Inspiratie programma

Net al bij het fysieke Nature Talks Photo Festival focussen wij ons bij het programma en dus ook met de lezingen op drie thema’s. Het eerste thema is inspiratie.

Waar halen foto- en videografen hun inspiratie vandaan en wat maken ze achter de schermen mee? Op welke beelden zijn zij het meest trots? Wat is hun visie? Wat kunnen we leren van het gedrag van een dier, of de omgeving, waardoor je een beter beeld kan maken? Dit zijn slechts een aantal van de vragen die tijdens de diverse inspirerende lezingen aan bod komen. Uiteraard zitten er ook leerzame elementen in deze lezingen, bijvoorbeeld hoe ze bepaalde beelden hebben gemaakt.

De volgende sprekers vertellen je hun inspirerende verhaal. Wij laten op korte termijn weten wie op welk tijdstip de live Q&A geeft.

Foto van twee apen gemaakt door fotograaf Marsel van Oosten bij Nature Talks Fotofestival

De sprekers van het "Inspiratie Programma" op zaterdag 13 maart 2021

Marsel van Oosten | Zaterdag

A Tribute to Mother Earth

Marsel van Oosten, geboren in Nederland, begon zijn carrière in de reclame. Aanvankelijk zag Marsel fotografie vooral als een manier om te ontsnappen aan de razendsnelle reclamewereld, maar na een reis door Tanzania, waar hij de dieren in de Serengeti onder de loep nam, ontwikkelde hij een echte passie voor natuurfotografie.

Vijf jaar later verliet Marsel de reclamewereld als art director om fulltime fotograaf te worden. Een keuze waar hij noch wij ooit spijt van hebben gehad! Wat een geweldige job doet deze man.. Als je naar zijn werk kijkt, kun je zien dat zijn carrière in de reclame veel heeft geholpen als het gaat om goede composities. Het levert zeker een goede waarde op voor een afbeelding.

Hoeveel fotowedstrijden heeft hij gewonnen? Wat als we zeggen dat zijn prijzenkast nog groter is dan zijn slaapkamer? Hopelijk weet je nu genoeg. Gelukkig hoeven we ze niet te poetsen, maar we kunnen allemaal genieten van al zijn in het oog springende foto’s!

Tijdens deze wereldpremière geeft Marcel ons een preview van zijn nieuwe boek dat volgend jaar april verschijnt. Het boek bestaat voor het grootste deel uit zijn bekroonde werk, zijn meest populaire afbeeldingen, zijn persoonlijke favorieten en veel nieuwe en nooit eerder gepubliceerde foto’s. Het is een combinatie van natuur- en landschapsfotografie – zowel in kleur als in zwart-wit. De afbeeldingen van exotische dieren en onontdekte landschappen uit vijf verschillende continenten zijn verbluffend.

Maar voor Marsel is dit niet alleen een verzameling mooie foto’s. Het is een visueel eerbetoon aan Moeder Aarde en een waarschuwing dat de natuur ernstig wordt bedreigd. Onze aandacht is hard nodig! Tijdens zijn lezing gaat Marsel in op de conservatie-kant van de beelden. Hij vertelt bij een aantal beelden aan de hand van fascinerend ‘achter de schermen-‘ materiaal hoe ze zijn gemaakt. Zorg ervoor dat je deze lezing niet mist!

 

Foto van twee apen gemaakt door fotograaf Marsel van Oosten bij Nature Talks Fotofestival
IJsgrot gemaakt door fotograaf Marsel van Oosten bij Nature Talks Fotofestival
Foto van woestijn gemaakt door fotograaf Marsel van Oosten bij Nature Talks Fotofestival
Wederopstanding gemaakt door fotograaf Marsel van Oosten bij Nature Talks Fotofestival

Manon Bruijn | Zaterdag

De kracht van de eenvoud

Manon Bruijn is vooral bekend van haar vossenfoto’s – ‘enorm intrigerende dieren’. BBC Earth heeft een aantal keren een foto van haar gedeeld en verschillende foto’s zijn gepubliceerd in natuurmagazines. Het fotograferen van een gestrest dier is een absolute ‘no-go’ voor haar. Zodra een vos zijn tong naar haar uitsteekt (teken van stress), gaat ze op de vlucht. Agressieve herten zullen haar eerder achtervolgen dan andersom, zoals in de praktijk al gebleken is …

Manon is een natuur- en wildlife fotograaf. Natuur en verwondering zijn voor haar onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit probeert zij dan ook over te brengen in haar foto’s. Deze natuurfotograaf maakt gebruik van ‘de kunst van het weglaten’. In haar foto’s ligt de nadruk daardoor op het onderwerp met zo min mogelijk afleidingen. Rust is het sleutelwoord, zonder daarbij de details uit het oog te verliezen. Precies zoals zij de natuur ervaart! Hoe zij dat doet vertelt zij tijdens deze inspirerende én ook informatieve lezing. 

Waarom stralen minimalistische foto’s voor Manon bijvoorbeeld enorm veel kracht uit? Waarom maakt zij veel gebruik van zwart-wit, contrasten, high- en low key, contouren en silhouetten? Op deze en andere vragen geeft Manon antwoord. Ook geeft zij praktische tips & trics die je direct kunt toepassen. Manon hoopt in ieder geval haar passie voor fotografie en natuur op jou over te brengen!

 

 

Vogels Manon Bruijn Nature Talks Fotofestival
Vos Manon Bruijn Nature Talks Fotofestival
Slak Manon Bruijn Nature Talks Fotofestival
Hert Manon Bruijn Nature Talks Fotofestival

Johan Lolos | Zaterdag

In korte tijd 500.000 volgers op Instagram. Hoe dan?

Sinds 2015 is Johan Lolos fulltime reisfotograaf. Waarschijnlijk voor velen een droombaan, maar ook een job die je niet direct verwacht bij iemand die zijn master in public relations behaalde. Een paar maanden na zijn afstuderen nam hij echter een beslissing die voor altijd zijn leven veranderde…

Johan Lolos een wereldreiziger en influencer op Instagram. Een fotograaf die bekend staat om zijn esthetische natuurfoto’s met schitterend licht. Iemand die vooral wordt aangetrokken door great outdoors en de bergen. Zijn boek Peaks of Europe is hiervan een mooi resultaat. Tijdens deze lezing leer je hoe Johan Lolos naar zijn guts luisterde en nu zijn grootste droom volgt: als professioneel fotograaf betaald de wereld mogen rondreizen. Hij vertelt ook hoe hij op zijn ongelooflijke reis een publiek van bijna 500.000 volgers kreeg.

In deze inspirerende lezing vertelt hij je alles over het volgen van je “guts”. Hij weet echt hoe hij het licht van de meest magnifieke bestemmingen moet vastleggen, zoals je kunt zien in zijn esthetische foto’s. Bijna 500.000 mensen reizen virtueel met hem mee via Instagram.

Op zaterdag 12 december deelt hij al zijn tips & tricks met jullie. Over het boosten van je Instagram-account om Instagram van Koning of Koningin te worden. Als klap op de vuurpijl kun je bij hem een Instagram Marketing masterclass boeken. Dit wil je echt niet missen!

Foto van kano in groen water gemaakt door reisfotograaf Johan Lolos
Foto van twee vissers gemaakt door reisfotograaf Johan Lolos
Foto van boom in meer gemaakt door reisfotograaf Johan Lolos
Foto van de besneeuwde bergtoppen gemaakt door reisfotograaf Johan Lolos

Pie Aerts| Zaterdag

Exploring the disconnect

Pie Aerts is een Nederlandse documentaire- en wildlifefotograaf met een oprechte interesse in conflict verhalen tussen mens en wildlife. Door zijn lens onderzoekt hij de ingewikkelde relatie tussen dier, mens en natuur. In maart 2020, toen de wereld tot stilstand kwam, startte Pie Prints for Wildlife. Een fundraising waarmee in slechts een maand tijd 700.000 dollar werd ingezameld voor natuurbehoud/conservatie.

Pie voelt meer dan ooit de drang om “de stem van onze planeet” te zijn. Hij heeft echt het gevoel dat de verhalen die hij vertelt de plaatsen waar hij naartoe gaat een stem moeten geven. In de afgelopen 5 jaar heeft Pie een aantal extreem afgelegen uithoeken van onze planeet bezocht. Daar heeft hij de afnemende connectie die we hebben met onze natuurlijke omgeving en met elkaar gedocumenteerd.

Veel van zijn foto’s laten zien hoe het onze wereld anno 2020 vergaat. We leven in een wereld die snel individualiseert en als gevolg daarvan geven we collectief meer dan ooit om onszelf en onze eigen strijd om te overleven. In feite verliezen we de verbinding, met elkaar en met de planeet waarop we leven. En dat is heel gevaarlijk, want mensen geven er niet meer om. Mensen zullen alleen vechten voor wat ze zien en begrijpen.

Pie hoopt dat zijn foto’s bijdragen aan een verandering en mensen aanmoedigen om weer interesse te tonen. Dat zijn foto’s mensen weer verliefd laten worden op hun omgeving en op elkaar. Want als je ergens van houdt, ben je bereid ervoor te vechten, of het nu een landschap, een dier of je buurman is. En dat is wat onze planeet nodig heeft!

Pie bespreekt zijn bevindingen tijdens deze lezing aan de hand van prachtige beelden. Hij vertelt ook over zijn visie op effectieve conservering.

 

Poema gefotografeerd door fotograaf Pie Aerts
Bomen gefotografeerd door fotograaf Pie Aerts
Olifanten gefotografeerd door fotograaf Pie Aerts
fotograaf Pie Aerts

Emanuelle Biggi | Zaterdag

De geweldige wereld van de… spin

Emanuele Biggi, alias ‘spiderman’, natuur- en conservatie fotograaf, tv-presentator, grappenmaker, kikker- en insecten nerd.  Deze fotograaf neemt ons mee naar de fascinerende wereld van de achtpotigen. Een wereld die veel groter en rijker is dan je wellicht denkt.

Een wereld die ook vaak onderschat wordt. Ook al zijn ze soms maar klein, ze zijn wel grootse jagers, ouders, duikers en architecten. Spinnen leven overal op de wereld, behalve misschien op de polen. Ze zijn verweven in elk aspect van ons leven op deze planeet. Veel mensen doden spinnen vaak als ongedierte en juist anderen houden ze weer als huisdier.

De rode draad in Emanuelle Biggi’s verhaal is dat we moeten begrijpen dat spinnen een kostbare bondgenoot zijn in ons eigen bestaan. Mis deze Italiaanse en goedlachse Freek Vonk niet, hij heeft een prachtig en leerzaam verhaal! 

Spinnen fotografie Malagasy lion van Emanuele Biggi voor Nature Talks Fotofestival
Spinnen fotografie van Emanuele Biggi voor Nature Talks Fotofestival
Spinnen fotografie van Emanuele Biggi voor Nature Talks Fotofestival
Spinnen fotografie van Emanuele Biggi voor Nature Talks Fotofestival

Marcel van Kammen | Zaterdag

Vogelfotografie: makkelijker dan het lijkt

Hoeveel vogelfotografen gebruiken hun groothoeklens als ze een tureluur op een paal zien? Marcel van Kammen omschrijft zichzelf als eigenwijs en dat is hij zeker wel. Als natuurfotograaf die voornamelijk vogels fotografeert, is het moeilijk uniek te zijn, maar je kunt de ‘van Kammens’ er wel altijd uitpikken. Niet dat hij het cadeau krijgt, in ieder geval niet altijd. Soms duurt het vele uren voordat de gewenste afbeelding daadwerkelijk op zijn kaartje staat, maar dan is het ook wel meteen een excellente foto!

Bij vogels verveelt hij zich nooit, elke keer ontdekt hij nieuwe dingen in hun gedrag. Hij verwondert zich keer op keer over hoe ingenieus de vogelwereld eigenlijk in elkaar zit. Hoe ze alles voor elkaar krijgen zonder de technieken die wij als mensen voorhanden hebben. Het leuke van vogelfotografie is dat vogels niet te sturen zijn. Hij is een fotograaf die opvalt qua compositie en zijn eigen kijk op fotografie. Zijn foto’s zijn altijd net even anders. Out-of-the-box denken is belangrijk bij vogelfotografie!

Marcel is al van jongs af aan geïnteresseerd in natuur en vogels. Hij wil met zijn foto’s de ogen en harten van mensen openen. De schoonheid van alle levende wezens, zowel groot als klein, laten zien. Marcel hoopt dat zijn foto’s mensen inspireren om de kwetsbare natuur te beschermen.

In zijn lezing demonstreert hij dat je de prachtigste foto’s kunt maken vrij alledaagse en veel voorkomende vogels, zoals de pimpelmees. Hij laat zien hoe leuk het is om een langere tijd in je onderwerp te duiken, om je onderwerp op totaal verschillende manieren vast te leggen en om lekker te gaan experimenteren. En zo kun je hele ‘gewone’ onderwerpen toch op een speciale en unieke manier vastleggen!

 

Vogelfotografie door Marcel van Kammen tijdens Nature Talks Fotofestival
Vogelfotografie door Marcel van Kammen tijdens Nature Talks Fotofestival
Vogelfotografie door Marcel van Kammen tijdens Nature Talks Fotofestival
Vogelfotografie door Marcel van Kammen tijdens Nature Talks Fotofestival

Audun Rikardsen | Zaterdag

‘Het is geen geluk, het is wetenschap!’ De techniek achter zijn verbluffende poolfoto’s

Tijdens poolnachten wanneer de zon nooit opkomt, bereikt de tumultueuze Noorse Zee amper 4 ° C. De stad Tromsø ligt verder naar het noorden, op een breedtegraad die vrouwen en mannen zelden oversteken: 350 km boven de poolcirkel. Maar dit houdt Canon Ambassadeurr Audun Rikardsen nou niet bepaald tegen. Op zoek naar momentopnames van het Noordse wilde leven zoals we dat nog nooit hebben gezien, neemt hij zijn robuuste Canon-body’s en lenzen uit de L-serie mee naar onherbergzame omstandigheden: dagen, weken en zelfs maanden staan ​​ze bloot aan sneeuw, hagel en wind.

Audun Rikardsen komt uit een klein vissersdorpje in het noorden van Noorwegen genaamd Steigen, ook wel bekend als “de poort naar het noordpoolgebied”. Afkomstig uit de wereld van de walvisjacht, werd hij ertoe gebracht een tegenovergestelde kijk op de familietraditie in te nemen. Hij streeft ernaar de natuur te begrijpen en heeft er het grootste respect voor. Door zijn nieuwsgierige temperament te combineren met zijn grote interesse in flora en fauna, boven en onder zeeniveau, maakt hij foto’s die hem internationale erkenning hebben gegeven voor zijn creativiteit en zijn scherpe technische gevoel.

Audun Rikardsen is in de eerste plaats een wetenschapper, hoogleraar biologie aan de Universiteit van Tromsø, Noorwegen. Met een foto deelt hij als geen ander medium zijn onderzoek met de hele wereld. En dit is de kracht van zijn fotografisch werk.

Enkele van zijn meest succesvolle foto’s kunnen worden toegeschreven aan zijn wetenschappelijke kennis en slimme benadering van dierlijk gedrag. Maar hij dankt nog vele andere successen aan zijn durf, waardoor hij het onmogelijke mogelijk weet te maken. Hij is niet perfect, zegt hij over zijn meest geroemde foto’s. We zouden deze man eerder als eeuwig ontevreden kunnen kwalificeren.

Audun Rikardsen is altijd op zoek naar de perfecte foto. Hij laat zijn uitrusting maandenlang achter in berghutten om arenden in hun nesten te fotograferen; hij dompelt zijn camera’s in ijskoud water om walvissen te vereeuwigen die de zeebodem doorkruisen en hij plaatst zijn lenzen oog in oog met ijsberen … Om zoveel mogelijk boeiende en educatieve beelden van het wilde leven te produceren.

Heb je je ooit afgevraagd hoe het voelt om een ​​vis te zijn die met angst naar zijn naderende roofdier staart? Door zichzelf dit soort vragen te stellen heeft Audun zich in staat gesteld enkele van de meest opmerkelijke foto’s te maken. Vaak wordt gedacht dat visioenen en gezichtspunten die niet toegankelijk zijn voor het menselijk oog, toch zichbaar gemaakt zouden kunnen worden via zorgvuldig gepositioneerde doelstellingen en standpunten.

Hier vertelt de wetenschapper-fotograaf over de uitdagingen die hij aanging tijdens zijn foto-expedities in het noordpoolgebied. Hij presenteert ook de essentie van het beroep en onthult de geheimen van zijn bekwaamheid.

Audin Rikardsen Nature Talks
Pinguins in Antarctica door fotograaf Stefan Christmann voor Nature Talks Fotofestival
Audin Rikardsen nature talks
Pinguins in Antarctica door fotograaf Stefan Christmann voor Nature Talks Fotofestival

Stefan Christmann | Zaterdag

Penguin Love – A bond for live

Liefde. Dat is waar het tijdens de lezing – met een mix van foto’s en videofragmenten – van Stefan Christmann om draait. En dan vooral: pinguïnliefde. Een term die de sterke banden beschrijft die pinguïns met elkaar creëren om de brute Antarctische winter te overleven. Hij vertelt over zijn tijd op Antarctica waar hij verbleef om de levenscyclus van de keizerpinguïns vast te leggen.

Het ontvangen van een fotografiebeurs van de North American Nature Photography Association in 2005 was een levensveranderende ervaring voor Stefan. In 2012 werkte hij als wetenschapper op Antarctica en gebruikte hij elke vrije minuut om het leven van een nabijgelegen kolonie keizerspinguïns vast te leggen. Hij keerde terug in 2017 om een ​​uitgebreid oeuvre te voltooien over een van de meest aangrijpende overlevingsverhalen van de natuur.

Tijdens zijn lezing leer je van alles over de keizerpinguïns, maar zeker ook over het Antarctische landschap, het zee-ijs, de ijsplaat en de effecten van klimaatverandering op het leefgebied van de pinguïns. Ook laat hij je zien hoe je op Antarctica komt en hoe het onderzoeksstation eruit ziet. Kortom: een lezing die je raakt.

Pinguins in Antarctica door fotograaf Stefan Christmann voor Nature Talks Fotofestival
Pinguins in Antarctica door fotograaf Stefan Christmann voor Nature Talks Fotofestival
Keizerpinguins van fotograaf Stefan Christmann
Pinguins in Antarctica door fotograaf Stefan Christmann voor Nature Talks Fotofestival

Andrew (Andy) Parkinson | Zaterdag

Dieren fotograferen als onderdeel van hun omgeving

Wie Andrew Parkinson (afkomstig uit Crich, Derbyshire) zegt, zegt wildlife fotografie. En dan vooral de berghaas, dat is en blijft zijn favoriete dier om te fotograferen. Het liefste fotografeert hij de dieren als onderdeel van hun natuurlijke omgeving. Een uitdaging gaat hij daarvoor zeker niet uit de weg. Fysiek moet hij soms tot het uiterste gaan om die ene plaat te maken… Maar hij houdt juist van die fysieke uitdaging, het isolement en de schoonheid van het dichtbij fotograferen van deze dieren.

Andrew is onlangs toegetreden tot de Nikon Ambassadeur-ranglijst als een meervoudig bekroonde natuurfotograaf en is een regelmatige National Geographic Feature-bijdrager. Zijn fotografie wordt wereldwijd gebruikt door een netwerk van toonaangevende bureaus en publicaties, waaronder Getty, The Discovery Channel, The New York Times en RSPB Images. Andrew werkt uitsluitend met wilde dieren en spreekt vaak over de ethiek van fotografie, natuurbehoud en dierenrechten. Zijn integriteit voor de natuurlijke wereld vertaalt zich duidelijk in elk beeld dat hij produceert.

Hij vindt het belangrijk om unieke en geloofwaardige beelden te maken. En dat doet hij fantastisch! Dat blijkt ook wel uit zijn uitpuilende prijzenkast. Geniet van zijn stijlvolle beelden waarin je duidelijk zijn integriteit voor de natuurlijke wereld terugziet. Andrew hoopt een deel van zijn kennis over dieren en de ecosystemen waarin ze leven aan je over te brengen. Mis deze kanjer niet!

 

 

Spinnen fotografie Malagasy lion van Emanuele Biggi voor Nature Talks Fotofestival
Spinnen fotografie van Emanuele Biggi voor Nature Talks Fotofestival
Spinnen fotografie van Emanuele Biggi voor Nature Talks Fotofestival
Spinnen fotografie van Emanuele Biggi voor Nature Talks Fotofestival

Mathijs Frenken | Zaterdag

In vogelvlucht

Van jongs af aan is Mathijs Frenken geïnteresseerd in de natuur en vooral in vogels. Hij geniet ervan om overgeleverd te zijn aan de grillen van de natuur en de natuur op zijn eigen, creatieve manier in beeld te brengen. Het geeft hem een gevoel van vrijheid. Laten zien hoe mooi de natuur en is en dat we haar moeten beschermen is wat hij wil bereiken. 

Met deze lezing hoopt hij je te inspireren om op zoek te gaan naar een eigen, creatieve, wijze om de natuur (en dus ook vogels) te fotograferen. Dit doet hij aan de hand van zijn persoonlijke zoektocht naar een eigen stijl om de natuur vast te leggen. Hoe zijn bepaalde foto’s tot stand gekomen? Welke creatieve technieken heeft Mathijs gebruikt? Hoe creëert hij beelden die de kijker uitnodigen om langer te kijken? Deze en andere vragen komen tijdens deze inspirerende en leerzame lezing aan bod.

 

Vogelfotografie door Mathijs Frenken Nature Talks Fotofestival
Vogelfotografie door Mathijs Frenken Nature Talks Fotofestival
Pinguins in Antarctica door fotograaf Stefan Christmann voor Nature Talks Fotofestival
Vogelfotografie door Mathijs Frenken Nature Talks Fotofestival

Aaron Gekoski | Zaterdag

ANIMOSITY: Documenting Human-Animal Conflict

Aaron Gekoski is een een internationaal geprezen milieu-fotojournalist. Hij documenteert conflicten tussen mens en dier op de meest onherbergzame plekken op aarde. Ook is hij filmmaker. Toen we een van zijn documentaires zagen op Smithsonian en later een andere op Discovery Channel toen wisten we het zeker. Deze spreker willen wij op het festival hebben. Aaron is momenteel druk aan het produceren en presenteert een reeks documentaires over de exotische dierenhandel en wildlife-toerisme.

De natuur in onze wereld verkeert in een crisis. Wereldwijd worden dieren verhandeld, opgejaagd, gestroopt, geconsumeerd en geëxploiteerd tot het punt van uitsterven. Hun schokkende verhaal wordt door de lens en ogen van Aaron Gekoski verteld. Hij toont krachtige en indrukwekkende foto’s en boeiende verhalen uit de natuurbehoud’s frontlinie. Dit gaat van Cambodjaanse kerkers om honden te verdrinken, voodoo-markten in West-Afrika tot wrede attracties voor wildtoerisme en de schimmige wereld van de exotische dierenhandel. Het belooft een  indrukwekkende lezing met soms heftige beelden te worden…

Aaron Gekoski
Aaron Gekoski
Aaron Gekoski
Aaron Gekoski

De sprekers van het Inspiratie programma op zondag 14 maart 2021

Federico Veronesi | Zondag

One Life

Zijn passie voor Afrika begon als kleine jongen. Hij was zo verliefd op Afrikaanse dieren dat zijn ouders hem gewoon mee op reis naar Afrika moesten nemen! Dit werd de reis van zijn dromen en hij was pas zes jaar oud.

De volgende reis vond plaats na de universiteit. Hij kwam terug op een stage georganiseerd door de Italiaanse ambassade na de universiteit en en van de bestemmingen die ze aanboden was Nairobi. Hierop besloot hij erachter te komen hoe het zou zijn om daar na drie maanden te wonen. Dus ging hij er naartoe in het jaar 2000. Hij vond het meteen geweldig, dacht: dit is de plek! Het was een totale verslaving, waar hij niet echt vanaf kon komen.

Dus besloot hij erheen te verhuizen. Hij had echter nog steeds verblijfplaats en liet alles achter. Dat is hoe het begon. Hij reed altijd zelf, ging nooit met een gids mee, dus zo leerde hij het park heel goed kennen. Doordat hij zelf reed vond hij ook de dieren zelf waarna hij ze dag in dag uit kon volgen. Zijn zorgen over de toekomst van de wilde dieren begonnen hier ook.

Hij is de naam achter de omslagafbeelding van Remembering Elephants, en zijn eerste boek, Light and Dust, is met veel bijval gepubliceerd. Stof in de lucht draagt ​​volgens hem juist bij aan de kwaliteit van het licht. Het geeft zoveel drama en ruimt het imige op, ruimt de achtergrond op. Op veel van zijn afbeeldingen zie je dieren die in stof rennen, wat doet denken aan een Afrikaanse atmosfeer: er is licht, er is zon, er is stof.

Ga met Federico Veronesi mee op ontdekkingstocht door Afrika. Verken samen met hem de mooiste plekken van Afrika én haar majestueuze dieren. Hij volgt tijdens deze lezing zijn nieuwe boek One Life. Het boek is metaforisch opgebouwd rond de kopjes en savannes van het Serengeti-ecosysteem.

Een verhaal en reis die je meenemen over de rivieren en de woestijnen van Amboseli en Namibië, naar de betoverde bossen van Mana Pools in Zimbabwe en Lake Nakuru in Kenia. Met zijn prachtige foto’s stelt hij de fascinerende dieren en hun verhalen aan je voor. Ook krijg je tijdens zijn inspirerende lezing de gelegenheid om meer over zijn aanpak en fotografische stijl te zien.

Foto van leeuw en leeuwin gemaakt door wildlife fotograaf Frederico Veronesi
Foto van leeuw en jong gemaakt door fotograaf Frederico Veronesi
Foto van neushoorn gemaakt door fotograaf Frederico Veronesi
Foto van een giraf in blue forest gemaakt door fotograaf Frederico Veronesi

Alex Mustard | Zondag

Sex Addict

Waar seks is, is Alex Mustard. Wanneer hij op reis is, is hij altijd op zoek naar seks. Hij selecteert zijn bestemmingen op seks, reist in het juiste seizoen voor seks en let zelfs op de maankalender om zijn kansen te maximaliseren. En als het allemaal samenkomt, is dat de perfecte climax van zijn fotoshoot.

dr. Alex Mustard is een zeebioloog en één van ’s werelds meest toonaangevende onderwaterfotografen. Hij heeft vele prestigieuze prijzen gewonnen, vele boeken geschreven en/of eraan bijgedragen. Zo heeft bij bijvoorbeeld voor de stilstaande beelden van de bekende BBC-documentaireseries, zoals David Attenborough’s Life On Earth en Blue Planet 2, gezorgd.

Je komt alles te weten over de technische fotografieskills die nodig zijn om het natuurlijk dierengedrag én dan dus vooral het paargedrag vast te leggen. Dat daar behoorlijk wat bij komt kijken laat Alex je tijdens deze educatieve en inspirerende lezing zien. Kijk uit dat je niet net als hij verslaafd raakt…!

 

Vissen fotografie Alex Mustard
Vissen fotografie Alex Mustard
Vissen fotografie Alex Mustard
Vissen fotografie Alex Mustard

Andrew (Andy) Parkinson | Zondag

Dieren fotograferen als onderdeel van hun omgeving

Wie Andrew Parkinson (afkomstig uit Crich, Derbyshire) zegt, zegt wildlife fotografie. En dan vooral de berghaas, dat is en blijft zijn favoriete dier om te fotograferen. Het liefste fotografeert hij de dieren als onderdeel van hun natuurlijke omgeving. Een uitdaging gaat hij daarvoor zeker niet uit de weg. Fysiek moet hij soms tot het uiterste gaan om die ene plaat te maken… Maar hij houdt juist van die fysieke uitdaging, het isolement en de schoonheid van het dichtbij fotograferen van deze dieren.

Andrew is onlangs toegetreden tot de Nikon Ambassadeur-ranglijst als een meervoudig bekroonde natuurfotograaf en is een regelmatige National Geographic Feature-bijdrager. Zijn fotografie wordt wereldwijd gebruikt door een netwerk van toonaangevende bureaus en publicaties, waaronder Getty, The Discovery Channel, The New York Times en RSPB Images. Andrew werkt uitsluitend met wilde dieren en spreekt vaak over de ethiek van fotografie, natuurbehoud en dierenrechten. Zijn integriteit voor de natuurlijke wereld vertaalt zich duidelijk in elk beeld dat hij produceert.

Hij vindt het belangrijk om unieke en geloofwaardige beelden te maken. En dat doet hij fantastisch! Dat blijkt ook wel uit zijn uitpuilende prijzenkast. Geniet van zijn stijlvolle beelden waarin je duidelijk zijn integriteit voor de natuurlijke wereld terugziet. Andrew hoopt een deel van zijn kennis over dieren en de ecosystemen waarin ze leven aan je over te brengen. Mis deze kanjer niet!

Spinnen fotografie Malagasy lion van Emanuele Biggi voor Nature Talks Fotofestival
Spinnen fotografie van Emanuele Biggi voor Nature Talks Fotofestival
Spinnen fotografie van Emanuele Biggi voor Nature Talks Fotofestival
Spinnen fotografie van Emanuele Biggi voor Nature Talks Fotofestival

Michel Lucas | Zondag

My landscapes, personal reflections

In deze inspirerende lezing kijkt Michel Lucas terug op tien jaar landschapsfotografie. Hij toont je juist díe specifieke beelden die zo belangrijk voor hem zijn. Michel heeft het over zijn keuze voor (natuur) landschappen, zijn focus op twee specifieke natuurgebieden en zijn mist-verslaving. Onderweg stelt hij je voor aan enkele ‘oude vrienden’. ‘Vrienden’ die steeds weer bij hem terugkeren om vastgelegd te worden. 

Ook bespreekt hij zijn inspiratiebronnen en vertelt hij hoe hij tot zijn intieme en ‘fluisterende’ beelden kwam. Michel hoopt dat dit alles je voldoende inspireert om persoonlijke keuzes te maken én om meer betekenis en voldoening te vinden in je fotografie.

 

Spinnen fotografie Malagasy lion van Emanuele Biggi voor Nature Talks Fotofestival
Spinnen fotografie van Emanuele Biggi voor Nature Talks Fotofestival
Spinnen fotografie van Emanuele Biggi voor Nature Talks Fotofestival
Spinnen fotografie van Emanuele Biggi voor Nature Talks Fotofestival

Marco Gaiotti | Zondag

Polar Lights

Marco Gaiotti is Master of Science en Doctor of Philosophy in Naval Architecture Engineering, maar hij is ook skitrainer voor professionele skiërs. Een manusje van alles dus! Al die verschillende vaardigheden zijn natuurlijk erg handig voor de buitengewone activiteiten waarmee hij zijn brood kan verdienen.

Hij werd geboren in Genua in 1983. In 2007 ontdekte hij, bijna bij toeval, de wilde omgevingen van Zuid-Afrika en daarmee werd de passie voor natuurfotografie geboren. Elk jaar verkent hij de meest extreme gebieden van onze planeet. In 2009 bracht hij een maand door in Alaska. Hij kampeerde daar in het wild en observeerde de ongerepte natuur en spectaculaire landschappen. Vanuit deze ervaring groeit de wens om de passie voor natuurfotografie een professionelere toon te geven.

In het najaar van 2013 neemt hij deel aan een expeditie naar de Svalbard-eilanden en verblijft hij hier enkele dagen voor de poolnacht. De resultaten van dit fotografische avontuur blijken van de hoogste kwaliteit te zijn en verschijnen vervolgens in grote internationale kranten, waaronder een volledige print in “The Guardian”.

De laatste jaren is zijn stijl meer gericht op naturalistische fotografie. De foto’s zijn een krachtige combinatie van flora en fauna en daardoor beladen met betekenis: je twijfelt simpelweg of het onderwerp het dier is of zijn omgeving.

Marco Giaotti heeft terecht enkele grote prijzen gewonnen in de belangrijkste internationale natuurfotografie-wedstrijden: de SONY WPA (Open Shortlist), Nature’s Best, Windland Smith Rice International Awards, Memorial Maria Luisa. Andere prijzen zijn ontvangen van Asferico, GDT European Photographer of the Year, Montphoto, Oasis, Glanzlichter, SIPA, Global Arctic Awards en Nature Photographer of the Year.

Zijn inspirerende lezing gaat over fotografie in het hoge noordpoolgebied. In zijn presentatie toont hij de arctische fauna tijdens de wisseling van seizoenen, wanneer de poollichten op hun best zijn. Hij bespreekt ook klimaatverandering: zee-ijs dat eerder in het seizoen smelt en elk jaar meer en meer terugtrekt. De periodes zonder ijs worden daardoor elk jaar langer. Veel dieren zijn afhankelijk van het pakijs om te overleven. Dit vormt dan ook een ernstige bedreiging voor veel arctische soorten.

Marco houdt van ongerepte natuurlandschappen. In zijn landschap maakt hij subtiel plaats voor verschillende diersoorten zoals ijsberen, walrussen, poolvossen en zeehonden. Zijn foto’s onderscheiden zich door de magische zachte lichten die het landschap verlichten. Of vanwege dramatische luchten. De beelden van Marco zijn in ieder geval een lust voor het oog.

Vanaf 1 januari 2020 is Marco Gaiotti ook als reisleider bij onze fotoreizen betrokken.

IJsbeer gefotografeerd door Marco Gaiotti
IJsberen gefotografeerd door Marco Gaiotti
Muskusossen gefotografeerd door Marco Gaiotti
Wederopstanding gemaakt door fotograaf Marsel van Oosten bij Nature Talks Fotofestival

Marsel van Oosten | Zondag

A Tribute to Mother Earth

Marsel van Oosten, geboren in Nederland, begon zijn carrière in de reclame. Aanvankelijk zag Marsel fotografie vooral als een manier om te ontsnappen aan de razendsnelle reclamewereld, maar na een reis door Tanzania, waar hij de dieren in de Serengeti onder de loep nam, ontwikkelde hij een echte passie voor natuurfotografie. Vijf jaar later verliet Marsel de reclamewereld als art director om fulltime fotograaf te worden. Een keuze waar hij noch wij ooit spijt van hebben gehad! Wat een geweldige job doet deze man.. Als je naar zijn werk kijkt, kun je zien dat zijn carrière in de reclame veel heeft geholpen als het gaat om goede composities. Het levert zeker een goede waarde op voor een afbeelding.

Hoeveel fotowedstrijden heeft hij gewonnen? Wat als we zeggen dat zijn prijzenkast nog groter is dan zijn slaapkamer? Hopelijk weet je nu genoeg. Gelukkig hoeven we ze niet te poetsen, maar we kunnen allemaal genieten van al zijn in het oog springende foto’s!

Tijdens deze wereldpremière geeft Marsel van Oosten ons een preview van zijn nieuwe boek dat volgend jaar april verschijnt. Het boek bestaat voor het grootste deel uit zijn bekroonde werk, zijn meest populaire afbeeldingen, zijn persoonlijke favorieten en veel nieuwe en nooit eerder gepubliceerde foto’s. Het is een combinatie van natuur- en landschapsfotografie – zowel in kleur als in zwart-wit. De afbeeldingen van exotische dieren en onontdekte landschappen uit vijf verschillende continenten zijn verbluffend.

Maar voor Marsel is dit niet alleen een verzameling mooie foto’s. Het is een visueel eerbetoon aan Moeder Aarde en een waarschuwing dat de natuur ernstig wordt bedreigd. Onze aandacht is hard nodig! Tijdens zijn lezing gaat Marsel in op de conservatie-kant van de beelden. Hij vertelt bij een aantal beelden aan de hand van fascinerend ‘achter de schermen-‘ materiaal hoe ze zijn gemaakt. Zorg ervoor dat je deze lezing niet mist!

 

Foto van twee apen gemaakt door fotograaf Marsel van Oosten bij Nature Talks Fotofestival
IJsgrot gemaakt door fotograaf Marsel van Oosten bij Nature Talks Fotofestival
Foto van woestijn gemaakt door fotograaf Marsel van Oosten bij Nature Talks Fotofestival
Wederopstanding gemaakt door fotograaf Marsel van Oosten bij Nature Talks Fotofestival

Matt Maran | Zondag

Shooting foxes, The Compassionate Way

Matt Maran fotografeert al ruim twintig jaar wildlife en reisde daarvoor vaak de hele wereld rond. Sinds de pandemie fotografeert hij echter vooral dichtbij huis. Zijn persoonlijke missie is om de natuur in eigen stad te promoten. Hij focust zich nu met name op het vastleggen van de stedelijke rode vos. Met zijn foto’s en verhalen wil Matt je inspireren om eens te onderzoeken welke fascinerende verhalen er voor je eigen deur afspelen.

Zijn lezing gaat dan ook over het vertellen van interessante verhalen dichtbij huis. Hij geeft je onder andere antwoord op de volgende vragen: Hoe werk je aan je fotoproject? Hoe ontwikkel en vertel je een verhaal? Hoe blijf je jezelf fotografisch verbeteren en creatief uitdagen? Ook bespreekt hij andere aspecten die voor je fotoproject belangrijk zijn zoals het opbouwen van relaties met lokale mensen. Een inspirerend en leerzaam verhaal waarbij voornamelijk wordt ingegaan op de rol van conservatie fotografie.

Vossenfotografie Matt Maran
Vossenfotografie Matt Maran
Vossenfotografie Matt Maran

Tin Man Lee | Zondag

Maak je leercurve steil en ontdek hoe je razendsnelle en toch scherpe actiefoto’s maakt !

Tin Man Lee is een internationaal bekroonde natuurfotograaf, blogger en instructeur die al sinds jonge leeftijd een diepe liefde voor wilde dieren koestert. Zijn foto’s zijn gepubliceerd op de cover van het tijdschrift Alaska, het tijdschrift Wild Planet Photo en de jaarlijkse NANPA Expressions. Hij zat in de jury van Nature’s Best Photography Asia en View Bug. Zijn werk is uitgebracht in Smithsonian Earth, Natures Best Photography, Outdoor Photographer magazine, Nic-software, 500 PX, Peta Pixel, enzovoort. Hij geeft ook twee populaire online fotografiecursussen: Dynamic Tension Stacking en Maximum Emotional Impact, en momenteel volgen honderden bekroonde fotografen wereldwijd zijn lessen.

Persoonlijk zul je nergens een aardiger en genereuzer persoon aantreffen met zoveel kennis over de kunst van natuurfotografie. Hij stond al vier jaar op onze “wanted list” (figuurlijk natuurlijk..) en gelukkig hebben we hem eindelijk kunnen strikken voor ons festival, hij staat nu op de sprekerslijst.

Zijn lezing is een combinatie van inspiratie en educatie. Hij deelt zijn persoonlijke ervaring (vooral opgedaan in Noord-Amerika) en kennis met je. Bijvoorbeeld hoe je verbluffende dierenfoto’s (ijsberen, bruine beren, vossen, uilen, you name it..) maakt. Tin Man leert je hoe je op het kritieke moment scherpe en treffende actiefoto’s van vogels en wildlife maakt. Foto’s die blijven hangen!

Jagende beer gefotografeerd door fotograaf Tin Man Lee voor Nature Talks Fotofestival
Lynxen familie gefotografeerd door fotograaf Tin Man Lee voor Nature Talks Fotofestival
Uil gefotografeerd door fotograaf Tin Man Lee voor Nature Talks Fotofestival
Twee kleine vossen gefotografeerd door fotograaf Tin Man Lee voor Nature Talks Fotofestival

Herman van der Hart | Zondag

Vogelfotografie in Gambia en Senegal

Herman van der Hart is een allround natuurfotograaf met een brede interesse, maar vogels, wildlife en landschappen hebben toch wel echt zijn voorkeur. Hij neemt je tijdens zijn lezing mee naar de geweldige gastvrije landen Senegal en Gambia in West-Afrika. Deze landen staan ​​ook bekend om een ​​fantastische variëteit aan buitengewoon mooie en kleurrijke vogels. De belangrijkste vraag voor vogelfotografen is vaak: hoe maak ik mijn fotoreis tot een succes?

Herman legt je tijdens zijn lezing uit hoe je in dit deel van de wereld het meeste uit je fototrip kunt halen. Wat kun je op het gebied van rondreizen, overnachten en fotograferen bij een bezoek aan deze landen verwachten? Hij hoopt – naast alle tips voor vogelfotografie en uiteraard de mogelijkheden om wilde dieren, landschappen en mensen in een mooi beeld te vangen – zijn liefde voor deze landen aan je over te brengen.

Foto van vogel in Afrika gemaakt door fotograaf Herman van der Hart
Vogelfotografie in Afrika gemaakt door fotograaf Herman van der Hart
Foto van twee ijsvogels gemaakt door fotograaf Herman van der Hart
Vogelfotografie in Afrika gemaakt door fotograaf Herman van der Hart

Ronald Peeters | Zondag

Kunstzinnige natuurfotografie

Of het nou kleine veertjes zijn, sporenkapsels van mos of een zachte rimpeling in het water, Ronald Peeters kan zich er helemaal in verliezen. Met zijn kunstzinnige blik weet hij een wereld te creëren die alleen is weggelegd voor elfjes en andere mystieke wezens.

In zijn werkzame leven is hij docent biologie, natuurfotografie is zijn passie. Ronald houdt van de natuur en verstilling. Hij wil je met zijn foto’s graag meenemen naar de wereld voorbij het direct waarneembare.

In zijn kunstzinnige natuurfotografie is Ronald Peeters steeds weer op zoek naar mogelijkheden om te verbeelden wat zijn verwondering over de natuur in hem oproept. Zijn fotoprojecten verwerkt hij tot beeldverhalen-in-muziek, die hij presenteert onder de titel Fluistering der muzen. Ronald neemt je tijdens deze inspirerende lezing mee in zijn Fluisteringen.

Hij laat je een aantal van die beeldverhalen zien. Een tipje van de sluier… In Swans’ delight nemen zwanen je mee in hun zwanenballet vol koninklijke vleugelslagen. Feathers’ Wonderland voert je mee naar wonderlijke vergezichten, die drijvende veertjes vol dauwdruppels bij de eerste zonnestralen onthullen. Droom weg bij zijn poëtische en impressionistische beelden!

 

Kunstzinnige natuurfotografie door Ronald Peeters Nature Talks Fotofestival
Kunstzinnige natuurfotografie door Ronald Peeters Nature Talks Fotofestival
Kunstzinnige natuurfotografie door Ronald Peeters Nature Talks Fotofestival
Kunstzinnige natuurfotografie door Ronald Peeters Nature Talks Fotofestival

Gheorghe Popa | Zondag

Cuejdel het betoverde meer

Vorig jaar ontmoetten we Gheorghe Popa op ons festival tijdens de awardshow van Nature Photographer of the Year. Hij won de Portfolio Award met zijn prachtige landschapsfoto’s gemaakt in Roemenië. Hij is zo’n geweldige kerel! Hij heeft zijn eigen apotheekbedrijf. Als persoon is hij erg humoristisch en avontuurlijk en daarnaast ook nog eens een zeer getalenteerde fotograaf!

Maar wat we ons ook van hem herinneren, is dat fotografie soms erg gevaarlijk kan zijn! Hij werd bijna vermoord … Gelukkig voor ons en zijn familie is het niet gebeurd en hij zal ons laten zien hoe hij zijn mooie en artistieke landschapsfoto’s maakt. Hij zal ons ook vertellen waarom hij twee keer mocht leven….

Gheorge Popa houdt van alle vormen van fotografie, toch richt hij zijn lens meestal op landschappen. Hij heeft veel over de wereld gereisd, maar ondanks dat blijft het meer Cuejdel in Roemenië hem de grootste voldoening en vreugde geven. Voor hem is Cuejdel dé plek om te ontspannen én om zijn fotografie-skills te oefenen.

Tijdens deze inspirerende lezing neemt hij je gedurende de vier seizoenen mee naar het betoverende meer Cuejdel. Hij vertelt je hoe hij er elk moment van de dag te vinden was, op zoek naar het beste fotomoment. Vaak lukte het niet en kwam hij gefrustreerd thuis. Het perfecte licht waar hij naar zocht ontbrak, of simpelweg omdat hij ontevreden was over het technische resultaat. 

Op een gegeven moment viel dan toch alles op z’n plek: het licht, de mist en vooral de inspiratie. In een periode van vier jaar heeft hij een hele verzameling speciale foto’s gemaakt in de verschillende jaargetijden. Geniet van Gheorghe’s magische foto’s en laat je betoveren!

 

 

Cuejdel meer foto gemaakt door fotograaf Gheorghe Poppa Nature Talks Fotofestival
Cuejdel meer foto gemaakt door fotograaf Gheorghe Poppa Nature Talks Fotofestival
Cuejdel meer foto gemaakt door fotograaf Gheorghe Poppa Nature Talks Fotofestival
Cuejdel meer foto gemaakt door fotograaf Gheorghe Poppa Nature Talks Fotofestival

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de laatste nieuwtjes over het festival, aanbiedingen en kortingen!

Je bent succesvol ingeschreven!