Bob Luijks – Filters in natuur- en landschapsfotografie

 

Bob is een fulltime professioneel natuur- en landschapsfotograaf uit het prachtige Limburg. Vanaf zijn geboorte in 1980 was hij altijd al graag buiten. Eerst om het buiten zijn, later vanuit een interesse over het hoe, wat en waarom. Deze interesse gaat niet alleen uit naar de dieren- en plantenwereld, maar vooral ook naar de achtergronden van het landschap. Deze kennis en interesse zie je tegenwoordig terug in de foto’s van Bob.

In de fotografie kun je Bob het best typeren als een duizendpoot. Het fotograferen vormt slechts een vertrekpunt voor alle andere activiteiten en werkzaamheden, zoals het schrijven van tijdschriftartikelen en boeken, het vormgeven daarvan, het overdragen van zijn passie via workshops, fotosafari’s en presentaties. In zijn fotografie is Bob altijd op zoek naar sfeer. Vroege ochtenden vol vocht en subtiele tinten zijn daarbij favoriet.

Masterclass

Natuurfotografie is populairder dan ooit. Steeds meer mensen beschikken over een camera en trekken er op mooie momenten op uit om de schoonheid van onze eigen omgeving vast te leggen. De opkomst van de digitale camera is hiervoor mede verantwoordelijk. Na de aanschaf van de apparatuur kost het je verder niets meer, waardoor je vrij kunt fotograferen. Je ziet direct wat je doet, zodat je sneller leert van je ‘fouten’. Met de komst van de digitale camera leken typische analoge accessoires, zoals filters, uit het natuurlijke landschap te verdwijnen. Je kunt immers toch alles op de computer doen.

 

Aanvankelijk leek dit ook echt te gebeuren: filtermerk na filtermerk ging failliet, totdat er slechts een handvol merken overbleef. Zelfs het populaire Cokin redde het niet. De de opmars van de digitale camera zorgde even later echter voor een omgekeerde revolutie. Omdat steeds meer mensen gingen fotograferen, ontstond ook een grote behoefte aan filters, zodanig dat het failliete Cokin een succesvolle doorstart maakte. Op dit moment kunnen we dan ook kiezen uit een record aantal merken en ‘smaakjes’. Dat klinkt ideaal, maar daardoor raken we soms verdwaald in de filterjungle.

 

Professioneel natuur- en landschapsfotograaf Bob Luijks schreef er een boek over en zal tijdens de masterclass ingaan op alle ins en outs van filters in de natuur- en landschapsfotografie. Uiteraard zijn alle filters ook ‘live’ aanwezig.

 

Bob zal een masterclass verzorgen op zaterdag 11 november. Tevens zal Bob ook een lezing verzorgen in het hoofdprogramma.

www.natuurportret.nl

 

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de laatste nieuwtjes over het festival, aanbiedingen en kortingen!

Je bent succesvol ingeschreven!