Inspiratie programma

Waar halen foto- en videografen hun inspiratie vandaan en wat maken ze achter de schermen mee? Op welke beelden zijn zij het meest trots? Wat is hun visie? Wat kunnen we leren van het gedrag van een dier, of de omgeving, waardoor je een beter beeld kan maken? Dit zijn slechts een aantal van de vragen die tijdens de diverse inspirerende lezingen aan bod komen. Uiteraard zitten er ook leerzame elementen in deze lezingen, bijvoorbeeld hoe ze bepaalde beelden hebben gemaakt.

Educatie programma

Het tweede thema is educatieSoms lijkt het wel of die fotograaf alle geluk van de wereld heeft gehad bij het maken van die ene topplaat. En dat het maken van die waanzinnige prijswinnende foto slechts een kwestie van pure mazzel was. Dat het puur toeval is dat ze altijd op het goede moment op de perfecte plaats aanwezig zijn. 

Maar klopt dat beeld eigenlijk wel? Onze fotografen/sprekers vertellen tijdens onze leerzame lezingen hoe zij tot bepaalde foto’s, video’s of documentaires komen. Hoe bereiden zij zich voor? Waar moet je rekening mee houden? En wanneer krijg je welke resultaten? Onze fotografen/sprekers delen hun ‘geheimen’ met jou en geven je praktische tips & tricks, zodat jij al die kennis direct in de praktijk kan toepassen.

Conservation Photography & Film

Wie ons festival vaker heeft bezocht weet wat voor een toppers de afgelopen jaren hebben gesproken en dat ze altijd boeiende en indringende verhalen hadden die je vaak alleen op tv ziet. Verhalen die raken, mind blowing zijn en die je nog jaren bijblijven.

Conservatiefotografie is een combinatie van natuurfotografie en meer journalistieke fotografie. Veel van onze fotografen/sprekers zetten zich in om met hun foto’s de natuur te beschermen en behouden. Iedereen weet het, onze natuur en planeet wordt bedreigd. Onder andere door de afname van biodiversiteit, overexploitatie en klimaatverandering. Veel dier- en plantensoorten worden met uitsterven bedreigd, onze regenwouden worden verwoest en de ijskappen smelten. Met hun fotografie en vaak grotere fotoprojecten willen de conservatiefotografen deze bedreigingen tegengaan.

Onze sprekers vertellen je alles over hun foto-en filmprojecten. Vragen als: hoe pak je zo’n project aan, wat is de motivatie van de fotograaf en wat is de rol van storytelling bij dit soort projecten en succesverhalen komen tijdens deze lezingen aan bod. En soms, soms ook een traan… 

De sprekers en lezingen op zaterdag

Stefan Gerrits | Zaterdag | Inspiratie/Educatie

Kunst van de eenvoud

Stefan neemt je mee naar de Scandinavische winter tijdens zijn presentatie. Die gaat over de techniek van het versimpelen, met als doel: het maken van minimalistische foto's met impact. Less is more! 

Een minimalistische stijl van fotograferen bereik je door het vereenvoudigen van de werkelijkheid. Door elementen weg te laten of ze te laten verdwijnen, versterk je de kracht van de foto. Stefan geeft je een introductie in zijn minimalistische stijl van fotograferen. Daarnaast komen zijn camera- en nabewerkingstechnieken aan bod.

Aangezien Stefan in Finland woont, en hij zich vooral door Scandinavië begeeft tijdens de reizen die hij organiseert, zullen veel Scandinavische soorten, zoals de Laplanduil en Taigagaai aan bod komen die voor velen tot de verbeelding spreken.

Vogels Manon Bruijn Nature Talks Fotofestival
Vos Manon Bruijn Nature Talks Fotofestival
Slak Manon Bruijn Nature Talks Fotofestival
Hert Manon Bruijn Nature Talks Fotofestival

Matthew Maran | Zaterdag | Inspiratie/Educatie/Conservatie |en geeft ook een aparte masterclass

Fox: Neighbour, Villain, Icon

Ontdek de betoverende wereld van natuurfotografie en de fascinerende verhalen van de natuur dichtbij huis met niemand minder dan Matthew Maran. Matthew fotografeert al ruim twintig jaar wildlife en reisde daarvoor vaak de hele wereld rond. Sinds de pandemie fotografeert hij echter vooral dichtbij huis. Matthew is niet zomaar een natuurfotograaf; hij is een prijswinnende wildlife fotograaf en filmmaker, wiens werk wereldwijd wordt gepubliceerd in toonaangevende publicaties zoals The Guardian, Daily Telegraph, BBC Wildlife en Outdoor Photography.

Maar Matthew is meer dan alleen een fotograaf. Hij is een verhalenverteller die de schoonheid van de natuur vastlegt en de connectie tussen mens en wildernis verkent. Zijn werk heeft hem geleid tot samenwerkingen met BBC's Natural World Series, Springwatch, Channel 5 en het Natural History Museum. Hij heeft niet alleen adembenemende beelden vastgelegd, maar heeft ook een missie om de wereld bewust te maken van natuurbescherming en -behoud.

Tijdens zijn inspirerende lezing 'Fox: Neighbour, Villain, Icon,' neemt Matthew je mee op een reis door zijn werk van de afgelopen zeven jaar, waarin hij de intrigerende wereld van de Urban Fox (stadsvos) heeft verkend. Dit onderzoek heeft geleid tot een boeiend boek dat de mythen en vooroordelen rond deze fascinerende wezens ontkracht. De lezing biedt een exclusief kijkje achter de schermen met foto's en video's die nog nooit eerder zijn vertoond.

Mis deze kans niet om ondergedompeld te worden in het verbluffende werk van Matthew Maran en zijn passie voor natuurbescherming. Zijn verhalen en beelden zullen je betoveren en je aanmoedigen om de schoonheid van de natuur om de hoek te ontdekken.

Matthew geeft ook een masterclass, klik hier

 

Lennart Verheuvel | Zaterdag | Inspiratie/Educatie

Voordelen van een tunnelvisie

Lennart begon op zijn twaalfde met het fotograferen van dieren. Al snel wilde hij ook weten welke vogels hij fotografeerde. Het duurde niet lang tot hij het hele land doorreisde op zoek naar nieuwe vogelsoorten.

Toen hij twintig jaar oud was, ging hij mee met een scheepsreis rondom Spitsbergen waarbij het zoeken naar ijsberen het doel was. Toen bedacht hij zich dat sommige zoogdieren gewoon nog veel cooler zijn dan vogels. Daardoor begon hij in het buitenland ook naar specifieke zoogdieren op zoek te gaan. Daarbij ontwikkelde hij als doel om alle kattensoorten en alle berensoorten van de wereld te zien.

Maak kennis met Lennart Verheuvel, een gedreven natuurfotograaf uit Nederland. Zijn liefde voor de natuur begon al op jonge leeftijd, toen hij als vogelaar de pracht van vogels ontdekte. Wat begon als een avontuurlijke hobby, groeide uit tot een levenslange passie voor het vastleggen van de schoonheid van de natuur.

Onlangs hebben we Lennart in Londen ontmoet, waar hij schitterde in de internationale fotografiewereld door de categorie "Oceans - The Bigger Picture" van de gerenommeerde Wildlife Photographer of the Year-wedstrijd te winnen. Zijn indrukwekkende foto van een gestrande orka op het strand van Cadzand in Nederland trof de jury diep en onderstreept zijn buitengewone fotografische talent en zijn toewijding aan het vertellen van aangrijpende verhalen uit de natuur.

Met zijn fotografie probeert Lennart de pracht en kwetsbaarheid van de natuur vast te leggen en aandacht te vestigen op de bijzondere dieren die onze planeet rijk is. Zijn reizen, ontmoetingen met wilde dieren en de landschappen die hij vastlegt, nodigen ons uit om de natuur met nieuwe ogen te zien en te waarderen. 

Vossenfotografie Matt Maran
Vossenfotografie Matt Maran
Vossenfotografie Matt Maran

Andrea Gulickx | Zaterdag | Inspiratie/Educatie

Het draait allemaal om ‘macro’-magic

Creatief en professioneel Andrea Gulickx is inmiddels befaamd om haar workshops en presentaties over macrofotografie en ‘Lensbaby’. Andrea’s dromerige en abstracte beelden herken je meteen vanwege de manier waarop ze speelt met natuurlijk licht en (geringe) scherptediepte. 

Hoe creëer je hiermee nu je eigen sfeer? Hoe gebruik je de omgeving om je beeld net dat beetje extra te geven en welke compositie geeft de juiste balans. Wat kun je doen als de lichtomstandigheden niet zijn zoals je gehoopt had? Tijdens deze lezing geeft Andrea Gulickx je tips en trucs hoe je met al deze elementen aan de slag kunt om je eigen 'droom'beeld te creëren.

 

 

Vogels Manon Bruijn Nature Talks Fotofestival
Vos Manon Bruijn Nature Talks Fotofestival
Hert Manon Bruijn Nature Talks Fotofestival
Slak Manon Bruijn Nature Talks Fotofestival

Jacquie Matechuk | Zaterdag | Inspiratie/Educatie

Wildlife

Jacquie deelt haar strategieën achter het creëren van beelden die de tand des tijds zullen doorstaan. In de wereld van vandaag worden we overspoeld door beelden. Van onze sociale platforms tot moderne media; onze technologie-gedreven cultuur maakt ons visueel ongevoelig. 

Dus hoe kun je voorkomen dat mensen snel door afbeeldingen en verhalen scrollen die er echt toe doen? Hoe kun je ervoor zorgen dat je afbeeldingen een blijvende impact hebben? In deze presentatie verkent Jacquie we enkele technieken en methoden die je meteen kunt inzetten en waarmee je afbeeldingen en video’s naar een hoger niveau kunt tillen. 

Door het bekritiseren van haar eigen visuele inhoud, zal Jacquie de meest impactvolle methoden delen die ze uit haar sportfotografie-ervaring heeft overgenomen. Of het nu gaat om het positioneren van het perfecte moment of het afstemmen van je opgebouwde skills op de technologische mogelijkheden waarover je momenteel kunt beschikken, het komt allemaal aan bod. Jacquie's diepe duik in haar aanpak die jouw beeldtaal kan transformeren van leuk naar uitzonderlijk, zal zeker voor veel inspiratie zorgen!

 

Foto van twee apen gemaakt door fotograaf Marsel van Oosten bij Nature Talks Fotofestival
IJsgrot gemaakt door fotograaf Marsel van Oosten bij Nature Talks Fotofestival
Foto van woestijn gemaakt door fotograaf Marsel van Oosten bij Nature Talks Fotofestival
Wederopstanding gemaakt door fotograaf Marsel van Oosten bij Nature Talks Fotofestival

Nando Harmsen | Zaterdag | Inspiratie/Educatie

Sterrensporenfotografie

De lichtvervuiling in de Benelux is enorm: grote delen van deze landen worden ’s nachts kunstmatig verlicht. Op de wereldkaart van lichtvervuiling springt Nederland er zelfs als een soort kerstboom uit, en dat wordt alleen maar erger. Door deze jaarlijks toenemende lichtvervuiling zijn de sterren of de Melkweg voor een derde van de wereld niet meer zichtbaar. 

En dat betekent dat je naar hele donkere plekken op zoek moet om ze te kunnen fotograferen, met het risico op bewolking, waarbij je alsnog helemaal niets ziet. In Nederland zijn de waddeneilanden of geisoleerde stukken in de noordelijke provincies voorbeelden van dat soort donkere plekken. 

Dit alles klinkt natuurlijk niet erg hoopvol voor iemand die graag een start maakt met sterrenfotografie. Toch is het mogelijk om zelfs midden in een verlichte stad creatieve sterrenfoto’s te maken, je maakt dan van de nood een deugd, als het ware. Het is namelijk mogelijk om de helderste sterren in een foto te vangen, samen met een mooi landschap én daarbij sterrensporen mee te fotograferen. In deze lezing laat Nando je zien hoe eenvoudig dit is.

 

 

Vogels Manon Bruijn Nature Talks Fotofestival
Vos Manon Bruijn Nature Talks Fotofestival
Slak Manon Bruijn Nature Talks Fotofestival
Hert Manon Bruijn Nature Talks Fotofestival

Marco Gaiotti | Zaterdag | Inspiratie/Educatie

Nature photography in shrinking habitats

De uitputting van de biodiversiteit op aarde is een onmiskenbare en alarmerende realiteit die een onuitwisbare stempel heeft gedrukt op de afgelopen decennia. Deskundigen hebben deze periode bestempeld als de zesde massale uitsterving sinds het eerste leven op onze planeet verscheen.

Een onderzoek uit 2017 bracht een ontmoedigend fenomeen aan het licht dat bekend staat als ‘biologische uitroeiing’, dat niet alleen gevolgen heeft voor bedreigde diersoorten, maar ook voor een aanzienlijk deel van de snelst afnemende soorten die momenteel niet als bedreigd worden beschouwd. De studie concentreerde zich op 177 zoogdiersoorten, die allemaal een vermindering van hun verspreidingsgebied met meer dan 30% ervoeren, waarbij bijna de helft van hen meer dan 80% van hun leefgebied verloor.

De belangrijkste oorzaak van deze achteruitgang is de vernietiging van natuurlijke habitats als gevolg van de steeds groeiende menselijke bevolking en de daaruit voortvloeiende druk op het milieu. 

Het project van Marco Gaiotti, ontstaan uit een decennium lang fotografisch streven, heeft tot doel hulde te brengen aan de overblijfselen van terrestrische ecosystemen waar diverse levensvormen nog steeds een toevluchtsoord vinden.

In plaats van simpelweg geïsoleerde onderwerpen vast te leggen, is het doel van natuurfotografie om het onderwerp binnen zijn onderscheidende context te laten zien. De ware essentie van een foto ligt in de diepgaande verbinding tussen het geportretteerde onderwerp en zijn omgeving, waarbij de natuurlijke habitat centraal staat.

Wat volgt is een verzameling beelden over de hele wereld, die verschillende regio’s omvat; van de ijzige landschappen van het Noordpoolgebied tot de dorre gebieden van Afrika, van de winterse vergezichten van Japan tot de weelderige bossen van Indonesië. 

Ondanks de geografische verschillen hebben deze afbeeldingen één rode draad: de centrale rol die wordt gespeeld door de omgeving rondom de afgebeelde dieren.

IJsberen gefotografeerd door Marco Gaiotti
IJsbeer gefotografeerd door Marco Gaiotti
Muskusossen gefotografeerd door Marco Gaiotti
Wederopstanding gemaakt door fotograaf Marsel van Oosten bij Nature Talks Fotofestival

Ruben Smit | Zaterdag – afsluiter | Inspiratie

Ruben Smit is een van Nederlandse bekendste natuurfotograaf, filmmaker en ecoloog, vooral bekend om zijn werk in de Nederlandse natuur. Hij heeft prachtige foto’s en documentaires gemaakt die de natuur en biodiversiteit van Nederland in al haar glorie laten zien.

Een van zijn bekendste werken is de documentaire “De Nieuwe Wildernis,” die zich richt op het leven in de Oostvaardersplassen, een uniek natuurgebied in Nederland. De documentaire trok veel aandacht en waardering vanwege de manier waarop het de wilde natuur in Nederland in beeld bracht. Ruben Smit is niet alleen een getalenteerde natuurfotograaf en filmmaker, maar ook een fervent pleitbezorger voor natuurbehoud en het behoud van de Nederlandse wildernis. Zijn werk heeft een aanzienlijke invloed gehad op het bewustzijn van de natuur in Nederland en heeft bijgedragen aan de bescherming van waardevolle natuurgebieden.

Zijn passie voor de Nederlandse natuur en zijn vermogen om deze te documenteren en te delen met het publiek hebben Ruben Smit tot een belangrijke figuur gemaakt in de wereld van de natuurfotografie en het natuurbehoud in Nederland.

Perspectief zonder horizon

Het is maart 2019 als natuurfilmer en -fotograaf Ruben Smit vanuit het niets een migraineaanval krijgt, waarbij hij ook nog eens een groot deel van zijn zicht verliest. De ziekte van Lyme blijkt de oorzaak van alle ellende. Lange tijd leeft Ruben teruggetrokken in een donkere kamer, omdat hij amper licht en geluid kan verdragen.

Persoonlijk landschap
De weg van herstel duurt lang. Hoe mooi is het als blijkt dat de fotografie hem daarbij helpt. Niet een digitale camera, want dat levert veel te veel prikkels op, maar een oude analoge Pentax. In zijn eigen omgeving trekt hij iedere dag een paar uurtjes het bos in. Vanwege zijn gevoeligheid voor licht en duizeligheid bij het kijken in de verte, kijkt hij anders naar het bos. Geen grootse landschappen, maar bijzondere details op de bosbodem. Een nieuw project was geboren: Persoonlijk landschap, perspectief zonder horizon. 

Deze lezing toont (evenals het gelijknamige boek) op zeer persoonlijke wijze de route van herstel, zowel in woord als beeld. Bij iedere foto vind je een korte toelichting. Niet over wat je op de foto ziet, maar wat het moment betekende voor Ruben.
Tip: neem een zakdoek mee, dit verhaal is aangrijpend!

Na afloop zal hij zijn boek “Perspectief zonder horizon” signeren bij zijn stand.

Manon Bruijn | Zondag | Inspiratie/Educatie

Minimaal

Tijdens deze inspirerende én ook informatieve lezing wil Manon graag mensen inspireren en verwonderen. Waarom stralen minimalistische foto’s voor Manon bijvoorbeeld enorm veel kracht uit? Waarom maakt zij veel gebruik van zwart-wit, contrasten, high- en low key, contouren en silhouetten? Op deze en andere vragen geeft Manon antwoord. Ze wil graag het verhaal achter haar foto’s vertellen en laten zien hoe de beelden tot stand zijn gekomen. Ook geeft zij praktische tips & trics die je direct kunt toepassen. Verwacht echter geen technische lezing over instellingen en apparatuur.

Tot slot wijdt ze uit over het feit waarom rust in foto’s voor haar zo belangrijk is en deelt ze een aantal manieren om die gewenste rust te creëren. Manon hoopt in ieder geval haar passie voor fotografie en natuur op jou over te brengen!

Vogels Manon Bruijn Nature Talks Fotofestival
Vos Manon Bruijn Nature Talks Fotofestival
Hert Manon Bruijn Nature Talks Fotofestival
Slak Manon Bruijn Nature Talks Fotofestival

Felix Heintzenberg | Zondag | Inspiratie/Educatie

In het bos van de lynx

Felix Heintzenberg is een professionele natuurfotograaf, bioloog, pedagoog en auteur. Hij is geboren Lübeck, Duitsland en woont sinds 1995 in Lund, Zweden. Met zijn natuurfotografie heeft hij verschillende prijzen gewonnen in internationale fotowedstrijden en twee van zijn boeken zijn door het Wereld Natuur Fonds uitgeroepen tot "Pandaboek van het Jaar", een literatuurprijs voor de beste natuurlijke beschrijving in tekst en beeld.

Felix’s lezing gaat over het fotograferen van lynxen in de bossen van Zuid-Zweden met een camera-val. Het is een persoonlijke reis die inmiddels al ruim zes jaar duurt en nog steeds voortduurt. Hij documenteert de Lynx zodat wij het dier en zijn gedrag beter begrijpen en ook zo beter kunnen beschermen.

Tijdens de lezing kun je de reis van Felix volgen, helemaal vanaf het eerste idee om een lynx te fotograferen, tot de eerste successen en de uiteindelijke bekroonde foto. 

Het draait allemaal om inspiratie en passie en om het volgen van je dromen, welke vaak gepaard gaan met tegenslagen. Het leven van de natuurfotograaf.

lynx lopend door het bos in de nacht - Felix Heintzenberg - Nature talks photo festival
IJsgrot gemaakt door fotograaf Marsel van Oosten bij Nature Talks Fotofestival
Foto van woestijn gemaakt door fotograaf Marsel van Oosten bij Nature Talks Fotofestival
Wederopstanding gemaakt door fotograaf Marsel van Oosten bij Nature Talks Fotofestival

David Maitland | Zondag | Inspiratie

De natuur van binnenuit gezien

Fotografie heeft gedurende David’s hele leven al een prominente plaats ingenomen. Zijn liefde voor macrofotografie werd verder aangescherpt in Australië tijdens zijn PhD-studie in de zoölogie. De ongelooflijke diversiteit aan planten en dieren daar maakte grote indruk op hem. 

Waarschijnlijk heeft hij om die reden vele jaren besteed aan het verkennen van de junglebossen van Borneo en Sulawesi in het oosten en via West- en Zuid-Afrika naar het Caribisch gebied plus Midden-Amerika.

David woont nu in St. Andrews in Schotland en wijdt zich aan het fotograferen van heel kleine dingen met behulp van speciale objectieven en super-macrotechnieken. Hij wordt aangetrokken door de ingewikkelde details van de natuur en is altijd op zoek naar onderwerpen die inzicht geven in de innerlijke werking van de natuur.

Zijn lezing zal je kennis laten maken met een kijk op de natuur zoals gezien door macro- en super-macrolenzen, en ook op microscopisch niveau door microscopen. Elke techniek brengt een andere reeks uitdagingen met zich mee, waaronder focusdiepte (iets anders dan scherptediepte), belichting, stabiliteit en compositie.

David hoopt dat zijn lezing je zal inspireren om enkele van deze technieken zelf uit te proberen, of dat het je iets zal laten zien dat je nog niet eerder hebt mogen aanschouwen. Middels fotografie kunnen we de natuur beter begrijpen en waarderen. Hierdoor kunnen we bijdragen aan het behoud van wat we hebben, voordat alles verloren gaat.

Profielfoto Michel Lucas

Gheorghe Popa | Zondag | Inspiratie/Educatie

DRONE ZONE

In 2019 ontmoetten we Gheorghe Popa op ons festival tijdens de awardshow van Nature Photographer of the Year. Hij won de Portfolio Award met zijn prachtige landschapsfoto's gemaakt in Roemenië is zo'n sprankelende persoonlijkheid! Gheorghe heeft zijn eigen apotheekbedrijf en als persoon is hij erg humoristisch, avontuurlijk. Als bonus is hij daarnaast ook nog eens een zeer getalenteerd fotograaf!

Maar wat we ons ook van hem herinneren, is dat fotografie soms erg gevaarlijk kan zijn! Hij werd bijna vermoord ... Gelukkig voor ons en zijn familie is het niet gebeurd en hij zal ons laten zien hoe hij zijn mooie en artistieke landschapsfoto's maakt. Hij zal ons ook vertellen waarom hij twee keer mocht leven….

Gheorge Popa houdt van alle vormen van fotografie. Toch richt hij zijn lens meestal op landschappen. Hij heeft veel over de wereld gereisd, maar ondanks dat blijft het meer Cuejdel in Roemenië hem de grootste voldoening en vreugde geven. Voor hem is Cuejdel dé plek om te ontspannen én om zijn fotografie-skills te oefenen. Maar er is meer..

Tijdens deze inspirerende lezing neemt Gheorghe je mee in de wondere wereld van dronefotografie. Hij gaat hiervoor naar verschillende plekken in binnen- en buitenland, waarbij hij je vertelt hoe hij er elk moment van de dag te vinden was, op zoek naar het beste fotomoment. Vaak lukte het niet en kwam hij gefrustreerd thuis. Het perfecte licht waar hij naar zocht ontbrak, of simpelweg omdat hij ontevreden was over het technische resultaat. 

Op een gegeven moment viel dan toch alles op z’n plek: het licht, de mist en vooral de inspiratie. In een periode van vier jaar heeft Gheorghe een hele verzameling speciale foto's gemaakt in de verschillende jaargetijden. Geniet van Gheorghe's magische foto's en laat je betoveren!

 

 

Cuejdel meer foto gemaakt door fotograaf Gheorghe Poppa Nature Talks Fotofestival
Cuejdel meer foto gemaakt door fotograaf Gheorghe Poppa Nature Talks Fotofestival
Cuejdel meer foto gemaakt door fotograaf Gheorghe Poppa Nature Talks Fotofestival
Cuejdel meer foto gemaakt door fotograaf Gheorghe Poppa Nature Talks Fotofestival

Ellen Cuylaerts | Zondag | Inspiratie/Educatie/Conservatie

Onderwater- en natuurfotografie voor een hoger doel...

Ellen Cuylaerts, de gerenommeerde onderwaterfotograaf uit België, heeft een indrukwekkend portfolio van onderwaterfoto's die de pracht van de zeeën en oceanen onder de oppervlakte vastleggen. Wat nóg indrukwekkender is, is haar toewijding aan milieubewustzijn en natuurbehoud. Ze werkt zelfs samen met UNESCO, waarbij ze haar fotografische talent inzet om de wereld bewust te maken van de kwetsbaarheid van mariene ecosystemen.

Naast haar indrukwekkende carrière als fotograaf heeft Ellen talloze prijzen en erkenningen ontvangen voor haar werk. Haar foto's zijn gepubliceerd in vooraanstaande internationale publicaties en zijn te zien in gerenommeerde tentoonstellingen over de hele wereld.

Wat Ellen écht onderscheidt, is haar rol als milieuactiviste en pleitbezorger voor natuurbehoud. Ze gebruikt haar fotografie als een krachtig middel om de aandacht te vestigen op de fragiele schoonheid van de onderwaterwereld en de noodzaak om deze te beschermen.

Daarnaast reist Ellen de hele wereld over om unieke mariene omgevingen te documenteren. Ze deelt haar kennis en passie via lezingen en workshops over onderwaterfotografie en milieubewustzijn.

Ellen laat zien hoe zij haar onderwerpen kiest op een manier die de toeschouwer direct een verbinding laat voelen. Als natuur- en onderwaterfotografen hebben we vaak het voorrecht om getuige te zijn van de wonderen van de natuur, maar ook om de menselijke impact op de natuur op het ergste niveau te zien. In deze ongekende tijden gelooft Ellen dat wij als fotografen de morele plicht hebben om de dialoog te openen door middel van (confronterende) beelden.

Ellen kan alle fotografen adviseren om het goede voorbeeld te geven op het gebied van natuurbehoud en anderen te inspireren om hetzelfde te doen. Fotografen kunnen daadwerkelijk het verschil maken!

Vossenfotografie Matt Maran
Vossenfotografie Matt Maran
Vossenfotografie Matt Maran

Joan de la Malla | Zondag | Inspiratie/Educatie/Conservatie

Photography as a conservation tool

De relatie tussen mens en natuur wordt helaas steeds slechter. Het opmerkelijke natuurlijke erfgoed van de planeet wordt met uitsterven bedreigd. Pas als wij mensen ons daarvan bewust worden, kunnen we actie ondernemen. 

Vandaag de dag speelt fotografie een cruciale rol bij natuurbehoud. Foto(serie)s zijn niet alleen een waardevolle manier om te documenteren, ze zijn ook nog eens de meest universeel begrepen taal. Wanneer fotografie effectief wordt gebruikt, kan het op veel effectievere wijze het bewustzijn vergroten dan welk ander medium dan ook, waarbij zelfs taalbarrières kunnen worden weggenomen. Om dit doel te bereiken moeten echter verschillende factoren in overweging worden genomen, omdat niet alle beelden op dezelfde manier of met dezelfde impact kunnen bijdragen aan natuurbehoud. 

Joan heeft er behoorlijk zijn hoofd over gebroken hoe hij de impact van zijn werk op natuurbehoud zou kunnen maximaliseren. Hoe zorg je ervoor dat ze dit gewenste doel dienen en hoe creëer je de grootst mogelijke impact?

Vogelfotografie in Afrika gemaakt door fotograaf Herman van der Hart
Foto van twee ijsvogels gemaakt door fotograaf Herman van der Hart
Vogelfotografie in Afrika gemaakt door fotograaf Herman van der Hart

Tin Man Lee | Zondag | Inspiratie/Educatie | en geeft ook een aparte masterclass

Evoking emotion!

Tin Man Lee is een internationaal bekroonde natuurfotograaf, blogger en instructeur die al sinds jonge leeftijd een diepe liefde voor wilde dieren koestert. Zijn foto’s zijn gepubliceerd op de cover van het tijdschrift Alaska, het tijdschrift Wild Planet Photo en de jaarlijkse NANPA Expressions. Hij zat in de jury van Nature’s Best Photography Asia,View Bug en natuurlijke onze fotowedstrijd Nature Photographer of the Year. Zijn werk is uitgebracht in Smithsonian Earth, Natures Best Photography, Outdoor Photographer magazine, Nic-software, 500 PX, Peta Pixel, enzovoort. Hij geeft ook twee populaire online fotografiecursussen: Dynamic Tension Stacking en Maximum Emotional Impact, en momenteel volgen honderden bekroonde fotografen wereldwijd zijn lessen.

Persoonlijk zul je nergens een aardiger en genereuzer persoon aantreffen met zoveel kennis over de kunst van natuurfotografie. Hij stond al vier jaar op onze “wanted list” (figuurlijk natuurlijk..) en gelukkig hebben we hem wederom kunnen strikken voor ons festival. Waar hij in 2020 een online lezing gaf komt hij nu langs om wederom een geweldige nieuwe presentatie te geven en tevens een leerzame masterclass.

Zijn lezing “Evoking emotion” is een combinatie van inspiratie en educatie.
“Evoking emotion” betekent in het Nederlands “emoties oproepen” of “gevoelens opwekken”. In de context van natuurfotografie verwijst dit naar het vermogen van een foto om sterke gevoelens of emoties op te roepen bij degenen die de foto bekijken. Bij natuurfotografie kan dit bijvoorbeeld betekenen dat de foto de schoonheid, verwondering, bewondering of zelfs ontroering opwekt bij de kijker, meestal als reactie op de weergegeven natuurlijke scène of het gedrag van wilde dieren. Emotie in natuurfotografie kan krachtige en betekenisvolle beelden creëren die de kijker dieper met de natuur verbinden. Tin Man leert je hoe je dergelijke treffende foto’s kunt maken. Foto’s die blijven hangen!

konijnenuiltje bij zonsondergang - tin man lee - NPOTY
jonge vos likt moeder vos - tin man lee - NPOTY
Uil gefotografeerd door fotograaf Tin Man Lee voor Nature Talks Fotofestival
twee jonge vosjes - tin man lee

Yvette van Bommel | Zondag | Inspiratie

Maasai Mara

Yvette hoopt haar publiek via haar lezing te inspireren om het schitterende natuurreservaat Maasai Mara eens te bezoeken. Elke safari-bestemming in Afrika is anders, maar wat maakt Maasai Mara dan zo speciaal, juist voor fotografie? En wat mag je hier wel en juist niet verwachten als je er op foto-safari gaat? Wildlife-fotografie is vooral snel kunnen reageren op veranderende situaties. Een dier staat op en begint te lopen. Een jagende cheeta is razendsnel! Je moet je constant aanpassen aan de snelheid van het dier. Maar ook de lichtomstandigheden veranderen constant: in de schaduw onder de bomen of op de open savanne. Hard licht, zacht licht, wat voor een mogelijkheden heb je? De zonsopkomst en zonsondergang zijn magisch in Afrika maar hoe leg je dat vast in een foto? En hoe positioneer je jezelf voor de beste beelden? 

Dit zijn allemaal mogelijke vragen die waarschijnlijk gaan rijzen tijdens en na Yvette’s presentatie. Allemaal vragen die zij natuurlijk graag wil beantwoorden in haar lezing!

 

Foto van twee apen gemaakt door fotograaf Marsel van Oosten bij Nature Talks Fotofestival
IJsgrot gemaakt door fotograaf Marsel van Oosten bij Nature Talks Fotofestival
Foto van woestijn gemaakt door fotograaf Marsel van Oosten bij Nature Talks Fotofestival
Wederopstanding gemaakt door fotograaf Marsel van Oosten bij Nature Talks Fotofestival

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de laatste nieuwtjes over het festival, aanbiedingen en kortingen!

Je bent succesvol ingeschreven!