerarend met de Gredos op de achtergrond fotoreis Extremadura © Harold van der Meer

Adulte Keizerarend met de Gredos op de achtergrond, foto: © Harold van der Meer

Om met de zon in de rug (zo zijn alle hutten opgesteld) de endemische Spaanse keizerarend te zien is ronduit magisch. Bij deze hut zijn ook soorten als de raaf, blauwe ekster, rode wouw, buizerd, sperwer en soms een bruine kiekendief aanwezig. Als de rovers verdwenen zijn komen Egyptische mangoesten tevoorschijn en scharrelen ze de omgeving af op zoek naar resten van het uitgelegde aas.

Gevecht keizerarenden tegen een schitterend decor, fotoreis Spanje © Mapp Grimm

Gevecht tegen een schitterend decor, foto: © Mapp Grimm

Fotoreis Extremadura Spaanse keizerarend en raven, foto © Mapp Grimm

Spaanse keizerarend en raven, foto: © Mapp Grimm

Valleihut

Een andere hut in de Dehesa wordt de Valleihut genoemd. Midden tussen de eiken is een voerplek ingericht waar de buizerd, blauwe ekster en rode wouw goed vertegenwoordig zijn.

Vechtende Buizerds fotoreis Spanje © Cor van Spijk

Valleihut: vechtende buizerds, foto: © Cor van Spijk

Overwinterende Rode wouwen, fotoreis Extremadura © Cor van Spijk

Alom aanwezig: overwinterende rode wouwen, foto: © Cor van Spijk

Havikhut

De Havikhut staat tussen steeneiken en een enkele kurkeik. Hier is uiterste concentratie en absolute stilte een vereiste! De haviken zijn hier extreem schuw omdat ze door de vele jagers als concurrent worden gezien. Maar als de havik dan komt, wordt het wachten beloond. Zowel het vrouwtje als het duidelijk kleinere mannetje kunnen hier gefotografeerd worden.

Havik plukt zijn prooi, fotoreis Extremadura © Aart Last

Havik plukt zijn plooi, foto: © Aart Last

Gierenhut

De Gierenhut ligt op een open vlakte. Hier is de begrazing door koeien wat intensiever. Naast kraanvogels die hier in de buurt te zien zijn, kun je ook getuige zijn van een ware vreetorgie. We hadden ons nog maar goed en wel in de fotohut geïnstalleerd, of de eerste monniksgier die als verkenner werd gestuurd kwam aangezeild. Binnen no time landen er zo’n 25 monniks- en vele tientallen vale gieren. Raven en rode wouwen vechten om de restjes.

Fotoreis Spanje spektakel voor de Gierenhut © Aart Last

Spektakel voor de Gierenhut, foto: © Aart Last

Monniksgier, fotoreis Spanje © Edwin v.d. Meer

Monniksgier, foto: © Edwin van der Meer

Steppen

Een heel ander soort landschap zijn de intensief beweide gronden bij Calera y Chozas. Een kaal landschap met slechts hier en daar een eik trekt soorten aan als de witbuikzandhoender en grote trap. Aan roofvogels is hier geen gebrek. Meerdere Spaanse keizerarenden, van juveniel tot adult lieten zich zien, veel bruine kiekendieven, een enkele buizerd, blauwe reiger, monniksgier, raaf en vele honderden zwarte spreeuwen zorgden voor vermaak.

Jonge Spaanse keizerarend, fotoreis Spanje © Jan Slagers

Steppe hut: onvolwassen Spaanse keizerarend, foto: © Jan Slagers

Monniksgier en Keizerarend, fotoreis Spanje © Edwin van der Meer

Conflict op de steppe tussen de monniksgier en keizerarend, foto: © Edwin van der Meer

Havikarend in Extremadura

Het verzoeknummer van deze reis was de havikarend, een roofvogel die vooral in de Extremadura voorkomt. Hiervoor moesten we wel iets vroeger opstaan dan de andere dagen omdat de fotohut van de havikarend verder was dan de andere fotohutten. Na aankomst bracht de eigenaar ons naar een berg langs de Rio Ruecas, gelegen aan de rand van de Sierra de la Mosca. Hier liet de blauwe rotslijster zich meerdere keren zien, soms in gezelschap van een rotsmus en zwarte roodstaart. Op het spektakel hoefden we niet lang te wachten, een paartje havikarenden liet zich van hun beste kant zien en bleef ruim een half uur eten en uitbuiken. De omgeving leent zich ook om het in herfstkleuren getooide landschap vast te leggen.

Havikarend in de Sierra de Villuercas (Extremadura) fotoreis Spanje © Harold van der Meer

Havikarend in de Sierra de Villuercas (Extremadura), foto: © Harold van der Meer

Tips

Mocht je na het lezen van dit verslag ook zin krijgen in deze Fotoreis Spanje – 15 soorten Roofvogels, kraanvogels en vechtende steenbokken, bedenk dan dat je goed zitvlees moet hebben. De sessies duren meerdere uren en ondanks dat de hutten voor hun doel goed zijn ingericht, bieden ze geen luxe stoelen of verwarming. Zeker in de koude ochtenden is goede kleding noodzaak. De hutten zijn voorzien van spiegelglas en kleine ventilatoren houden de ruiten vrij van condens. Daarnaast moet je vooral in de Havikhut urenlang stil kunnen zitten en geen geluid maken. Kun je dit opbrengen, dan is succes bijna gegarandeerd. Draag verder zwarte kleding (ook zwarte handschoenen en een muts) en witte lenzen (Canon en Sony) moeten van een donkere cover voorzien zijn. Afhankelijk van je fotografische wensen zijn objectieven (op basis van full frame) als een 24-105 mm voor landschappen en een 150-600 mm voor gebruik in de fotohutten aan te raden.

Ik vond het een fantastische reis en ik vond het spectaculair om al die verschillende roofvogels op de gevoelige plaat te kunnen zetten! Het is het wachten meer dan waard geweest.

Fotograferen in de Sierra de Villuercas fotoreis Spanje extremadura foto © Herman van der Hart

Fotograferen in de Sierra de Villuercas, foto: © Herman van der Hart

Wil je ook mee met deze fotoreis Spanje, roofvogels, kraanvogels en vechtende steenbokken? In november en december 2022 gaan we weer. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer nieuwe fotoreizen online komen.

Nature Talks

Wat leuk dat je één van de Nature Talks Photo Blogs op onze website las, naturetalks.nl is het platform voor natuurfotografie, fotoreizen, fotoworkshops en het fotofestival. Wil je andere blogs lezen, neem dan vooral een kijkje bij de blogs.

 

Fotoreizen en workshops

Ben je geïnteresseerd in een fotoreis of fotoworkshops onder begeleiding van een professionele natuurfotograaf? Neem dan gerust een kijkje op onze website voor de mogelijkheden.

 

Fotofestival

Wij organiseren elk jaar een fotofestival met top natuurfotografen uit binnen- en buitenland. Het fotofestival vindt altijd in het tweede weekend van november plaats.

 

Fotowedstrijd

Jaarlijks organiseren wij de Nature Photographer of the Year-contest, een fotowedstrijd voor natuurfotografen wereldwijd. Amateurs en professionals, jong en oud, iedereen is van harte welkom!

Nature Talks spreekt met natuurfotograaf van het jaar Maximillian Hornisch

Nature Talks spreekt met natuurfotograaf van het jaar Maximillian HornischHet is een weekend waar...

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Not found

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de laatste nieuwtjes over het festival, aanbiedingen en kortingen!

Je bent succesvol ingeschreven!