Educatie programma

Het tweede thema bij Nature-Talks is educatieSoms lijkt het wel of die fotograaf alle geluk van de wereld heeft gehad bij het maken van die ene topplaat. En dat het maken van die waanzinnige prijswinnende foto slechts een kwestie van pure mazzel was. Dat het puur toeval is dat ze altijd op het goede moment op de perfecte plaats aanwezig zijn. 

Maar klopt dat beeld eigenlijk wel? Onze fotografen/sprekers vertellen tijdens onze leerzame lezingen hoe zij tot bepaalde foto’s, video’s of documentaires komen. Hoe bereiden zij zich voor? Waar moet je rekening mee houden? En wanneer krijg je welke resultaten? Onze fotografen/sprekers delen hun ‘geheimen’ met jou en geven je praktische tips & tricks, zodat jij al die kennis direct in de praktijk kan toepassen. En wat het leuke is: luister de lezingen nog een paar keer terug en verbeter je fotografische skills!

De volgende sprekers geven een educatieve lezing. Wij laten op korte termijn weten wie op welk tijdstip de live Q&A geeft.

Andrew-Parkinson-Nature-Talks-Photo-Festival

De sprekers van het "Educatie Programma" op zaterdag 13 maart 2021

Johan Lolos | Zatertdag 

In korte tijd 500.000 volgers op Instagram. Hoe dan?

Sinds 2015 is Johan Lolos fulltime reisfotograaf. Waarschijnlijk voor velen een droombaan, maar ook een job die je niet direct verwacht bij iemand die zijn master in public relations behaalde. Een paar maanden na zijn afstuderen nam hij echter een beslissing die voor altijd zijn leven veranderde…

Johan Lolos een wereldreiziger en influencer op Instagram. Een fotograaf die bekend staat om zijn esthetische natuurfoto’s met schitterend licht. Iemand die vooral wordt aangetrokken door great outdoors en de bergen. Zijn boek Peaks of Europe is hiervan een mooi resultaat. Tijdens deze lezing leer je hoe Johan Lolos naar zijn guts luisterde en nu zijn grootste droom volgt: als professioneel fotograaf betaald de wereld mogen rondreizen. Hij vertelt ook hoe hij op zijn ongelooflijke reis een publiek van bijna 500.000 volgers kreeg.

In deze inspirerende lezing vertelt hij je alles over het volgen van je “guts”. Hij weet echt hoe hij het licht van de meest magnifieke bestemmingen moet vastleggen, zoals je kunt zien in zijn esthetische foto’s. Bijna 500.000 mensen reizen virtueel met hem mee via Instagram.

Op zaterdag 12 december deelt hij al zijn tips & tricks met jullie. Over het boosten van je Instagram-account om Instagram van Koning of Koningin te worden. Als klap op de vuurpijl kun je bij hem een Instagram Marketing masterclass boeken. Dit wil je echt niet missen!

Foto van kano in groen water gemaakt door reisfotograaf Johan Lolos
Foto van twee vissers gemaakt door reisfotograaf Johan Lolos
Foto van boom in meer gemaakt door reisfotograaf Johan Lolos
Foto van de besneeuwde bergtoppen gemaakt door reisfotograaf Johan Lolos

Pie Aerts | Zaterdag 

Exploring the disconnect

Pie Aerts is een Nederlandse documentaire- en wildlifefotograaf met een oprechte interesse in conflict verhalen tussen mens en wildlife. Door zijn lens onderzoekt hij de ingewikkelde relatie tussen dier, mens en natuur. In maart 2020, toen de wereld tot stilstand kwam, startte Pie Prints for Wildlife. Een fundraising waarmee in slechts een maand tijd 700.000 dollar werd ingezameld voor natuurbehoud/conservatie.

Pie voelt meer dan ooit de drang om “de stem van onze planeet” te zijn. Hij heeft echt het gevoel dat de verhalen die hij vertelt de plaatsen waar hij naartoe gaat een stem moeten geven. In de afgelopen 5 jaar heeft Pie een aantal extreem afgelegen uithoeken van onze planeet bezocht. Daar heeft hij de afnemende connectie die we hebben met onze natuurlijke omgeving en met elkaar gedocumenteerd.

Veel van zijn foto’s laten zien hoe het onze wereld anno 2020 vergaat. We leven in een wereld die snel individualiseert en als gevolg daarvan geven we collectief meer dan ooit om onszelf en onze eigen strijd om te overleven. In feite verliezen we de verbinding, met elkaar en met de planeet waarop we leven. En dat is heel gevaarlijk, want mensen geven er niet meer om. Mensen zullen alleen vechten voor wat ze zien en begrijpen.

Pie hoopt dat zijn foto’s bijdragen aan een verandering en mensen aanmoedigen om weer interesse te tonen. Dat zijn foto’s mensen weer verliefd laten worden op hun omgeving en op elkaar. Want als je ergens van houdt, ben je bereid ervoor te vechten, of het nu een landschap, een dier of je buurman is. En dat is wat onze planeet nodig heeft!

Pie bespreekt zijn bevindingen tijdens deze lezing aan de hand van prachtige beelden. Hij vertelt ook over zijn visie op effectieve conservering.

Poema gefotografeerd door fotograaf Pie Aerts
Bomen gefotografeerd door fotograaf Pie Aerts
Olifanten gefotografeerd door fotograaf Pie Aerts
fotograaf Pie Aerts

Mathijs Frenken | Zaterdag

In vogelvlucht

Van jongs af aan is Mathijs Frenken geïnteresseerd in de natuur en vooral in vogels. Hij geniet ervan om overgeleverd te zijn aan de grillen van de natuur en de natuur op zijn eigen, creatieve manier in beeld te brengen. Het geeft hem een gevoel van vrijheid. Laten zien hoe mooi de natuur en is en dat we haar moeten beschermen is wat hij wil bereiken. 

Met deze lezing hoopt hij je te inspireren om op zoek te gaan naar een eigen, creatieve, wijze om de natuur (en dus ook vogels) te fotograferen. Dit doet hij aan de hand van zijn persoonlijke zoektocht naar een eigen stijl om de natuur vast te leggen. Hoe zijn bepaalde foto’s tot stand gekomen? Welke creatieve technieken heeft Mathijs gebruikt? Hoe creëert hij beelden die de kijker uitnodigen om langer te kijken? Deze en andere vragen komen tijdens deze inspirerende en leerzame lezing aan bod.

 

Vogelfotografie door Mathijs Frenken Nature Talks Fotofestival
Vogelfotografie door Mathijs Frenken Nature Talks Fotofestival
Pinguins in Antarctica door fotograaf Stefan Christmann voor Nature Talks Fotofestival
Vogelfotografie door Mathijs Frenken Nature Talks Fotofestival

Harmen Piekema | Zaterdag 

Het maken van een spannende compositie

Eén van de lastigste aspecten binnen de fotografie is waarschijnlijk het maken van een goede en spannende compositie. Misschien herken je – net als negentig procent van de fotografen – deze vraag wel: “Hoe maak ik een spannende compositie van dit landschap?” 

Hoe komt het dat we de ene landschapsfoto mooi en interessant vinden en een andere foto van datzelfde landschap juist saai en onaantrekkelijk? Welke factoren beïnvloeden dit én hoe kun je dit nu precies inzetten voor het maken van een spannende foto? 

In deze educatieve presentatie gaat Harmen Piekema in op al deze vragen. Hij legt de basisregels van compositie uit aan de hand van praktijkvoorbeelden. Hij laat bijvoorbeeld zien hoe je bepaalde onderdelen van het landschap kunt gebruiken voor het versterken van je foto. Na het volgen van deze lezing heb je ongetwijfeld enorm veel zin om met deze praktische tips & tricks in het veld aan de slag te gaan!

Foto gemaakt door landschapsfotograaf Harmen Piekema Nature Talks Fotofestival
Foto van de Waddenzee gemaakt door landschapsfotograaf Harmen Piekema Nature Talks Fotofestival
Foto van Nederlands landschap gemaakt door landschapsfotograaf Harmen Piekema Nature Talks Fotofestival
Noorderlicht foto gemaakt door landschapsfotograaf Harmen Piekema Nature Talks Fotofestival

De sprekers van het "Educatie Programma" op zondag 14 maart 2021

Jo-Anne McArthur | Zondag

Animals in the Anthropocene

Jo-Anne McArthur is een bekroonde fotograaf, auteur en veelgevraagd spreker. Als fotojournalist voor dieren, heeft zij bijna twintig jaar besteed aan het belichten van de verborgen dieren (die we niet zien, maar wel een hechte relatie mee hebben) in onze wereld. 

Jo-Anne heeft het We Animals-project in het leven geroepen, om de menselijke interacties met dieren te documenteren en te laten zien hoe gewone situaties vanuit een ander perspectief kunnen worden bekeken. Dit bleek zeer effectief omdat mensen veelvoorkomende gevallen van dierenmisbruik domweg niet herkenden. 

De kiem voor We Animals werd geboren toen ze aan het backpacken was door Ecuador. Er zat een aap vastgeketend aan een raamkozijn. De aap kon niet in- of uitstappen en was getraind om de zakken van voorbijgangers te ‘rollen’.  Mensen maakten foto’s van de aap omdat ze dachten dat het schattig of grappig was, maar Jo-Anne stopte met foto’s maken omdat ze het vreselijk wreed vond. Ze wilde iets met de afbeelding doen, de aap helpen, of in ieder geval de wereld dat dit soort behandeling van dieren onaanvaardbaar was.Ze zag toen heel duidelijk dat zij dieren anders zag dan anderen. Ze dacht dat haar standpunt belangrijk was, dat het tonen van dieren door haar lens, mensen zou kunnen helpen om dieren opnieuw te zien en kritisch na te denken over hoe we ze behandelen. Jo-Anne denkt dat onderwijs een van de belangrijkste manieren is om een discussie starten, mensen leren kritisch over dieren na te denken en laten zien dat het niet alleen objecten zijn die we kunnen gebruiken.

Je reist tijdens deze lezing met Jo-Anne mee naar de cataclysmische klimaatbranden in Australië, naar apenreservaten in Afrika en een Aziatische berenredding in Vietnam. Door haar lens krijg je ook een kijkje in de wereldwijde industrieën die massaal dieren produceren voor consumptie. Je komt verschillende dieren in de entertainment tegen, slachtoffer geworden van ons gebruik. En tot slot volg je ook reddingsacties van vele dieren. 

Jo-Anne belicht de complexiteit en intelligentie van de dieren die ze ontmoet. Ze deelt verhalen over hoop, verlossing en een stap voorwaarts. Ongetwijfeld raak je enorm onder de indruk en geïnspireerd!

Mensenhand en hand van gorilla door fotograaf Jo-Anne McArthur Nature Talks Fotofestival
Varkensneus wordt aangeraakt in boek Hidden van fotograaf Jo-Anne McArthur Nature Talks Fotofestival
Gorilla in auto door fotograaf Jo-Anne McArthur Nature Talks Fotofestival
Beer in dierentuin van fotograaf Jo-Anne McArthur Nature Talks Fotofestival

Judith Borremans | Zondag 

50 tinten pastel

Judith Borremans vindt het heerlijk om door de natuur te struinen op zoek naar al het moois, waar mensen vaak achteloos aan voorbijlopen. Met haar foto’s wil zij laten zien hoe prachtig de natuur is. 

Vaak krijgt Judith de vraag welk filter zij voor haar foto’s gebruikt. In deze leerzame lezing laat ze je zien dat zij helemaal geen filters gebruikt! Al die prachtige kleuren en pasteltinten in haar sfeervolle foto’s zijn puur en alleen ontstaan door goed gebruik van het (natuurlijke) licht en handig gebruik van de camera-instellingen. Hoe dat precies in z’n werk gaat leer je tijdens deze informatieve en boeiende lezing.

 

Lieveheersbeestje op een sneeuwklokje fotograaf Judith Borremans
Zwanen in de Biesbosch door fotograaf Judith Borremans Nature Talks Fotofestival
Paddenstoelenfotografie door fotograaf Judith Borremans Nature Talks Fotofestival
Koolmees op het water door fotograaf Judith Borremans Nature Talks Fotofestival

Tin Man Lee | Zondag

Maak je leercurve steil en ontdek hoe je razendsnelle en toch scherpe actiefoto’s maakt !

Tin Man Lee is een internationaal bekroonde natuurfotograaf, blogger en instructeur die al sinds jonge leeftijd een diepe liefde voor wilde dieren koestert. Zijn foto’s zijn gepubliceerd op de cover van het tijdschrift Alaska, het tijdschrift Wild Planet Photo en de jaarlijkse NANPA Expressions. Hij zat in de jury van Nature’s Best Photography Asia en View Bug. Zijn werk is uitgebracht in Smithsonian Earth, Natures Best Photography, Outdoor Photographer magazine, Nic-software, 500 PX, Peta Pixel, enzovoort. Hij geeft ook twee populaire online fotografiecursussen: Dynamic Tension Stacking en Maximum Emotional Impact, en momenteel volgen honderden bekroonde fotografen wereldwijd zijn lessen.

Persoonlijk zul je nergens een aardiger en genereuzer persoon aantreffen met zoveel kennis over de kunst van natuurfotografie. Hij stond al vier jaar op onze “wanted list” (figuurlijk natuurlijk..) en gelukkig hebben we hem eindelijk kunnen strikken voor ons festival, hij staat nu op de sprekerslijst.

Zijn lezing is een combinatie van inspiratie en educatie. Hij deelt zijn persoonlijke ervaring (vooral opgedaan in Noord-Amerika) en kennis met je. Bijvoorbeeld hoe je verbluffende dierenfoto’s (ijsberen, bruine beren, vossen, uilen, you name it..) maakt. Tin Man leert je hoe je op het kritieke moment scherpe en treffende actiefoto’s van vogels en wildlife maakt. Foto’s die blijven hangen!

 

Jagende beer gefotografeerd door fotograaf Tin Man Lee voor Nature Talks Fotofestival
Lynxen familie gefotografeerd door fotograaf Tin Man Lee voor Nature Talks Fotofestival
Uil gefotografeerd door fotograaf Tin Man Lee voor Nature Talks Fotofestival
Twee kleine vossen gefotografeerd door fotograaf Tin Man Lee voor Nature Talks Fotofestival

Gheorghe Popa | Zondag

Cuejdel het betoverde meer

Vorig jaar ontmoetten we Gheorghe Popa op ons festival tijdens de awardshow van Nature Photographer of the Year. Hij won de Portfolio Award met zijn prachtige landschapsfoto’s gemaakt in Roemenië. Hij is zo’n geweldige kerel! Hij heeft zijn eigen apotheekbedrijf. Als persoon is hij erg humoristisch en avontuurlijk en daarnaast ook nog eens een zeer getalenteerde fotograaf!

Maar wat we ons ook van hem herinneren, is dat fotografie soms erg gevaarlijk kan zijn! Hij werd bijna vermoord … Gelukkig voor ons en zijn familie is het niet gebeurd en hij zal ons laten zien hoe hij zijn mooie en artistieke landschapsfoto’s maakt. Hij zal ons ook vertellen waarom hij twee keer mocht leven….

Gheorge Popa houdt van alle vormen van fotografie, toch richt hij zijn lens meestal op landschappen. Hij heeft veel over de wereld gereisd, maar ondanks dat blijft het meer Cuejdel in Roemenië hem de grootste voldoening en vreugde geven. Voor hem is Cuejdel dé plek om te ontspannen én om zijn fotografie-skills te oefenen.

Tijdens deze inspirerende lezing neemt hij je gedurende de vier seizoenen mee naar het betoverende meer Cuejdel. Hij vertelt je hoe hij er elk moment van de dag te vinden was, om zoek naar het beste fotomoment. Vaak lukte het niet en kwam hij gefrustreerd thuis. Het perfecte licht waar hij naar zocht ontbrak, of simpelweg omdat hij ontevreden was over het technische resultaat. 

Op een gegeven moment viel dan toch alles op z’n plek: het licht, de mist en vooral de inspiratie. In een periode van vier jaar heeft hij een hele verzameling speciale foto’s gemaakt in de verschillende jaargetijden. Geniet van Gheorghe’s magische foto’s en laat je betoveren!

 

Cuejdel meer foto gemaakt door fotograaf Gheorghe Poppa Nature Talks Fotofestival
Cuejdel meer foto gemaakt door fotograaf Gheorghe Poppa Nature Talks Fotofestival
Cuejdel meer foto gemaakt door fotograaf Gheorghe Poppa Nature Talks Fotofestival
Cuejdel meer foto gemaakt door fotograaf Gheorghe Poppa Nature Talks Fotofestival

Stefan Gerrits | Zondag

‘Less is more’ – Low Key & High Key Fotografie

Fantasierijk en minimalistisch zijn twee kernwoorden die de fotografiestijl van Stefan Gerrits typeren. Hij vindt het belangrijk om tijdens het fotograferen de natuur te respecteren. Om het onderwerp en de omgeving te presenteren in de meest eenvoudige componenten: functie boven vorm. Dat is precies hoe Stefan de natuur ervaart. En dat is ook de kern van wie hij is.

‘Less is more’, of minder is meer. Dat is waar het om draait bij een minimalistische stijl van fotograferen. In deze leerzame lezing legt Stefan Gerrits de techniek van het versimpelen via high key & low key fotografie uit. Minimalisme door middel van high & low key fotografie gaat over het vereenvoudigen, of het versimpelen, van de werkelijkheid. Dit door elementen en details te verwijderen of te laten verdwijnen tot een minimum dat nodig is om de focus direct op het onderwerp én alleen op het onderwerp te krijgen. Met als doel de essentie te versterken!

Weidebeekjuffers gefotografeerd door Stefan Gerrits Nature Talks Fotofestival
Vogels gefotografeerd door Stefan Gerrits Nature Talks Fotofestival
Vlinder gefotografeerd door Stefan Gerrits Nature Talks Fotofestival
Uil gefotografeerd door Stefan Gerrits Nature Talks Fotofestival

Martijn Nugteren | Zondag

Discover the Forest

Martijn Nugteren besloot een aantal jaar geleden zijn droom te gaan volgen. Hij verruilt de drukte van Vlaardingen voor de rust en schoonheid van zijn favoriete natuurgebied: de Veluwe. Dagelijks wandelt hij nu door de bossen en geniet hij samen met zijn hondje van al het moois dat de natuur te bieden heeft.

Bij een van deze wandelingen laat Martijn je over zijn schouder én door zijn lens meekijken en genieten. En weet je wat het mooie is? In deze lezing legt hij je precies uit hoe hij in het veld te werk gaat. Je leert van hem hoe je al díe details van de bossen perfect vast kan leggen. Van een paddenstoel tot een stukje mos, van verenpracht van een grote bonte specht tot de vacht van een vos. Juist die details die de bossen tot zo’n prachtig landschap maken! Verwonder je over al die bijzonderheden die Martijn onderweg tegenkomt…

Foto van de contouren van een kever achter een groen blad gemaakt door Martijn van Nugteren Nature Talks Fotofestival
Foto van de veren van een ijsvogel gemaakt door Martijn van Nugteren Nature Talks Fotofestival
Foto van de veren van een specht gemaakt door Martijn van Nugteren Nature Talks Fotofestival
Foto van een smeltende regenplas gemaakt door Martijn van Nugteren Nature Talks Fotofestival

Andrew (Andy) Parkinson | Zondag

Dieren fotograferen als onderdeel van hun omgeving

Wie Andrew Parkinson (afkomstig uit Crich, Derbyshire) zegt, zegt wildlife fotografie. En dan vooral de berghaas, dat is en blijft zijn favoriete dier om te fotograferen. Het liefste fotografeert hij de dieren als onderdeel van hun natuurlijke omgeving. Een uitdaging gaat hij daarvoor zeker niet uit de weg. Fysiek moet hij soms tot het uiterste gaan om die ene plaat te maken… Maar hij houdt juist van die fysieke uitdaging, het isolement en de schoonheid van het dichtbij fotograferen van deze dieren.

Andrew is onlangs toegetreden tot de Nikon Ambassadeur-ranglijst als een meervoudig bekroonde natuurfotograaf en is een regelmatige National Geographic Feature-bijdrager. Zijn fotografie wordt wereldwijd gebruikt door een netwerk van toonaangevende bureaus en publicaties, waaronder Getty, The Discovery Channel, The New York Times en RSPB Images. Andrew werkt uitsluitend met wilde dieren en spreekt vaak over de ethiek van fotografie, natuurbehoud en dierenrechten. Zijn integriteit voor de natuurlijke wereld vertaalt zich duidelijk in elk beeld dat hij produceert.

Hij vindt het belangrijk om unieke en geloofwaardige beelden te maken. En dat doet hij fantastisch! Dat blijkt ook wel uit zijn uitpuilende prijzenkast. Geniet van zijn stijlvolle beelden waarin je duidelijk zijn integriteit voor de natuurlijke wereld terugziet. Andrew hoopt een deel van zijn kennis over dieren en de ecosystemen waarin ze leven aan je over te brengen. Mis deze kanjer niet!

 

Spinnen fotografie Malagasy lion van Emanuele Biggi voor Nature Talks Fotofestival
Spinnen fotografie van Emanuele Biggi voor Nature Talks Fotofestival
Spinnen fotografie van Emanuele Biggi voor Nature Talks Fotofestival
Spinnen fotografie van Emanuele Biggi voor Nature Talks Fotofestival

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de laatste nieuwtjes over het festival, aanbiedingen en kortingen!

Je bent succesvol ingeschreven!