Finlands fantastische grote drie voor je lens

Finland. Het land van de duizend meren en de taiga. Drie grote roofdieren – beren, wolven en veelvraten – schuilen tussen april en oktober in dit boreale woud. Een stuk oernatuur, waar je verbonden bent met de Finse wildernis. Vier dagen pure focus, enkel en alleen op natuur- en wildlife fotografie – zonder afleiding.

Voorbereiden, kijken, luisteren
“Wees er alert op vanaf welke kant de beer of wolf komt. Maak zo min mogelijk geluid. Let dus op met de klik van je fotocamera en beweeg je objectief niet te snel! Zeker de wolven zijn erg schuw en reageren op het minste of geringste. Let op het gedrag van de dieren en anticipeer daarop. Wat doet zo’n beer bijvoorbeeld nou? Het gaat allemaal om goed voorbereiden. Kijken en luisteren. Dat maakt het verschil tussen een leuk kiekje en een goede foto,” vertelt onze enthousiaste reisleider en natuurfotograaf Peter van der Veen. Hij vervolgt met een volgende reeks aan fotografietips: “Let verder goed op je compositie, zorg ervoor dat je niet teveel loze ruimte in je foto’s hebt… en dat je focus goed is.“

Wolvenpact
Lang hoeven we niet te wachten totdat er drie Europese bruine beren vanuit het bos tevoorschijn komen. Ze lopen op hun gemak naar de prooi toe. Vanaf de zijkanten – aan de goudgele bosranden – zie ik een roedel wolven groeperen. Eén seconde zwijmel ik even weg bij de Finse Taiga, die langzaamaan in herfstkleuren verandert bij een waanzinnig mooi licht. Focus! Ongeveer zeven wolven staan paraat, elk op een plek aan de rand van de bos. Wat gaat er nu gebeuren vraag ik me af? Gaan alle wolven steeds dichterbij komen, gaan ze de beren aanvallen? Ik vind het wel spannend en voel me net alsof ik in een natuurserie van BBC ben beland. Sir David Attenborough kijkt mee over m’n schouder. Uiteindelijk komt één van de wolven – met de staart tussen zijn poten – steeds dichterbij de beren. Wanneer de wolf te dichtbij is gekomen naar de mening van de beer, wordt de wolf door één van de beren resoluut weggejaagd.

Fotograferen vanuit de schuilhut
“Zorg dat je het zo relaxed mogelijk hebt in de schuilhut en dat je het warm hebt”, vertelt Peter voordat we rond een uurtje of vier vanuit het basiskamp naar de schuilhut rijden. Wij hebben daar net heerlijk gegeten: ze maken er dagelijks een waar feest van met fantastisch eten. In de schuilhut aangekomen worden de wandelschoenen (die buiten blijven staan) omgewisseld voor warme sloffen. De fotocamera wordt aan de schommelkop gekoppeld. Het objectief steekt uit de hut en wordt met camouflagestof zoveel mogelijk weggewerkt. Ik zet de warme thermoskan met thee neer en ik trek mijn dikke trui en donzen tussenjas aan. In de nacht koelt het namelijk flink af tot zo’n min 7 graden. Dat is toch best frisjes met alleen een schuimrubberen matje en slaapzak. “Dit is wat ik het liefste doe”, zegt Peter van der Veen. “De hele dag en nacht in een schuilhut zitten, genietend van de natuur en dieren.“

Epische hagelbui
In de verte zien wij ondertussen dat het flink regent en plotseling kletteren zelfs de hagelstenen op onze schuilhut. De bruine beer vindt het maar niks, zijn oren gaan naar achter en hij loopt steeds sneller richting de bosrand. “Wat was dit een episch beeld”, zegt de dame van de filmploeg naderhand. “Om die beer zo door die enorme hagelbui te zien lopen.“ Vanavond filmt een Britse filmploeg vanuit de schuilhut naast ons. Zij zijn een serie aan het opnemen die medio 2020 op Netflix verschijnt. Een van de episodes uit de serie gaat vermoedelijk over beren. De werktitel is Luna en dit verraadt natuurlijk al dat de opnames voornamelijk in de nacht zijn gemaakt.

De sociale wolven trekken zich niks aan van deze hagelbui en spelen in de verte lekker verder. “Je ziet in het spel echt meteen de hiërarchie van de roedel goed. Het onderdanige gedrag van de rest van de groep ten opzichte van de alfawolf. De meest onderdanige maakt zich klein, likt de alfawolf en doet er alles aan om hem te plezieren”, vertelt Peter van der Veen over het gedrag van de wolven. “Het is de alfawolf die de orders aan de groep geeft en hij eet ook als eerste van de prooi.”

De bui is van korte duur en één van de beren besluit dat ogenschijnlijk te vieren door tegen de bomen aan te dansen. De trailer Jungle Boogie uit Planet Earth speelt zich gewoon recht voor onze ogen af. Toen ik deze een paar jaar geleden voor de eerste keer zag moest ik ook al zo lachen. En ook nu zie ik met een glimlach op mijn gezicht het tafereel voor me.

Huppelende veelvraat
De veelvraat huppelt door het moerasachtige land. Hij heeft overal voorraadkasten met vellen en botjes. De veelvraat houdt niet van beren, maar diezelfde beren laten de botten liggen die de veelvraat dan weer wel lekker vindt. Ik vind de veelvraat iets weg hebben van een kleine bruine beer, maar hij is meer verwant aan de otterachtige. Wij zijn er zelfs nog getuige van dat een veelvraat het gevecht aangaat met een wolf, om zo ook een stuk van de prooi te kunnen bemachtigen.

Wij hebben tijdens deze fotoreis nog meer geluk. Naast de fotografisch prachtige weers- en lichtomstandigheden spotten wij op één avond zowel beren, wolven en veelvraten. Niet alleen zien wij deze grote drie roofdieren van Finland, maar ook veel vogels zoals de kiekendief, zeearend, havik, sperwer, raven en bonte kraaien. Tijdens deze reis zijn we zelfs nog getuige geweest van een vleugje Noorderlicht.


Nature Talks
Wat leuk dat je één van de Nature Talks Photo Blogs op onze website las, naturetalks.nl is het platform voor natuurfotografie, fotoreizen, fotoworkshops en het fotofestival. Wil je andere blogs lezen, neem dan vooral een kijkje bij de Nature Talks Photo Blogs.

Fotowedstrijd
Elk jaar organiseren we de Nature Photographer of the Year-fotowedstrijd? Meer informatie vind je via deze link.

Fotoreizen en workshops
Ben je geïnteresseerd in een fotoreis of workshop onder begeleiding van een professionele natuurfotograaf? Neem hier dan gerust een kijkje voor de mogelijkheden.

Fotofestival
Elk jaar vindt in november het Nature Talks Photo Festival plaats. Kijk hier voor meer informatie over het fotofestival.

 • Nature-Talks-natuurfotografieworkshops-creatieve-natuurfotografie-fotoworkshop-Andrew_George

  Fotoworkshop Kijken & Creatieve technieken

  89,00
  Lees meer
 • Nature-Talks-natuurfotografieworkshops-creatieve-natuurfotografie-fotoworkshop-Andrew_George

  Fotoworkshop Kijken & Creatieve technieken

  89,00
  Lees meer
 • Fotoweekend drenthe

  Foto 3-daagse Drenthe: Allround zomerse natuurfotografie workshops

  435,00
  Opties selecteren

Nature Talks spreekt met natuurfotograaf van het jaar Maximillian Hornisch

Nature Talks spreekt met natuurfotograaf van het jaar Maximillian HornischHet is een weekend waar...

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Not found

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de laatste nieuwtjes over het festival, aanbiedingen en kortingen!

Je bent succesvol ingeschreven!