Tijdens het tweedaagse Nature Talks Photo Festival waarin diverse lezingen en fotoworkshops op het gebied van natuurfotografie worden verzorgd, spreek ik met een aantal van deze professionele (internationale) natuurfotografen. Ik ga, onder het genot van een kop koffie, het gesprek aan over hun fotografie, hun verhaal, dromen en bezorgdheden. De tweede topfotograaf met zijn adembenemende beelden aan wie ik mijn vragen stel, is de Belgische onderwaterfotograaf Fred Buyle. Naast zijn lezing op het hoofdprogramma gaf hij ook meer een technische lezing op het DuikenInBeeld programma special voor onderwaterfotografen.

Fred Buyle, geboren in België, is een freediver, onderwaterfotograaf en ontdekkingsreiziger. Hij reist de hele wereld rond en heeft van kinds af aan al een fascinatie voor haaien. Zijn werk is onder andere gepubliceerd in National Geographic en The New York Times. Zijn beelden worden gebruikt voor grote merken als Mares en Decathlon; van beiden is hij ook ambassadeur (red. sinds april 2019 is hij ook Nikon ambassadeur).

 

“Van kinds af aan heb ik al een fascinatie voor haaien”

 

Duiken zonder lucht
Als kind zijnde bracht Fred Buyle met zijn familie – enkele maanden per jaar – op de zeilboot door. Toen hij een jaar of zeven was, dook hij al met zijn kleine masker, snorkel en vinnen de zee in. Als tienjarige jongen ontdekte Fred Buyle het ‘duiken zonder lucht’. Hij ontwikkelde zich hier verder in en in 1999 deed hij mee aan aan de wereldkampioenschappen freediven. Enkele jaren later, in 2002, kocht Fred Buyle een onderwatercamera. “Ik wilde de herinneringen aan deze competities en aan mijn vrienden, die overal ter wereld wonen, vastleggen. En de schoonheid van het freediven en de prachtige natuur”, licht hij toe.

Fred Buyle speaker Nature Talks Photo Festival
Mijn werkdag op kantoor. Fotograaf: Fred Buyle

Mijn onderwater kantoor
“Ik duik zonder apparatuur, dus ik heb nooit het probleem dat mijn apparatuur niet werkt”, vertelt Fred Buyle met een lach. Het zeeleven wil hij namelijk zo min mogelijk verstoren en om die reden gebruikt hij bijvoorbeeld geen flitsers. Wat hij wel nodig heeft is een flinke ademteug, het natuurlijke beschikbare licht en zijn fotocamera. Door deze manier van duiken maakt Fred Buyle ook geen waterbelletjes, wat bij diepzeeduiken bijvoorbeeld wel het geval is. “Bij het freediven voel ik mij een onderdeel van de omgeving, dit gevoel heb ik bij diepzeeduiken niet. Dit is mijn werkdag op kantoor: duiken in de oceaan tussen al het zeeleven.”

De supermarkt op zaterdagmiddag
Fred Buyle vindt dat de wereld in grote problemen is en dat de situatie is nu echt kritiek is. “De vermindering van de biodiversiteit en de klimaatveranderingen versterken elkaar. Over 30 zijn jaar zijn de haaien verdwenen en zijn er geen vissen meer. Binnen 50 jaar ziet de wereld er dus heel anders uit.” Hij vervolgt: ”Kijk maar eens op een zaterdagmiddag naar de supermarkt, dan zie je het probleem. Wij nemen de auto voor slechts een paar kilometer, kopen spullen die wij niet nodig hebben en eten teveel vlees.”

Positieve beelden
Hij werkt veel samen met biologen, wetenschappers en lokale NGO’s. Met zijn fotografie documenteert hij het marinewerk en draagt bij aan onderzoek. Als freediver kan ik haaien bijvoorbeeld gemakkelijker benaderen en voorzien van satelliettags op hun vin”, vertelt Fred Buyle aan me. Met zijn foto’s wil hij tevens mensen betrekken bij natuurbehoud. Volgens hem zijn juist positieve beelden zeer krachtig. “Ik laat de schoonheid van het onderwaterleven op een waarheidsgetrouwe wijze zien. Als kijker zie je de echte ervaring.” Fred Buyle vervolgt: “Nee, ik maak geen beelden van bijvoorbeeld dode dieren. Mensen voelen zich juist machteloos bij het zien van negatieve beelden en denken dan dat zij niks meer kunnen doen.”

Fred Buyle speaker Nature Talks Photo Festival

Het is een bijzondere ontmoeting en wat een inspirerend verhaal heeft Fred Buyle te vertellen. Fred Buyle bedank ik dan ook hartelijk voor dit gesprek. Ik ga op zoek naar de volgende topfotograaf. Ben je nieuwsgierig naar Peter Cairns en zijn ‘denken als een berg’? Lees het volgende maand op de website van Nature Talks.

 

Nature Talks Photo Festival 2019
Ook benieuwd wie er op 9 en 10 november – naast Garth Lenz (Canada), Marco Gaiotti (Italië), Bart Siebelink (Nederland), Sandesh Kadur (India), Tony Wu (Japan) en Franka Slothouber (Nederland) – komen spreken? Houd dan de website in de gaten. Het belooft weer een vette editie te worden met adembenemende sprekers. Daarnaast zijn DuikeninBeeld, de Vlinderstichting en de grote fotobeurs weer aanwezig. Op 1 juli start de verkoop van de tickets.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de laatste nieuwtjes over het festival, aanbiedingen en kortingen!

Je bent succesvol ingeschreven!