Nature Talks is hét platform voor natuurfotografie in Nederland en België. Wij laten de natuur spreken. Voor de serie ‘Nature Talks spreekt met…’ ga ik het gesprek aan met verschillende (internationale) natuurfotografen over hun verhaal: hun fotografie, achtergrond, dromen, bijzondere momenten, (lopende) fotoprojecten, hoe zij naar de wereld kijken en persoonlijke tips.

De tweede internationale natuurfotograaf die ik sprak is Wenche Dahle. Ik kende haar werk niet, maar vind het prachtig en erg bijzonder. Zij is geboren en getogen in Flatanger, een kleine kustgemeenschap en vissersdorp van ongeveer 1100 inwoners in centraal Noorwegen. Omgeven door hoge bergen en diepe fjorden is dit voor haar het paradijs op aarde. Ze heeft lang als verpleegkundige gewerkt, totdat haar lichaam ‘stop’ zei. Het was een donkere periode in haar leven, maar zij zette door.

 

Fotocamera als geschenk

“In 2014 kreeg ik met kerstavond van mijn man een fotocamera. Iets wat ik helemaal niet wilde hebben. Nooit had ik er aan gedacht om te gaan fotograferen en ik wist er ook helemaal niks van af”, vertelt Wenche Dahle. Het geschenk veranderde haar leven.

Zij vervolgt: “Ik had moeilijke kinderjaren, met angsten en ik was vaak ziek. Ik had veel zware en donkere dagen. Van mijn man, zonen, familie en vrienden heb ik veel steun ontvangen om hieruit los te komen. Ook de natuur – de bergen, het bos en de zee – en de fotocamera hebben mij geholpen om mijn leven weer terug te krijgen.”

“Op kerstavond in 2014 kreeg ik van mijn man een fotocamera cadeau,
iets wat ik helemaal niet wilde hebben.

De inspiratiebronnen van Wenche Dahle

De natuur betekent dus veel voor Wenche Dahle. “In de natuur vind ik vrede, rust en inspiratie”, zegt deze natuurfotograaf. Haar camera wordt haar naaste metgezel en beste vriend. Samen ontdekken ze de wereld en heeft ze ontmoetingen met de zon, bomen en sneeuw. In de natuur kun je niet alleen de stilte om je heen vinden, maar ook de stilte in jezelf. Neem de tijd om om je heen te kijken en en om naar je eigen gedachten te luisteren. Dat is waar het allemaal om draait.

Niet alleen in de natuur vindt deze artistieke natuurfotograaf inspiratie. Zij vindt het leuk om naar een galerie of museum te gaan om naar kunst te kijken en laat ze zich door verschillende personen motiveren. Oude huizen vindt zij fascinerend en Wenche Dahle luistert graag naar muziek. Het gevoel dat de muziek haar geeft kan zij verbeelden. Iets wat ik erg knap vind. Zelf zegt zij daarover: “Ik kan de patronen en vormen voelen en misschien zelfs de kleuren. Dat gebeurt gewoon en ik kan daarom ook niet zo goed uitleggen hoe het bij mij werkt.”

 

Net een schilderij. Fotograaf: Wenche Dahle

Inspirerende kunstenaars en natuurfotografen

Veel mensen inspireren deze fotograaf en zij heeft geen echte favoriet. “Ik houd van veel verschillende dingen en heb veel verschillende foto’s gezien. Ik vind hele minimalistische platen tot gedetailleerde kleurrijke platen mooi. De verschillende stijlen kunnen mij allemaal een ander gevoel geven.” Uiteindelijk noemt zij toch vier personen die haar waarschijnlijk het meest geïnspireerd hebben:

 

  • Wildlife fotograaf Vincent Munier: Hij is een leuke Franse man die ons vaak heeft bezocht. Ik houd van zijn minimalistische werk;
  • Natuurfotograaf Jan van der Greef: Ook hij heeft me geïnspireerd met zijn kunstzinnige natuurfotografie;
  • Fine Art natuurfotograaf Lars Andreas Dybvik: Deze Noorse fotograaf maakt ook meer kunstzinnige werken;
  • Kunstenares Elisabeth Werp: Haar werken zijn een combinatie van schilderijen en foto’s. Ik houd heel erg van haar werk en zij heeft me enorm geïnspireerd.

“De foto moet mij iets geven. Een gevoel over iets. Een sfeer. Iets om over na te denken.

Fine Art Fotografie

“Ik zie wel wat er gebeurt, ik weet niet wat er komt en ik laat me graag verrassen. Ook houd ik er van om te experimenteren met verschillende technieken, meervoudige belichting, lange sluitertijden, verschillende lagen in bijvoorbeeld Photoshop, et cetera.” Deze artistieke natuurfotograaf vertelt dat ze vooral graag plezier wilt hebben en ontspannen.

Persoonlijk vind ik de kunstzinnige benadering van Wenche Dahle van de natuurfotografie schitterend. Ik ben niet de enige, want haar artistieke foto’s hebben goede kritieken ontvangen en prijzen gewonnen in verschillende fotowedstrijden. Verder heeft zij een aantal solo-tentoonstellingen gehad en verschillende presentaties in binnen- en buitenland gegeven.

Haar fotografie vind ik misschien wel meer kunst dan fotografie. En vind ik haar beelden meer op schilderijen dan op foto’s lijken. Maar wat is fotokunst of Fine Art fotografie nu eigenlijk? Wat wordt er onder verstaan? En wat betekent dit voor Wenche Dahle? Ik vraag het haar. “De foto moet mij iets geven. Een goed of een verdrietig gevoel, in ieder geval een gevoel over iets. Of een sfeer, of iets om over na te denken. Als ik naar de foto kijk moeten mijn hersenen creatief worden.”

 

Groen hart. Fotograaf: Wenche Dahle


Groen hart

Een van haar belangrijkste en diepgaande beelden is een beeld met veel groen erin. Op deze foto (die ook in haar boek staat) zie je een een groen hart, daar lijkt het in ieder geval op. Wenche vertelt het speciale verhaal hierachter. “Op een avond in januari hadden wij samen met mijn goede vriendin en haar echtgenoot gedineerd en koffie gedronken. Twee dagen later overlijdt hij plotseling terwijl hij op de bank zit.” Zij vervolgt: “Die avond dat ik het nieuws hoorde was ik natuurlijk erg verdrietig én moest ik een foto maken. Ook al had ik geen idee wat voor een foto ik wilde maken en in welke kleuren. Ik wist nog niks.”

Toen Wenche het uiteindelijke beeld aan haar vriendin liet zien vond zij het echt bij haar echtgenoot passen. Het groen. Hij hield er namelijk van om naar buiten te gaan, naar de bossen. Wenche Dahle vertelt verder: “Het is een bijzondere foto en het betekent voor mij iets goeds en iets slechts.” In de foto zie ik ook die combinatie van donkere delen en het licht. Ik vind het mooi om het verhaal achter deze foto te horen, een verhaal wat mij denk ik altijd bij zal blijven. Wenche voegt hier aan toe: “De meeste foto’s hebben een verhaal, maar je kan niet altijd het verhaal vertellen. En soms maken mensen zelf het verhaal bij de foto.”

“Ik vind het fijn als ik anderen met mijn fotografie kan inspireren en helpen.

 

Artistieke natuurfotografie. Fotograaf: Wenche Dahle


In the Light of the Sea

“Ik vind het fijn als ik anderen met mijn kunstzinnige natuurfotografie kan inspireren en helpen. Wanneer ik met mijn foto’s hoop geef, een goed gevoel. Als iemand tegen mij zegt dat het boek ‘In the light from the sea’ erg belangrijk voor die persoon is en dit net even nodig had”, vertelt Wenche Dahle. Haar nieuwe boek ‘In the light of the sea’ heb ik tijdens Nature Talks direct gekocht (en laten signeren…).

Bij de boekbeschrijving staat het volgende: Het boek gaat over het leven: een reflectie van angst en hoop, natuur en fotografie. Zij reflecteert over alles wat ze diep in zichzelf voelt. Haar beelden zijn magisch en zitten vol met symboliek, die tegelijkertijd geluk en wanhoop uitdrukken. Dit met schilderachtige beelden en haar zelf geschreven korte poëtische teksten. Een combinatie die mij erg aanspreekt.

Bij het maken van haar boek heeft zij nauw samengewerkt met niemand minder dan natuurfotograaf en ontwerper Sandra Bartocha. En ik krijg een primeur te horen. “De uitgever belde mij gisteren dat mijn boek de Award of Excellence bij Icma (International Creative Media Award) heeft gewonnen in de categorie Art Books. Dit is echt gek en ik kan het niet geloven. Ik ben zo verrast.”


De natuur kan niet praten

Waar Wenche Dahle anderen wil inspireren en helpen met haar natuurfotografie, zo lijken de natuur en fotografie ook haar geïnspireerd te hebben om de natuur te helpen. Zij is een activist geworden. “De natuur kan niet praten en heeft de hulp van mensen nodig. Ik ben een van hen. Mijn wens is dat wij wakker worden. Stop deze krankzinnigheid en zorg voor de natuur in plaats van het te vernietigen. Doe dit in ieder geval voor de komende generatie.”

 


Nature Talks

Wat leuk dat je één van de Nature Talks Photo Blogs op onze website las, naturetalks.nl is het platform voor natuurfotografie, fotoreizen, fotoworkshops en het fotofestival. Wil je andere blogs lezen, neem dan vooral een kijkje op https://www.naturetalks.nl/blog/.

Fotoreizen en workshops

Ben je geïnteresseerd in een fotoreis of fotoworkshops onder begeleiding van een professionele natuurfotograaf? Neem hier dan gerust een kijkje voor de mogelijkheden: https://www.naturetalks.nl/fotoreizen/

Online Fotofestival

Op zaterdag 12 en zondag 13 december 2020 vindt het volgende Nature Talks Photo Festival plaats. Kijk voor meer informatie of voor het kopen van een ticket hier: https://www.naturetalks.nl/ticketinformatie/. Er staan weer mooie namen van natuurfotografen op het programma.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de laatste nieuwtjes over het festival, aanbiedingen en kortingen!

Je bent succesvol ingeschreven!