Marco Gaiotti | Zondag

Polar Lights

Marco Gaiotti is Master of Science en Doctor of Philosophy in Naval Architecture Engineering, maar hij is ook skitrainer voor professionele skiërs. Een manusje van alles dus! Al die verschillende vaardigheden zijn natuurlijk erg handig voor de buitengewone activiteiten waarmee hij zijn brood kan verdienen.

Hij werd geboren in Genua in 1983. In 2007 ontdekte hij, bijna bij toeval, de wilde omgevingen van Zuid-Afrika en daarmee werd de passie voor natuurfotografie geboren. Elk jaar verkent hij de meest extreme gebieden van onze planeet. In 2009 bracht hij een maand door in Alaska. Hij kampeerde daar in het wild en observeerde de ongerepte natuur en spectaculaire landschappen. Vanuit deze ervaring groeit de wens om de passie voor natuurfotografie een professionelere toon te geven.

In het najaar van 2013 neemt hij deel aan een expeditie naar de Svalbard-eilanden en verblijft hij hier enkele dagen voor de poolnacht. De resultaten van dit fotografische avontuur blijken van de hoogste kwaliteit te zijn en verschijnen vervolgens in grote internationale kranten, waaronder een volledige print in “The Guardian”.

De laatste jaren is zijn stijl meer gericht op naturalistische fotografie. De foto’s zijn een krachtige combinatie van flora en fauna en daardoor beladen met betekenis: je twijfelt simpelweg of het onderwerp het dier is of zijn omgeving.

Marco Giaotti heeft terecht enkele grote prijzen gewonnen in de belangrijkste internationale natuurfotografie-wedstrijden: de SONY WPA (Open Shortlist), Nature’s Best, Windland Smith Rice International Awards, Memorial Maria Luisa. Andere prijzen zijn ontvangen van Asferico, GDT European Photographer of the Year, Montphoto, Oasis, Glanzlichter, SIPA, Global Arctic Awards en Nature Photographer of the Year.

Zijn inspirerende lezing gaat over fotografie in het hoge noordpoolgebied. In zijn presentatie toont hij de arctische fauna tijdens de wisseling van seizoenen, wanneer de poollichten op hun best zijn. Hij bespreekt ook klimaatverandering: zee-ijs dat eerder in het seizoen smelt en elk jaar meer en meer terugtrekt. De periodes zonder ijs worden daardoor elk jaar langer. Veel dieren zijn afhankelijk van het pakijs om te overleven. Dit vormt dan ook een ernstige bedreiging voor veel arctische soorten.

Marco houdt van ongerepte natuurlandschappen. In zijn landschap maakt hij subtiel plaats voor verschillende diersoorten zoals ijsberen, walrussen, poolvossen en zeehonden. Zijn foto’s onderscheiden zich door de magische zachte lichten die het landschap verlichten. Of vanwege dramatische luchten. De beelden van Marco zijn in ieder geval een lust voor het oog.

Vanaf 1 januari 2020 is Marco Gaiotti ook als reisleider bij onze fotoreizen betrokken.

IJsbeer gefotografeerd door Marco Gaiotti
IJsberen gefotografeerd door Marco Gaiotti
Muskusossen gefotografeerd door Marco Gaiotti
Wederopstanding gemaakt door fotograaf Marsel van Oosten bij Nature Talks Fotofestival

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de laatste nieuwtjes over het festival, aanbiedingen en kortingen!

Je bent succesvol ingeschreven!