Audun Rikardsen | Zaterdag
‘Het is geen geluk, het is wetenschap!’ De techniek achter zijn verbluffende poolfoto’s
Tijdens poolnachten wanneer de zon nooit opkomt, bereikt de tumultueuze Noorse Zee amper 4 ° C. De stad Tromsø ligt verder naar het noorden, op een breedtegraad die vrouwen en mannen zelden oversteken: 350 km boven de poolcirkel. Maar dit houdt Canon Ambassadeurr Audun Rikardsen nou niet bepaald tegen. Op zoek naar momentopnames van het Noordse wilde leven zoals we dat nog nooit hebben gezien, neemt hij zijn robuuste Canon-body’s en lenzen uit de L-serie mee naar onherbergzame omstandigheden: dagen, weken en zelfs maanden staan ze bloot aan sneeuw, hagel en wind.
Audun Rikardsen komt uit een klein vissersdorpje in het noorden van Noorwegen genaamd Steigen, ook wel bekend als “de poort naar het noordpoolgebied”. Afkomstig uit de wereld van de walvisjacht, werd hij ertoe gebracht een tegenovergestelde kijk op de familietraditie in te nemen. Hij streeft ernaar de natuur te begrijpen en heeft er het grootste respect voor. Door zijn nieuwsgierige temperament te combineren met zijn grote interesse in flora en fauna, boven en onder zeeniveau, maakt hij foto’s die hem internationale erkenning hebben gegeven voor zijn creativiteit en zijn scherpe technische gevoel.
Audun Rikardsen is in de eerste plaats een wetenschapper, hoogleraar biologie aan de Universiteit van Tromsø, Noorwegen. Met een foto deelt hij als geen ander medium zijn onderzoek met de hele wereld. En dit is de kracht van zijn fotografisch werk.
Enkele van zijn meest succesvolle foto’s kunnen worden toegeschreven aan zijn wetenschappelijke kennis en slimme benadering van dierlijk gedrag. Maar hij dankt nog vele andere successen aan zijn durf, waardoor hij het onmogelijke mogelijk weet te maken. Hij is niet perfect, zegt hij over zijn meest geroemde foto’s. We zouden deze man eerder als eeuwig ontevreden kunnen kwalificeren.
Audun Rikardsen is altijd op zoek naar de perfecte foto. Hij laat zijn uitrusting maandenlang achter in berghutten om arenden in hun nesten te fotograferen; hij dompelt zijn camera’s in ijskoud water om walvissen te vereeuwigen die de zeebodem doorkruisen en hij plaatst zijn lenzen oog in oog met ijsberen … Om zoveel mogelijk boeiende en educatieve beelden van het wilde leven te produceren.
Heb je je ooit afgevraagd hoe het voelt om een vis te zijn die met angst naar zijn naderende roofdier staart? Door zichzelf dit soort vragen te stellen heeft Audun zich in staat gesteld enkele van de meest opmerkelijke foto’s te maken. Vaak wordt gedacht dat visioenen en gezichtspunten die niet toegankelijk zijn voor het menselijk oog, toch zichbaar gemaakt zouden kunnen worden via zorgvuldig gepositioneerde doelstellingen en standpunten.
Hier vertelt de wetenschapper-fotograaf over de uitdagingen die hij aanging tijdens zijn foto-expedities in het noordpoolgebied. Hij presenteert ook de essentie van het beroep en onthult de geheimen van zijn bekwaamheid.