© Leendert Moret
Fotoreis IJsland
Auteur: Leendert Moret
We verzamelden op Schiphol bij balierij 22, waar we vlot werden ingecheckt. Ondanks de beperkte toegang tot de vertrekhal verliep het instappen soepel, wat zorgde voor een ontspannen begin van onze reis. Ondanks de beperkte toegang tot de vertrekhal verliep de instap probleemloos en onze vlucht vertrok op tijd. Een zorgeloos begin van onze reis dus. We werden tijdens de vlucht getrakteerd op adembenemende uitzichten over besneeuwde IJslandse bergen.
Na onze aankomst in Keflavik vervolgden we onze reis met de bus. Na ongeveer twee uur rijden stopten we bij de prachtige waterval Öxarárfoss. Om veiligheidsredenen besloten we het gladde pad naar de waterval over te slaan. Later in de avond arriveerden we bij ons hotel, dat uitstekende kamers en comfortabele voorzieningen bood.
Noorderlicht
In de vroege avond gaven Jeffrey en Yvon een korte toelichting over het fotograferen van het Noorderlicht. Aanvankelijk was de Kp-index 0.33, maar de voorspelling was van Kp 2 tot 4. Dus werd besloten om na 21:30 uur even te kijken of we een kans zouden hebben voor een waarneming. En die kans was er. Na een half uurtje bij het hotel gefotografeerd te hebben, zijn we naar de waterval van Gullfoss gereden. Omdat daar ook veel ijs en sneeuw lag, zijn we daarom in het donker bij de weg gebleven. We hebben prachtig Noorderlicht waargenomen tot middernacht.
Geysir en Strokkur geiser en waterval Gullfoss
Na een heerlijk gezamenlijk ontbijt, pakten we onze spullen in en begaven we ons naar Geysir. Bij aankomst werden we verrast door de serene rust en het prachtige weer. We genoten van het spectaculaire schouwspel van de Strokkur-geiser, die om de 8 minuten sierlijk de lucht in spoot, terwijl we mooie foto’s maakten.
Daarna vervolgden we onze reis naar de adembenemende Gullfoss-waterval. Via een trap konden we een stukje naar beneden lopen, waarvandaan we een prachtig uitzicht hadden op de waterval. Bovenlangs konden we ook genieten van een schitterend panorama. Ondanks de uitdagende lichtomstandigheden door het zonlicht, hebben we toch mooi gefotografeerd en daarna genoten we van een heerlijke lunch op deze bijzondere plek.
Kerid krater
Na de lunch stapten we weer in de bus en zetten koers naar de Kerid-krater, een schitterend voorbeeld van een caldera, een komvormige krater. Hoewel het water in het kratermeer bevroren was en niet het prachtige blauw vertoonde dat we hadden gehoopt, herinnerde het ons eraan dat de natuur altijd haar eigen gang gaat. Gelukkig waren de kleuren van de kraterwand wel adembenemend mooi. We kijken ernaar uit om te zien of we deze nog meer kunnen accentueren tijdens de nabewerking van onze foto’s.
Sunset?
Na de krater ging het richting Vik í Myrdal. Onderweg stopten we nog bij een stal in een grot bij Rútshellir. De rots en de stal erin zijn zeker een foto waard. Na de grot nog een half uurtje onderweg met als volgende bestemming ‘Black Sand Beach’. Het weer verslechterde snel en van een ondergaande zon was helaas geen sprake. Wel wat beperkte verkleuring aan de kim achter de rotsen van Reynisdrangar. Uiteindelijk arriveerden we bij ons hotel, een prachtige accommodatie met een uitstekend restaurant.
Na het eten bleek de Kp-index voorspelling heel hoog te zijn (5 – 7) maar… het regende inmiddels pijpenstelen. We hebben toch maar afgesproken om de situatie om 23:30 uur te bekijken. Maar ook toen was het nog echt slecht met regen, harde wind en zware windstoten. We besloten de dag af te sluiten en ons klaar te maken voor een goede nachtrust, omdat we de volgende morgen weer op tijd weg wilden. Er was dus nog even tijd om dit verslag aan te vullen met de belevenissen van de dag.
De derde dag alweer
Wat gaat de tijd snel als je je vermaakt. Er was voor vandaag een natte dag voorspeld met voornamelijk regen en wind. Het viel gelukkig alles mee. We hebben wel een paar kleine regenbuien gehad, maar echt nat zijn we niet geworden. Het voordeel van deze weersomstandigheden waren de prachtige kleuren en de adembenemende wolkenformaties die als kunstwerken aan de hemel verschenen.
Black Sand Beach
De eerste stop na het uitstekende ontbijt in ons hotel was Black Sand Beach. Na de nodige veiligheidswaarschuwingen werden we meteen beloond met de prachtige aanblik van een regenboog, nog voordat we goed en wel waren opgesteld… Een veelbelovend begin! De zon brak af en toe door, maar met de fantastische sea stacks van Reynisdrangar in tegenlicht. Dat was wel een kleine uitdaging. Maar gelukkig maakten het zwarte zand en de woeste branding van de zee veel goed, waardoor we toch volop konden genieten van deze adembenemende locatie. Vanaf het strand in westelijke richting was de kaap van Dyrholaey goed te fotograferen, met op de voorgrond het zwarte strand met een witte rand van de branding.
Na de lunch in Reynisdrangar stond Cape Dyrholaey op het programma, maar onderweg zijn we toch even gestopt bij het kerkje Reynes Kirkja. Dat is een leuk en fotogeniek klein kerkje. Daarna door naar Dyrhólaey. De bekende rots met het gat erin is een leuk onderwerp voor indrukwekkende foto’s. Zeker met ruwe zee. We parkeerden de bus vlak bij het vuurtorentje bovenop de rots, een interessant fotografie onderwerp.
Vlak na aankomst werden we getrakteerd op de tweede bui van de dag met als kers op de taart een mooie regenboog.
Viewpoints
Vanaf de rots kon ook een mooi panorama gefotografeerd worden van Reynisdrangar Beach met de sea stacks, Black Sand Beach en restanten van de sneeuw op de heuvels. In westelijke richting strekt het zwarte strand zich tot de horizon uit. Met de branding resulteerde dat in een mooi diagonaal in beeld. Hierna gingen we nog door naar een ander uitzichtpunt vlakbij, van waar we ook weer een prachtig gezicht hadden op Dyrholaey en de sea stacks van Reynisdrangar.
Kerkje van Vik
Tenslotte moest er natuurlijk ook nog gestopt worden bij het kerkje van Vik. Op zich een aardig kerkje, maar met tegenlicht en het stadje Vik op de achtergrond niet echt mijn smaak.
Na het avondeten hebben we een aantal foto’s ingeleverd bij Jeff en Yvon die daar professioneel commentaar, nabewerking voorbeelden en heel bruikbaar advies opgaven. Dat was heel leerzaam en werd zeer gewaardeerd. Na de fotobespreking hebben een paar deelnemers nog lekker een biertje gedronken in de bar.
Weer of geen weer?
De vooruitzichten waren voor vandaag niet gunstig. We vertrokken ‘s ochtends vanuit het hotel om als eerste de lavavelden van Eldhraun te verkennen en te fotograferen. Er was vrijwel niemand en het was grijs. De paden waren ook behoorlijk ijzig, dus de spikes onder de schoenen kwamen goed van pas. Helaas was er geen sneeuwhoender te zien en zelfs gewone vogels waren er even niet. Dus nadat iedereen zijn foto’s had gemaakt, gingen we snel door naar de rivierkloof van Fjaðrárgljúfur. Daar was het al behoorlijk druk, maar gelukkig nog wel droog. Het pad omhoog was op sommige plaatsen best wel steil en met het ijs erop ook wel glad. De mooiste foto’s van de kloof werden denk ik vanaf de brug over het riviertje gemaakt.
Hoewel het uitzicht over de kloof vanaf hoger gelegen plekken zeker mooi was, zorgde het gelijkmatig grijze licht van de lucht voor uitdagende omstandigheden om te fotograferen. Na een toiletstop en een hapje eten gingen we weer verder.
IJskap Vatnajökull
Inmiddels was de wind aangewakkerd tot stormkracht en het begon al behoorlijk te regenen. Na een flinke rit kwamen we aan bij het gletsjermeer van Jökulsárlón. Hier was het eerst nog vrijwel droog, maar al snel ging het weer regen. Eerst licht, maar na een poosje werd het onaangenaam, vooral met de harde wind erbij.
We hebben het toch nog tot bijna vijf uur volgehouden, want de lagune met grote stukken ijs van de gletsjers van de grote ijskap Vatnajökull is schitterend. Het ijs had een prachtige blauwe kleur, met zwarte strepen van eeuwenoude as afzettingen van vulkaanuitbarstingen. Helemaal doorweekt en met de camera drijfnat (voor wie de regenhoes was vergeten) kwamen we aan in het guesthouse. Heerlijk gegeten en volop gezelligheid!
Over de helft van de fotoreis
We zijn halverwege onze tot nu toe prachtige fotoreis IJsland. In de vroege ochtend werden we opgehaald door een Finse schone met een zware AWD MAN truck voor de ‘ICE Cave Excursie’. De weg naar de gletsjer is onmogelijk te doen met een gewone 4-wheel drive Volkswagen bus. Op een kleine 500 meter van de gletsjer moesten we verder lopen over wat geloof ik een ‘eindmorene’, een berg puin op de gletsjer rand, wordt genoemd.
Op glad ijs
Uitgerust met een helm met hoofdlamp en professionele crampons liepen we richting de toegang van de ijsgrot. Onderweg kwamen we bij een rotsblok met daarop de datum 17.06.2022. Die rots markeerde de grens van de gletsjer op die datum (Independence Day van IJsland). Inmiddels was dat ruim 200 meter van de gletsjer verwijderd. Toch wel wat verontrustend…
De ijsgrot was toegankelijk via een klein gat in het ijs waarin men traptreden had uitgehakt. We begaven ons hier op glad ijs, maar met de crampons was dat geen probleem. In de grot waan je je in een andere wereld. De kleur van het doorzichtige ijs is een schitterend blauw. Boven verwachting, want buiten was de lucht grijs en grauw en de sneeuw op de gletsjer wit. In de gletsjer regent het bijna van het smeltwater en er was zelfs een klein watervalletje. We konden hier naar hartenlust fotograferen en namen daardoor geloof ik iets meer tijd dan eigenlijk gepland. Fijn dat de reisleiders hier zo flexibel mee om gingen.
De terugreis was net zo ‘bumpy’ als de heenreis en rond het middaguur waren we weer in het guesthouse. Snel wat noodzakelijke dingen doen en toen met onze ‘eigen’ bus naar Fjallsarlon. Na een heerlijke lunch hebben we het gletsjermeer ter plaatse bezocht. Dit meer was enorm indrukwekkend.
Vervolgens leidde de route ons naar Diamond Beach. Dat strand is in tweeën gedeeld door de monding van de gletsjerrivier. Eerst zijn we op de westelijke kant geweest waar het niet zo druk was en er toch wel wat mooie ijsblokken lagen. Het zonnetje kwam erbij en het was eigenlijk lekker weer. Na een uitgebreide shoot aldaar reden we naar de oostelijke kant van het strand. Daar was het echter megadruk en was het lastig om te fotograferen. Bovendien stak er een ijzige wind op en verdween de zon achter de wolken. Toen de kans op een mooie zonsondergang was verkeken, zijn we iets vervroegd naar het guesthouse teruggereden. Al met al weer een schitterende dag.
Wat gaat zo’n week toch snel!
Donderdag 7 maart 2024. Alweer bijtijds ontbijt en hop in de bus. We gingen alweer terug richting Keflavik. De eerste stop is bij de waterval van Fossalar. Het weerbericht zag er in eerste instantie niet gunstig uit, maar op de weerkaart van de North Atlantic leek het erop dat de bewolking mogelijk zou opschuiven naar het noordwesten. En dat gebeurde. Vanaf een uur of tien konden we genieten van vriendelijk weer, met een zonnetje door de hoge bewolking en ‘patches of clear sky’. De waterval was leuk om te fotograferen en vooral de kleine waterval hoog vanuit de bergen met de boerenschuur op de voorgrond deed het goed.
Onderweg naar Vik namen we even de tijd om enkele prachtige IJslandse pony’s te fotograferen. Ik geloof dat de lokale bevolking ze ‘paarden’ noemt… Het zijn wel stevige en harige beesten. De volgende stop was een voor een nog niet zo bekende waterval in een mooie kloof; Kvernufoss. Echt een mooie fotolocatie en met het zonnetje erbij ook nog een aanwijzing naar een pot met goud.
De bus gaat alsmaar verder, van waterval naar waterval, kedeng kedeng (er zijn geen treinen in IJsland). De Sellafoss stond uiteraard ook op het programma. Alleen de echte dapperen onder ons zijn achter de waterval gelopen en kwamen dan ook kletsnat terug.
Tenslotte de Skogafoss. Een must voor iedere fotograaf in IJsland. We waren ook niet de enigen op deze prachtige plek. Zoals op elke toeristische bestemming heeft IJsland ook met veel toeristen te maken. Aangekomen en ingecheckt bij het hotel dat eruitziet als een echte parel. We genoten al van een heerlijk diner en konden niet wachten om te zien wat morgenochtend brengt.
Laatste watervallen, kerkje, zeehonden, modderpoelen, etc.
Vrijdag 8 maart 2024. De laatste dag van de fototrip op IJsland. Een aantal deelnemers was al vóór het ontbijt bij de Skogafoss waterval. Zo vroeg kon je de waterval fotograferen zonder dat er toeristen in beeld kwamen. Het weer was aanvankelijk niet echt lekker, maar het klaarde later toch wel wat op.
Om 09:00 na het ontbijt met z’n allen in de bus richting Seljalandsfoss. Dat is ook een mooie waterval en op enkele minuten lopen vanaf de parking. Doordat het pad achter de waterval gesloten was vanwege ijs, ontsierden de al aanwezige toeristen de foto’s gelukkig niet. Wel was het lens poetsen geblazen want die bleef geen halve minuut droog. Op zo’n 500 meter naar links is nog een kleine waterval die ook leuk te fotograferen is.
Na een lekkere lunch en koffie gingen we richting Strandarkirkja. Er was even wat zon, flinke wind maar redelijke omstandigheden om te fotograferen, al was de ingang van het kerkje tegen de zon in. Op de rotsen langs de waterkant waren een aantal zeehonden te zien, die lagen te luieren. Wel wat veraf, maar toch leuk.
Krysuvik
Na ruim de tijd te hebben genomen voor het kerkje en de zeehonden, zijn we naar Krysuvik gereden. Dat is een geothermisch actief gebiedje met bubbelende modderpoelen. Een combinatie van de geur van rotte eieren en bijzondere kleuren van modder, zand en gesteente.
We hebben het beloofde blauwe meer met de prachtig gekleurde heuvels niet bezocht vanwege de slechte lichtomstandigheden, maar dat betekent niet dat onze dag niet gevuld was met interessante ervaringen. Als alternatief bezochten we een stokvisdrogerij, wat een onverwachte en boeiende toevoeging aan onze reis bleek te zijn. Het maakte onze dag tot een avontuur vol verrassingen en nieuwe ontdekkingen!
Rondje ‘Nature Talks’ in het chique Radisson Blu Hotel
We checken in bij een behoorlijk chique hotel en dineren en in het Radisson Blu hotel. Dat bleek een geweldig schot in de roos te zijn! Als aperitief genoten we van een rondje ‘Nature Talks’. Verwennerij!
Afgesproken werd om 02:45 uur in de lobby te verzamelen om naar het vliegveld te gaan, dus snel naar bed en een dubbele wekker gezet.
Terugreis
De laatste dag breekt aan, het einde van een onvergetelijke reis. Na de vlucht nemen we hartelijk afscheid van elkaar en gaat iedereen zijns weegs. Gelukkig kregen we in de appgroep ‘s middags te lezen dat iedereen veilig thuis was gekomen.
Jeffrey, Yvon, Nature Talks en alle deelnemers: bedankt!
Als je na het lezen van dit reisverslag geïnteresseerd bent in deze fotoreis naar IJsland, neem dan eens een kijkje op onze website
Fotogalerij deelnemers