Jo-Anne McArthur | Zondag

Animals in the Anthropocene

Jo-Anne McArthur is een bekroonde fotograaf, auteur en veelgevraagd spreker. Als fotojournalist voor dieren, heeft zij bijna twintig jaar besteed aan het belichten van de verborgen dieren (die we niet zien, maar wel een hechte relatie mee hebben) in onze wereld. 

Jo-Anne heeft het We Animals-project in het leven geroepen, om de menselijke interacties met dieren te documenteren en te laten zien hoe gewone situaties vanuit een ander perspectief kunnen worden bekeken. Dit bleek zeer effectief omdat mensen veelvoorkomende gevallen van dierenmisbruik domweg niet herkenden. 

De kiem voor We Animals werd geboren toen ze aan het backpacken was door Ecuador. Er zat een aap vastgeketend aan een raamkozijn. De aap kon niet in- of uitstappen en was getraind om de zakken van voorbijgangers te ‘rollen’.  Mensen maakten foto’s van de aap omdat ze dachten dat het schattig of grappig was, maar Jo-Anne stopte met foto’s maken omdat ze het vreselijk wreed vond. Ze wilde iets met de afbeelding doen, de aap helpen, of in ieder geval de wereld dat dit soort behandeling van dieren onaanvaardbaar was.Ze zag toen heel duidelijk dat zij dieren anders zag dan anderen. Ze dacht dat haar standpunt belangrijk was, dat het tonen van dieren door haar lens, mensen zou kunnen helpen om dieren opnieuw te zien en kritisch na te denken over hoe we ze behandelen. Jo-Anne denkt dat onderwijs een van de belangrijkste manieren is om een discussie starten, mensen leren kritisch over dieren na te denken en laten zien dat het niet alleen objecten zijn die we kunnen gebruiken.

Je reist tijdens deze lezing met Jo-Anne mee naar de cataclysmische klimaatbranden in Australië, naar apenreservaten in Afrika en een Aziatische berenredding in Vietnam. Door haar lens krijg je ook een kijkje in de wereldwijde industrieën die massaal dieren produceren voor consumptie. Je komt verschillende dieren in de entertainment tegen, slachtoffer geworden van ons gebruik. En tot slot volg je ook reddingsacties van vele dieren. 

Jo-Anne belicht de complexiteit en intelligentie van de dieren die ze ontmoet. Ze deelt verhalen over hoop, verlossing en een stap voorwaarts. Ongetwijfeld raak je enorm onder de indruk en geïnspireerd!

Mensenhand en hand van gorilla door fotograaf Jo-Anne McArthur Nature Talks Fotofestival
Varkensneus wordt aangeraakt in boek Hidden van fotograaf Jo-Anne McArthur Nature Talks Fotofestival
Gorilla in auto door fotograaf Jo-Anne McArthur Nature Talks Fotofestival
Beer in dierentuin van fotograaf Jo-Anne McArthur Nature Talks Fotofestival

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de laatste nieuwtjes over het festival, aanbiedingen en kortingen!

Je bent succesvol ingeschreven!